Ezért (ne) vegyél Snapchat részvényt

2017. Április 04. 11:01:13

- Olvasási idő: 2 perc

Először csupán egy kedves alkalmazás volt, amellyel kutyafület, kigúvadó szemeket, mérges arcot vagy éppen a szánkból kizúduló szivárványt varázsolhattunk néhány klikkel minden „selfie”-re. Később a világ egyik legsikeresebb StartUp vállalkozásává vált, amely az elmúlt években már a Facebook és a Google felvásárlási ajánlatát is visszautasította. Végül 2017-ben, egy komoly vállalattá érett ötlet, amely néhány hete tőzsdére lépett. Ez a Snap Inc, melynek alkalmazása a Snapchat, 5 év alatt tinédzserek tízmillióinak vált a kedvenc közösségi platformjává. A részvény mellett azonban számos  érv és ellenérv is szól!

Snap Inc. érvek, pro (+) és kontra (-)

(+) Elsősorban a jövő fogyasztóira alapoz! A Snapchat jelenleg a 20 év alattiak körében a legnépszerűbb, ami rövidtávon ugyan hátrányt jelenthet, hosszú távon azonban óriási potenciált rejt magában. (ha felnő a Z generáció)

(+) A felnőttek körében is egyre népszerűebb! Az alkalmazás a felnőtt lakosság körében is egyre népszerűbb. Elemzői vélemények szerint az amerikai lakosság mintegy felét már eléri a Snapchat.

(+) Egyre nagyobb cégek jelennek meg rajta! A Snapchat-en egyre nagyobb márkák jelennek meg, egyre innovatívabb hirdetésekkel. Ez pedig remélhetőleg egyre nagyobb jövőbeli bevételt generálhat, amelyből a Snap Inc. befektetői is jócskán profitálhatnak. Jó példa erre a Taco Bell hirdetése, amelynek filtere egy mosolygó Tortillát helyez a fejünkre.

(+) Befektetői lelkesedés! A lelkes befektetők tábora már így is óriási. Történt ugyanis, hogy egyesek annak ellenére vásároltak be a részvényből, hogy azt korábban még be sem vezették a tőzsdére. Félreértve ugyanis a sajtóhíreket, sokan a Snap Interactive (STVI) vállalat részvényeit kezdték el bezsákolni, Snap Inc. (SNAP) részvényei helyett.

(-) Azért csak óvatosan! Érdemes azonban jól átgondolni, vajon bizalmat szavazunk-e a jövőre nézve a cégnek. Sőt egyáltalán megfelelő tapasztalattal rendelkezünk-e ahhoz, hogy bármiféle friss kibocsátású részvényt vásároljunk a tőzsdén. A legtöbb sztori ugyanis nem „Happy End”-el végződik.

(-) Tények helyett becsült érték! A Snap Inc. jelenlegi értéke sokkal inkább becsült értékekre, mintsem fundamentális elemzésekre alapoz. A cég az elmúlt időszakokban – töretlen népszerűségén kívül - semmiféle kézzel fogható eredményt nem tudott felmutatni. Ezen a tényen az elmúlt néhány hét kereskedési adatai sem változtatnak érdemben!

(-) Siker vs. profit! A Snapchat töretlen sikere és az alkalmazásba rejlő kiemelkedő felhasználó potenciál önmagában kizárólag a részvény rövidtávú szárnyalásához lehet elég. Ha a vállalat hosszú távú tőzsdei sikereket akar elérni, akkor jelentős profitot is kell majd a jövőben termelnie.

Nextlevel tipp

Amennyiben a vásárlás mellett döntünk, súlyozzuk helyesen a portfóliónkat és csak olyan összeget kockáztassunk, amely elvesztése nem veszélyezteti jövőbeli egzisztenciánkat.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol a hasznos információk mellé 2017-ben számos ingyenesen letölthető eBook-ot is „bezsebelhetsz”.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.