Banki digitalizáció – így állnak a külföldi pénzintézetek

2016. Július 28. 16:51:00

„A pénzügyeket kezelni kell, de bankokra nem feltétlenül van szükség.” – Mondta Bill Gates 1994-ben. Azóta eltelt huszonkét év, ez pedig a technológiai fejlődés szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható időmennyiség. Kíváncsi vagy rá, hogy a legnagyobb külföldi bankok milyen fejlesztésekkel csábítják ügyfeleiket a mobil térbe?

Összegyűjtöttük azokat a bankokat a világ minden tájáról, amelyek élen járnak a mobil banki fejlesztésekben. Biometrikus biztonsági ellenőrzés, QR-kódos (http://www.nextlevel.hu/endre-megmondja/legfrissebb-digitalis-banki-fejlesztesek) azonosítás, adattárolásra szánt felhő alapú megoldások vagy éppen gesztusfelismerő rendszer teszi könnyebbé vagy egyes esetekben szórakoztatóbbá az ügyintézést.

Bank Austria

Applikációjának köszönhetően tablertől vagy okostelefonról bármikor és bárhonnan lehet intézni különböző banki ügyeket. Persze, ez önmagában még nem lenne egyedi, de a QR-kód szekennelő funkció mégis különlegessé teszi a fejlesztést. A QR-kód használata megkönnyíti az átutalások jóváhagyását mivel nem kell random generált kódokat begépelnünk, elég a kód leolvasása. De ez az applikáció azt is lehetővé teszi, hogy QR-kódot generáljunk és ezt akár különböző social media felületeken vagy e-mailen keresztül megosztva várjunk utalásokat a számlánkra, a számlaszám megadása nélkül. Ha mindezek mellett mégis egy ATM-re lenne szükséged, akkor az applikáció azt is elárulja, hogy a közeledben hol található bankautomata.

Royal Bank of Scotland

Szintén egy applikációnak köszönhető, hogy a Royal Bank of Scotland ügyfelei üzleti vagy privát banki ügyeiket is könnyendén intézhetik. Az RBS applikációja belépőkódok helyett ujjlenyomatos azonosítással léptet be a fiókunkba. Ez az úgynevezett Touch ID kényelmi funkció még biztonságosabbá teszi az okos készülékeken való ügyintézést. A Royal Bank of Scotland fejlesztői arra is találtak megoldást, hogy bankkártyájuk nélkül is pénzhez tudjanak jutni a felhasználók. A Get Cash fantázianevű opció kisebb összegű készpénz felvételét teszi lehetővé ATM-en keresztül, akár más bankok automatáiból is egy a telefonodra érkező kód segítségével tudsz naponta kétszer ilyen formában pénzt felvenni.

Barclays Bank

A brit bank applikációja megkönnyíti, hogy a vállalkozással kapcsolatos ügyintézés elszeparáltan működhessen a lakossági pénzügyektől, mindezt átlátható formában. A legnagyobb előnye, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy képeket töltsünk fel a különböző fiókjainkhoz, így még egyszerűbb navigálni a rendszerben. A Barclay Bank egy felhő alapú szolgáltatással is összekötötte a mobilapplikációt, a Barclays’ Cloud szolgáltatás lehetővé teszi, hogy biztonságosan töltsünk fel képeket, pénzügyi dokumentumokat és tároljuk is azokat bárhonnan, bármikor elérhető formában.

 

 

Deutsche Bank

A német bankóriás hozta a legváratlanabb technikai újításokat az elmúlt egy évben. A biztonsági funkciókat új szintre emelő applikáció az ujjlenyomatos bejelentkezés mellett egy gesztusfelismerő rendszerrel is véd az illetéktelen behatolók ellen. Emellett azt is lehetővé teszi, hogy a más pénzintézetekben kezelt számláikat és ügyeiket is tudják kezelni a bank ügyfelei alkalmazásukon keresztül. A fejlesztésben részt vettek a Bank’s Digital Factory IT-specialistái és szoftver fejlesztői is, állítólag elsőként a banki applikáció fejlesztés történelmében, ami szintén garancia a bizonságra.

Atom Bank

Az Atom 2015-ben jött létre és különlegessége, hogy szolgáltatásit egyedül online alkalmazás formájában érhetik el az ügyfelek. A bank start-up jellegét erősíti, hogy semmiféle fizikai jelenléttel, így a bankfiókon kívül egy darab ATM-el sem rendelkeznek, elsősorban tehát nem a vállalati pénzügyek intézését könnyítik meg, ellenben a magánszemélyek számlavezetését sokkal szórakoztatóbbá teszik. Az Atom applikációjának célja, hogy személyessé tegye az ügyintézést, ezért látványos grafikával fut, elérhető benne a hangfelismerési opció, sőt a biztonsági ellenőrzést biometrikusan végzi: belépéskor egy arcképet és egy hatjegyű biztonsági kódot kér. Az applikáció különlegessége, hogy Unity szoftveren fut, amelyet elsősorban játékok futtatására használnak. A játékosság egyébként a legtalálóbb szó az Atom Bank fejlesztésére, testreszabhatósága miatt: egyedi logót állíthat be minden felhasználó és fantázianévvel is elláthatja a bankját.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.