Endre válaszol – „Kiknek és mire jó a tőkeáttételes befektetés?”

2016. December 08. 15:01:16

Feketeöves pályára kalauzol minket Endre és válaszol minden tőkeáttételes befektetéssel kapcsolatos kérdésünkre. Azon túl, hogy kiderül, kiknek való, arra is kitérünk, hogy mire érdemes figyelnünk, ha belevágunk. Valamint szakértőnk a saját tapasztalatairól és az első lépésekről is mesél.

Szerinted milyen helyzetekben jó megoldás a tőkeáttételes befektetés?

Ez a befektetési forma elsősorban azoknak jó lehetőség, akik a gyors piaci mozgásokat szeretik, rövidebb távon gondolkodnak, és ráérnek arra, hogy figyeljék a piacot és az árfolyamok ingadozását. Középtávú, azaz 1-6 hónapos befektetésnél sem lehet rossz, de vannak előnyei és hátrányai is. Akkor lehet ideális megoldás, ha a pénzük egy részét nem szeretnénk átcsoportosítani máshonnan, így a rendelkezésre álló szabad tőkével tudunk többszörös értékben kereskedni. Például ha van 1 millió forint a számlánkon, akkor tőkeáttételes ügylettel akár 5 millió forintért is vásárolhatunk részvényeket, azaz, így megötszörözzük a hozamot – de a kockázatot is.

Mire kell vigyáznom, ha ezt a megoldást választom és egyáltalán, hogyan kezdjek hozzá?

Vigyázat, ez már úgynevezett feketeöves pálya! Semmiképpen nem ajánlott olyan tőkével belekezdeni, amiről úgy gondoljuk, hogy később szükség lehet rá máshol – ez általában igaz minden kockázatosabbnak ítélt befektetésre, a tőkeáttételes ügyletekre pedig különösen. Ezzel együtt a befektetési hitel (mert valójában erről van szó) viszonylag egyszerű ügy: a kérelem elfogadása és szerződéskötés után azonnal igénybe lehet venni. A vásárolható értékpapírok és termékek listája széles, ahogy a hitelhez fedezetként elfogadott értékpapíroké is, de a fedezet készpénz is lehet. Költség szempontjából is jó lehet, mert nincs külön rendelkezésre-tartási díj és csak a tényleges befektetési időre fizetünk kamatot - az értékpapír(ok) eladásával a hitel automatikusan visszafizetődik.

Tudjuk valamilyen trükkel csökkenteni a tőkeáttétel kockázati szintjét?

Trükk nincs, csak maximális odafigyelés. Ahogy fent említettem, itt a többletpénznek nem csak az előnyeit, de a tőkeáttétellel járó kockázatot is megszorozzuk az áttétel függvényében. A fenti példánál maradva: ötszörös áttétel, ötszörös kockázat. Ebben az esetben ugyanúgy élhetünk a megszökött biztonsági intézkedésekkel, az áttétel szintjéhez képest azonban érdemes szigorítani ezeken kicsit.

Csak szakembereknek ajánlod vagy nagyobb pénzügyi ismeret és tapasztalat nélkül is bele lehet vágni?

Nem csak szakértőknek való, de semmiképpen nem ajánlom olyanoknak, akik nem értik, hogy pontosan mi a működési elv és nem látják a tőke áttétellel járó kockázatot. Ha például valaki nincs tisztában azzal, hogy mi a fedezet és mi történik, ha nem a várakozásainknak megfelelően alakulnak a dolgok, nagyot bukhat. Ahogy fent említettük, a fedezet lehet elég sok minden, ez csúnyán szólva „mehet a lecsóba”, ha nem jön be a számításunk. Például egy MOL papír árfolyama 2016 áprilisában 16 875 forint volt, nekünk pedig 1 millió forint szabad pénzállományunk volt akkor. Ebből 59 darab részvényt vehettünk, de a saját erőt a hitellel (5 millió forint, ötszörös áttétel) kiegészítve akár 296 darab MOL értékpapírt is tudunk venni. Ha idén tavasszal belekezdtünk, akkor a mai árfolyamon, 18 600  Ft-on értékesítve a papírokat 5 505600 forintunk lenne, azaz a saját tőkére vetítve 50 százalékos növekedést értünk el, hiszen így a saját tőkénk 1 millióról 1,5 millióra nőtt. Ez így nagyon klasszul hangzik. De mi van akkor, ha a MOL papírok véletlenül nem 18 600 Ft-ra erősödnek, hanem például az OPEC-nek (Organization of the Petroleum Exporting Countries, magyarul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete), az általános olajpiacnak, a romló céges teljesítménynek, az INA-ügynek, és még sorolhatnánk, köszönhetően visszatérnek a 2016 év eleji, 12 880 Ft-os szintre? Hát, akkor bizony 3 812480 forinton kellene kiszállnunk, már ha előbb nem kaptunk észbe… Így a saját tőkét elégettük, plusz még a fedezetből is ki kell fizetnünk közel 200 ezer forintot.

Te éltél már ezzel a lehetőséggel?

Nem éltem, nekem ez a kockázati szint nem volt vállalható, és jelenleg sem az. Nagyon csábító a lehetőség, de ilyen döntések meghozatalakor mindig meg kell vizsgálnunk az összes faktort. Például azt, hogy eléggé oda tudunk-e figyelni befektetésünkre. Ha nem, akkor ne ezt a formát válasszunk. Az is lehet azonban, hogy felmértük a kockázatokat, és megfelelően körbebástyáztuk magunkat – ilyenkor elég szépen tudunk keresni egy tőkeáttétellel.

Ha többet szeretnél megtudni a témában, akkor olvasd el a tőkeáttételről írt cikkünket. Elöljáróban annyit, hogy az a lényege, hogy a segítségével képesek lehetünk a számlánkon elhelyezett összegnél nagyobb befektetésekkel rendelkezni akkor, amikor nem áll részünkre annyi, amivel kereskedni szeretnénk.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.