Adjunk, vagy ne adjunk kölcsönbe pénzt?!

2016. Február 03. 10:16:48

Adjunk, vagy ne adjunk kölcsönbe pénzt?!

Te olyan jól keresel, neked ez biztos nem jelent problémát!”; „Annyira szeretném megvenni azt a kristályokkal kirakott porszívót!”  vagy „Kinéztem ezt a nyaralást, de nem tudom rá összegyűjteni a pénzt!”. Hallottunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat családtagtól, baráttól, távoli ismerőstől? Vagy esetleg adtunk is már kölcsön kisebb-nagyobb összeget úgy, hogy soha nem láttuk viszont a pénzünket? Ha a következő néhány alapszabályt betartod, könnyedén tudod majd kezelni ezt a kényes kérdést!

Első alapszabály - ne hagyd magad elragadtatni!

Lehetünk akármennyire jóhiszeműek, azt mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy az a pénz, amit kölcsönbe adunk, lehet, soha nem kerül vissza hozzánk. Ez sajnos teljesen függetlenül igaz attól, hogy éppen családtagnak, barátnak vagy esetleg egy jó ismerősünknek kölcsönöztünk. Fontos tehát, hogy mindig csak annyit adjunk kölcsön, amennyit megengedhetünk magunknak, illetve  ha úgy alakul, akkor elveszíthetjük. Mert bizony elveszíthetjük! Ne adakozzunk tehát erőnkön felül, adjunk annyit, amennyit akár egy rulett asztalra is nyugodt szívvel feltennénk, hiszen könnyen előfordulhat, hogy többé nem látjuk pénzünket.

Második alapszabály – légy bátor!

Ne félj megkérdezni azt, hogy mire kell a pénz annak, akinek kölcsönadod, illetve azt is beszéld meg vele, hogyan szándékozik visszaadni majd. Egyáltalán nem mindegy, hogy mire adod a pénzt és az sem, hogy kinek. Ha az illető méregdrága luxusterméket akar venni magának a pénzből, például egy drága karórát, vagy autót, vagy a Seychelle-szigetekre akarja vinni a barátnőjét nyaralni, akkor lehetséges, hogy szerencsésebb alapból visszautasítanunk őt, főleg ha tudjuk róla, anyagi helyzete jelenleg nem engedi meg ezeket a kiadásokat. Nem feltétlenül teszünk jót akkor, ha ilyenekre kölcsön adunk, hiszen sokáig eladósodottá válik az, aki az adósunkká válik és lehetséges, hogy az adott élethelyzetében más lenne a prioritás.

Harmadik alapszabály – nyugodtan mondhatsz nemet!

Jó, ha tudod, hogy nem te leszel az ördög, ha egy családtagnak vagy esetleg közeli barátnak nemet mondasz és nem adsz neki kölcsön. Tudatosítsd magadban ezt, mielőtt beleugranál egy olyan „tranzakcióba”, amiből már az elején sejted, hogy senki sem fog jól kijönni. Előbb-utóbb a kapcsolatotok rovására fog menni, ha lépten-nyomon kölcsönadsz annak, aki sorozatosan nem adja meg a tartozását. Szép dolog, hogy segíteni akarunk a másiknak, de ha átgondolatlanul tesszük, akkor csak a felelőtlen viselkedésmintát erősítjük benne és csak hátráltatjuk abban, hogy a saját lábára álljon.

Negyedik alapszabály - írd le!

Ha a fentieket mind átgondoltuk és úgy látjuk, hogy az adott helyzetben nyugodtan kölcsönadhatunk, akkor ne restelljük papírra vetni a körülményeket. Írjunk le mindent: mennyit adunk kölcsön; mikorra kell visszafizetni a pénzt; hogy lesz-e rajta kamat és ha igen, mennyi. Fontos természetes, hogy mindkét fél írja is alá a dokumentumot, amit tanúkkal is aláíratnak. Tűnjön akármilyen hivatalosnak is ez a módszer, hidd el sok bosszúságtól tud megszabadítani a későbbiekben! Megvéd attól, hogy kihasználjanak, vagy attól, hogy borzalmas félreértések szülessenek, ráadásul így emlékezni fogtok a pontos összegre is és nem lesz az, hogy a másik esetleg kevesebbre emlékszik.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.