Enyém, tiéd, miénk? Így tervezzük párban a pénzügyeinket!

2015. Október 21. 09:53:50

Amikor két ember összekerül és eldöntik, hogy egy következő szintre emelik kapcsolatukat, akkor jöhet szóba az összeköltözés és a házasság. Ilyenkor nagyon sok minden foglalkoztatja az ifjú párt: mekkora legyen a lagzi, milyen legyen a díszítés, mi legyen a menü? Azon viszont kevesen gondolkoznak el a rózsaszín köd időszakában, hogy mi legyen a pénzügyekkel: hogyan kezeljék a közös vagyont? Legyen-e közös számla? Pedig ez egy fontos téma, és később az együtt töltött idő alatt majd egyre gyakrabban felmerülő problémaként jelentkezhetnek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Nézzük, mit csinálhatunk annak érdekében, hogy harmonikus legyen a közös életünk a pénzügyek tekintetében is!

Első lépés: kommunikáció.

Mivel mindannyian eltérő pénzügyi neveltetésben részesültünk ezért nehéz lehet a párunkkal közös nevezőre jutni, amikor ilyen téren kell döntést meghoznunk. Sokszor van az, hogy akkor kezdünk el beszélni a témáról, amikor már a probléma felmerült. Ilyenkor nem ritkán van az, hogy nem tudunk indulatok nélkül kommunikálni társunkkal és legtöbbször veszekedés lesz a vége a pénzügyek kivesézésének. Fontos az ehhez hasonló helyzetek megelőzése, ez pedig csak úgy lehetséges, ha megtanulunk kommunikálni a másikkal a közös pénzügyekről. Nehéz lehet például megkérnünk életünk párját, hogy fogja vissza a költekezést, de ha úgy érezzük szólnunk kell, akkor nem érdemes megvárni a szituáció elmérgesedését. Fontos, hogy ilyenkor nyugodtan kommunikáljunk, tisztán lefektetve, hogy mit szeretnénk, ugyanakkor hallgassuk meg a másikat is és törekedjünk a kompromisszumra.

Tervezzünk együtt!

A házasság egyben vagyonközösség is, tehát közös a bevétel és a kiadás is! Ilyenkor mindenképpen ajánlott egy közös pénzügyi stratégia kialakítása is. Segítségünkre lehet például az, ha egy hónapig mindkét fél folyamatosan nyomon követi a kiadásait. Fontos, hogy ebben a hónapban ne befolyásoljon minket az a tudat, hogy vezetjük a költéseinket. Költekezzünk úgy, mintha mi sem történne. Ez után megbeszélhetjük, hogy tartunk egy szűkösebb hónapot, amikor tényleg spórolunk és megpróbáljuk a minimumra csökkenteni a kiadásainkat. A két hónap letelte után leülhetünk közösen megbeszélni, hogy ki miből tudna engedni annak érdekében, hogy közös megtakarítást tudjunk felhalmozni. Nem szerencsés azonban, ha mindentől megvonjuk magunkat, amit szeretünk, próbáljuk megtalálni az arany közép utat! Az is lényeges, hogy a beszélgetés végén állapodjunk meg: mik a közös rövid-, közép- és hosszú távú céljaink! Ha lefektetjük, hogy mit szeretnénk elérni, mire szeretnénk spórolni és ezeket milyen eszközökkel tudjuk megtenni, akkor könnyebb lesz tartani magunkat a céljainkhoz. Pénzügyi terveinket akár havonta átbeszélhetjük, így tudatosíthatjuk magunkban a téma fontosságát és ellenőrizhetjük, hogy éppen hol tartunk, min kellene esetleg változtatnunk.

A közös számla dilemmája

Mint, ahogy általában az életben mindennek, a közös számlának is megvan a pozitív és a negatív oldala is. Elsődleges előnye a költséghatékonyság, mivel csak egy számlát kell fenntartani. A közös számlával viszont egyértelművé válik, hogy ki mire költ, így ha például szeretnénk meglepni a másikat, az is rögtön kiderülhet. A közös számla dilemmájánál érdemes tisztában lennünk a tulajdonos és meghatalmazott közötti különbséggel is. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a közös számlánknak két tulajdonosa van-e, vagy egy és egy meghatalmazott. A tulajdonosé a számla, a meghatalmazott pedig használhatja azt, viszont szerződésmódosítást érintő ügyekben nem tud intézkedni a tulajdonos hozzájárulása nélkül. Két tulajdonos esetén viszont a számlatulajdonosok külön is rendelkezhetnek számlájuk felett. Megkötések azonban itt is vannak, például egyik fél sem zárhatja be a közös számlát a másik beleegyezése nélkül.  Akár tulajdonos és meghatalmazottról, akár társtulajdonosokról van szó, ha bármelyik féllel tragédia történik, akkor a bank a közös számlát azonnal zárolni fogja a hagyatéki tárgyalásig. Kivéve akkor, ha előre gondolkodtunk és csináltattunk haláleseti rendelkezést, ahol a felek megadták, hogy halál esetén kié legyen a számlán található pénz, így az nem képezi majd részét a hagyatéki eljárásnak. 

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.