Elindult a Brexit! Mi lesz az angol fonttal?

2017. Április 11. 10:14:57

- Olvasási idő: 1,5 perc -

Elindult március 29-én a Brexit folyamata, a Downing Street közlése szerint. Mindeközben, felélénkültek a skót függetlenséget szorgalmazó vélemények is! De vajon mi lesz ennek a hatása a brit fontra?

5 „Font”-os kérdés a Brexittel kapcsolatban

  1. A Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítőt London megküldi Brüsszelnek, ezzel kezdődik majd meg a két évre tervezett kilépési folyamata. A tervek szerint 2019 márciusában megszűnik az Egyesült Királyság uniós tagsága.
  2. Skócia miniszterelnöke, Nicola Sturgeon azt nyilatkozta, hogy a tényleges Brexit előtt szeretnének kiírni egy népszavazást az ország függetlenedéséről, mert szerinte alkotmányos válság felé közelít az Egyesült Királyság. Ráadásul, számos politikus nyilatkozott arról is, hogy elképzelhetőnek tartják a saját skót valuta bevezetését a jövőben.
  3. A helyzet miatt a piacok nagyon figyelnek a GBP/USD árfolyamra, amely elemzők szerint fontos szintekhez ért. A piac azonban ezt a kockázatot már beárazta, és ez látszik azon is, hogy a Brexit bejelentés, illetve a skót népszavazás híre alig mozdította meg az árfolyamot.
  4. A vártnak megfelelően változatlanul hagyta március 20-i kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa az irányadó rátát (0,25%-on) Viszont meglepő módon megtört a testület korábbi egysége, mert az egyik tag, Kristin Forbes már 25 bázispontos kamatemelést támogatott, vagyis azonnali kamatemelésbe kezdett volna. A jegyzőkönyv publikálása után az angol font intenzív erősödésbe kezdett, mert a leírat alapján több tanácstag álláspontja is megváltozhat majd a jövőben. A hírre a dollárral szembeni jegyzések 1,2265-ről 1,2370-ig ugrottak.
  5. Ebből is látszik, hogy bármilyen nem várt fejlemény komolyan meg tudja mozgatni a font árfolyamát, melynek stabilitása jelenleg törékeny. Egyelőre azonban úgy tűnik, rövid- és középtávon inkább többségben maradnak azok a monetáris tanácstagok, akik az alapkamat szinten tartását támogatják. Annak viszont, aki a vételi- vagy eladói oldalról érdekelt a font árfolyamváltozásában, érdemes nyomon követni az eseményeket.

5 legrosszabb pénzügyi döntés / Science fiction a bankokban / Fenntartható befektetések / Befektetési pszichológia /...

Közzétette: Erste Bank Hungary – 2017. április 10.
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.