6 döntés, amivel a gatyádat is elveszítheted

2017. Január 11. 10:00:00

- Olvasási idő: 2 perc -

Minél valószerűtlenebbek az ígéretek, annál nagyobb követőik száma” – szól André Kostolany - magyar származású tőzsde spekuláns – örökérvényű bölcsessége. A fenti idézet sajnos hazánk esetében is megállja a helyét! Brókerbotrányok, piramisjátékok és hasonló átverések szedik, szinte évről-évre az áldozatokat. Pedig ezek jelentős része józan gondolkodással és pénzügyi edukációval megelőzhető lenne. A mai bejegyzés a legveszélyesebb befektetői veszélyekre szeretné felhívni a figyelmet:

  • Áltanácsadó! Habár az elmúlt időszakban sokkal szigorúbb lett a pénzügyi tanácsadók szabályozása, még mindig túl sok a trükköző áltanácsadó. Irreálisan magas (többszörös) hozamokkal dobálóznak, legtöbbször garanciát ígérve és az ajánlatuk persze csak „azonnal és most” érvényes. Használd mindig a józan eszed és jól gondolj át minden ajánlatot. Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, azonnal lépj le!
  • Brókercég stabil háttér nélkül! Válassz mindig stabil háttérrel rendelkező brókercéget és gyűjts minél több hiteles információt róla. A legfontosabb ellenőrzési pont a Pénzügyi Felügyelet oldala lehet, ahol név szerint ellenőrizhetjük le, vajon rendelkezik-e aktív pénz-, tőke- vagy egyéb piaci engedéllyel a kiválasztott vállalkozás.
  • Mindent egy lapra! Több száz éves szabály, hogy ne tedd fel mindenedet egy lapra, azaz befektetni való tőkét oszd fel több részre (diverzifikáld) A gyakorlatban érdemes min. 5 felé befektetési vagy megtakarítási terméket választani.
  • Túlzott tőkeáttétel! Egyre több befektetési konstrukció teszi lehetővé, hogy "hitelből" kezdj el spekulálni, az alaptőkéd többszörösével. Ne légy mohó, mert könnyen ráfázhatsz! Ha ki is próbálsz valami hasonlót, akkor is csak nagyon kis tételben vágj bele és értsd meg pontosan a kockázatot! Kizárólag annyi tőkét kockáztass, amennyit még nem fáj elveszteni!
  • Veszélyes devizák! Hiába ígérnek magasabb kamatot vagy hozamot egyes devizákban - rubel, török líra, brazil reál, dél-afrikai rand, stb – kibocsátott befektetések, hiszen az esetek 99,9%-ban igaz a mondás: „a magasabb hozamért magasabb kockázatot kell vállalni” Nagyon magasat!
  • A csordával haladni! Bármilyen ajánlatot is kapsz bárhonnan, mindig alaposan gondold át a végleges döntésedet. Hagyd figyelmen kívül a tömegpszichózist és ne az alapján dönts, hogy hányan választották már az adott terméket. Ha pedig rossz érzés fog el, azonnal „lépj le”!

20 másodperc. Neked megér ennyit a pénzügyi sikered? Ha igen, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az aktuális pénzü...

Közzétette: Erste Bank Hungary – 2017. április 10.
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.