Egy kicsit mélyebb víz: mi is az a hedge fund?

2015. November 11. 14:22:53

Fedezeti alap, árfolyamkockázati alap – számos néven találkozhatunk az úgynevezett hedge fundokkal, és bár egyre többet hallunk ezekről, sokak számára továbbra sem teljesen tiszta, mik is ezek valójában. Ezt bizonyítja az is, hogy még bevett magyar fordítása sincs az eszköznek, pedig a hedge fundok rendkívül érdekes befektetési lehetőségeket és fontos tanulságokat rejtenek. Nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Hedge fundok már 1949 óta léteznek – amikor is Alfred Winslow Jones, pénzügyi újságíró megalapította az első modern hedge fundot. Ha megismerjük ezen befektetési alapok pontos működését, nagyon fontos taktikákat és tanulságokat ismerhetünk meg, amelyeket sikerrel hasznosíthatunk pénzügyeinkben.

A hedge fundok alternatív, a hagyományostól eltérő befektetési formákat alkalmaznak. Olyan alapok, amelyek rendkívül széles skálán mozgó befektetési palettával gondolkozhatnak: hosszú pozíciót vagy rövid pozíciót is felvehetnek, arbitrázs műveleteket is végezhetnek, vásárolhatnak és eladhatnak alulértékelt értékpapírokat, opciókkal és kötvényekkel is kereskedhetnek. Befektetési politikájuk szerint nyitott bármilyen befektetés lehetősége, bármilyen piacon, ahol jelentős hozam lehetősége merül fel, arányaiban alacsony kockázat mellett. Élhetnek a tőkeáttétel lehetőségével, hogy a potenciális hozamokat megsokszorozhassák, aminek következtében a vállalt kockázat is megsokszorozódik.

A legtöbb hedge fund célja, a volatilitás és a kockázat csökkentése, mindemellett megőrizni az alap tőkéjét és nyereségre szert tenni. Ezt az összetett célt, sokféle stratégiával érhetik el. A legismertebb klasszikus hedge fund ma Warren Buffet alapja, a Berkshire Hathaway.

A leírtakból is kiderül, hogy a hedge fundok magas kockázatú, spekulatív befektetési alapok, amelyek alapvetően eltérő szabályozás alá esnek, mint a hagyományos befektetési alapok. Mind a nagyobb hozamtermelő képességük, mind a kockázatosságuk is innen ered, valamint onnan, hogy az említett összetett célt sokféle eszközzel és stratégiával érhetik el. Valójában kockázatot vállalnak fel és kezelnek a különböző piacokon a legkülönbözőbb stratégiákat folytatva.

Bár a hedge fundok a vagyonosabb befektetői kör számára jelentenek igazán – ez említett stratégiák miatt is- elérhető megoldást, egyre népszerűbb befektetési formák, mivel a hagyományos alapokhoz képest befektetési eszköztáruk szélesebb skálán mozog, így a bonyolultabb piaci helyzetekben is képesek adott kockázati szinten hozamot generálni. A hedge fundok innovatív megoldásokat alkalmaznak a hozam elérése érdekében.

Mit érdemes mérlegelni a hedge fundokba történő befektetéseknél?

A hagyományos befektetési alapokhoz képest „szabályozatlanok”, így a befektetők számára kockázatot jelentenek, s kevésbé számon kérhető a működésük és a befektetési módszereik. Ezen okból kifolyólag, a hedge fundok esetében az átláthatóság kevésbé valósul meg, míg a hagyományos alapoknál a befektetési jegyek megvásárlásával jól körülírt befektetési struktúra mentén, egy előre meghatározott cél érdekében fektetünk be. A befektetési eszközök széles skálájának köszönhetően, a hedge fundok adott pillanatban egy hosszú távú hozam érdekében felvehetnek rövid távon kevésbé előnyös pozíciót is. Emiatt adott pillanatban, ha megfelelő hozamot szeretnének realizálni a likviditásuk csökken, mert meg kell várniuk a kedvező pillanatot. A szokásostól eltérő és magas költségstruktúrával dolgoznak, így a magasabb hozam reményében komolyan a zsebünkbe kell nyúlni, ha mellettük döntünk (éves menedzsment díj, a vagyon arányában számítva átlagosan 2% és teljesítményarányos sikerdíj, amely akár 20% is lehet).

DEFAULT

Milyen előnyökkel rendelkeznek a hedge fundok a befektetők szemszögéből?

A hedge fundok abszolút hozamokat érhetnek el, mivel stratégiájukkal lehetőség nyílik a piaci esések elkerülésére. Sokféle befektetési stratégiát alkalmaznak, használják az innovatív lehetőségeket, tartásukkal tovább diverzifikálhatjuk befektetési portfóliónkat. A tőkeáttétel kérdését mind az előnyök, mind a hátrányok közé tudom sorolni, a lehetséges kimenetek függvényében. Kimondható, hogy ezek az alapok azon szofisztikált befektetőket célozzák meg, akik magas megtérülést várnak el a befektetett tőkéjükön, s ennek érdekében hajlandóak megfelelő szintű, de mindenképpen magas kockázatot vállalni.

Ezen követett stratégiák minden, a pénzügyeivel komolyabban foglalkozó magánember számára fontos tanulságokat biztosítanak. Működésükből ugyanis kiderül, hogy különféle pozíciók vásárlásával, hogyan mérsékelhetjük lehetséges veszteségeinket és a kockázatokat. Ezeket nevezzük fedezeti ügyleteknek, amelyek nevükből adódóan a hedge fundok („hedge” vagyis fedez, lefedez, fedezet) legalapvetőbb stratégiai eszközét jelentik.

Ma a hedge fundokbank tartott vagyon nagysága alapján a Bridgewater Associates LP és a J.P. Morgan Asset Management a legnagyobb alapkezelők a világon. Az Alternative Investment Management Association legutóbbi felmérése szerint ráadásul a világválság után nagyban megnőtt az igény az ilyesfajta szolgáltatások iránt. Ennek fő mozgatórugói a szövetség szerint, hogy a befektetők a válságból okulva jóval intenzívebben keresik az olyan szofisztikált pénzügyi megoldásokat, mint a „hedge fundolás”. Ez az igény nagyban hozzájárul a hedge fundok egyre erőteljesebb sikertörténetéhez, amely szerint a Hedge Fund Index teljesítménye messze meghaladja a sima részvényekét, kötvényekét és árukét. Ez 17 éves periódust vizsgálva átlagosan 9,07-es nettó nyereséget jelent a részvények 7,18 és a kötvények 6,25 százalékos rátájához képest.

Amit tehát mindenképp érdemes eltanulni ezektől az alapoktól, az az állandó tájékozódás, a kockázatok figyelembevétele és aktív kezelése, egyszóval az az egészséges rugalmasság és színesség, amely a hedge fundok egyik legfőbb jellemzője és előnye.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.