Ne hagyjuk ki a lehetőséget: használjuk az állam pénzét!

2015. Július 28. 11:17:43

Évente százezreket-milliókat fizetünk be az államkasszába adók és járulékok formájában, miért is ne használnánk ki az olyan lehetőségeket, amikor visszaszerezhetünk ebből valamennyit? Ráadásul nem is kis összegekről van itt szó, hiszen az utóbbi időben megszaporodott állami adókedvezményekkel és támogatásokkal kecsegtető befektetési lehetőségek révén akár több millió adóforintot is visszakaparinthatunk.

Minden évben jövedelmünk jókora hányadát vagyunk kénytelenek befizetni az államnak SZJA, kamatadó, TB és egyéb nyalánkságok formájában, az utóbbi időben azonban egyre több olyan lehetőség kínálkozik, amelyek révén jókora összegeket kaparinthatunk vissza ezekből az adóforintokból. Ne legyünk tehát restek ezeket kihasználni!

Ilyen például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is, amelynek keretében a gyermekes családok állami támogatást kaphatnak lakás építéséhez, vásárlásához vagy bővítéséhez. A kedvezmény mértéke nem csekély, hiszen a gyermekek számától és a lakás hasznos területétől függően 500 ezertől 2,5 millió forintig terjedhet. Az állam tehát ez esetben vissza nem térítendő támogatással egészíti ki a családok otthonteremtési költségeit.

A Babakötvény az „életkezdőket” hivatott segíteni azzal, hogy minden megszületett gyermek után bizonyos összegű támogatást biztosít a szülőknek. Ez egyfelől magába foglal egy egyszeri, 40 ezer forint körüli támogatást, amelyet a szülők a baba születési évében kapnak meg. Ez után egy Start-számla megnyitása esetén az erre való befizetésekhez az állam 10 százalékos, de évi maximum 6000 forintos kamattámogatást nyújt.

Ugyancsak jelentős állami támogatás jellemzi a Lakástakarékot is, amelynek keretében 4, 8, vagy akár 10 éves futamidőre köthetünk szerződést. Ezzel egy fix havi összeg takarékba való befizetésére vállalunk kötelezettséget, amit az állam 30 százalékos támogatással egészít ki, függően a befizetések összegétől és a futamidőtől. A támogatás mértéke az évi 72 ezer forintot is elérheti. Ezt az összeget fordíthatjuk aztán lakásvásárlásra, felújításra, vagy akár csak bútorok megvételére.

DEFAULT

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) a fentiekkel szemben valójában egy adókedvezmény. A számlán elérhető hozamot terhelő 16 százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adó, a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás és az osztalékadó így együttesen 10, vagy akár nulla százalékra csökkenthető. Ennek feltétele, hogy 3, illetve 5 évig ne vegyünk ki a betétből, amely egyetlen nyitóösszegből és a kamatokból tevődik ki.

A Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) az előbbihez hasonlóan részleges vagy teljes adómentességgel kecsegtet. Ez a kedvezmény azt a nyereséget érinti, amelyet a számlára befizetett pénzek értékpapírokba való befektetésével szerzünk. Itt tehát minden rajtunk áll, annyit és abba invesztálunk, ahogy kívánjuk, ráadásul a lehetséges nyereséget az állami garancia révén adókedvezménnyel zsebelhetjük be.

Itt van emellett a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) is, amelynek keretében minimum 5 millió forintot kell elhelyeznünk ezen a számlán. Ez a megtakarítási forma egy pénz és egy értékpapír számlából áll, az ide befizetett pénz pedig csak dematerializált állampapírba fektethető. Bár kamatot a bank nem nyújthat ez után, azonban a befektetésekkel felhalmozott összeg jövedelemadó mentes, ha legalább 5 évig a számlán tartjuk a pénzt.

És szerepeljen itt kakukktojásként az Állampapír is, hiszen azzal is jól lehet járni, ha az állam használja a pénzünket, hiszen a 2,5 százalékos féléves kincstárjegytől a 4,24 százalékos Bónusz magyar Államkötvényig válogathatunk a lehetőségek közt.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Kornél
2015. Július 29. 22:06:49
Király vagy! Készen állok a tanulásra :) Nem tudom jó helyen kérdezek-e, mindenesetre nyugdíj és közép távon is szeretnék megtakarítani, így NYESZ-ben és TBSZ-ben is gondolkodom. Ezekről nagyon szívesen vennék bővebb értekezést az elkövetkezendőkben. NYESZ: Hol érdemes nyitni? Hol van a legkevesebb kezdeti/kezelési/tranzakciós díj illetve "jó" alapok befektetni? TBSZ: Mit érdemes beválogatni a csomagba "közepes" kockázat vállalással? Mennyire rugalmas az összetétel az 1. év után?
Félkifli
2015. Szeptember 02. 10:27:31
Tegyünk azért tisztába néhány dolgot: 1. a TBSZ -el a kamatadót és az EHO-t lehet elkerülni, feltéve, hogy 5 évig a számlán marad a pénz. Ez azért nem valamilyen nagy állami jótétemény, mert ugyanazok az urak szavazták meg a kamatadót, meg az EHO-t is, csak hagytak kiskaput (némi megkötéssel). 2. Babakötvényt egyre kevesebben használják ki, .. egyesek szerint ugyanis nem éri meg. 3. NYESZ: mire nyugdíjas leszel, illetve teljesíted a feltételeket, amik alapján hozzáférnél a saját pénzedhez, addigra úgyis lesz valamilyen újabb törvény, ami alapján mégse. Vagy akár az adókedvezmény is csökkenhet, megszűnhet a futamidő alatt, Te meg nem férsz hozzá a pénzedhez. 4. a Simlis Megtakarítási Számla (SMSZ) azon bolondoknak szól, akik amnesztiával akarnák hazahozni Mo.-ra a pénzüket, de ilyen bolond elég kevés van. 5. BB+ besorolású (bóvli) magyar államkötvény propagálására nagyon be tudok rágni..
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.