Hasznos pénzügyi fogadalmak – sosem késő elkezdeni!

2016. Január 07. 17:09:35

Itt az újév, a fogadalmak időszaka. Vannak, akik most szoknak le a dohányzásról, vannak olyanok is, akik most tesznek ígéretet, hogy elkezdenek sportolni, új életet kezdenek, vagy éppen jobban odafigyelnek és tudatosabbá válnak pénzügyeik terén. Bár én nem vagyok babonás, abban azért mégis van valami, hogy az újévet legtöbben kicsit egy új kezdetnek is tekintik. Olyan időszaknak, amikor valamilyen rossz szokásunkat levetkőzhetjük, vagy éppen egy jó szokást elkezdhetünk. Pénzügyek terén sosem késő elindulni a tudatosság felé, így most mutatok Neked néhány igazán hasznos, ugyanakkor praktikus pénzügyi fogadalmat, ami már csak a megvalósításra vár!

Kezdhetünk azzal, hogy összeírjuk a bevételeinket és a kiadásainkat, tehát egy úgynevezett költségvetési naplót készítünk. Ezáltal világossá válik majd, hogy mire mennyit költünk, és így könnyen átcsoportosíthatjuk a költségeket, hogy több jusson (vagy egyáltalán jusson) megtakarításainkra, illetve befektetéseinkre. A költségvetési napló titka, hogy aprólékos. A legkisebb kiadásokat is tartalmaznia kell, hiszen sokszor ezekből gyűlik össze a legmeglepőbb összeg a hónap végére. Azért, hogy ne a nap végén kelljen visszagondolnunk arra, hogy mit is költöttünk aznap, legjobb, ha rögtön beleírjuk a mobilunkba mire és mennyit költöttünk. Manapság már remek ingyenes mobilapplikációk vannak erre a célra. Arra is jó ez a nyilvántartás, hogy lássuk, mi az a kategória, amire túl sokat költünk, így sokkal tudatosabbá tehetjük a mindennapi pénzügyi döntéseinket is. Ezen túl segítségünkre lesz a tervezésben is, hiszen nem csak egy vállalkozásnak, de egy családnak is szüksége van pénzügyi tervre. Tudnunk kell, hogy mik a rövid-, közép- és hosszútávú terveink.

A költségvetési napló elkészítése után nézzük át a biztosításaink és a már meglévő befektetéseink költségeit, hiszen a piac folyamatosan változik és előfordulhat, hogy a folyamatos verseny miatt találunk jobb konstrukciót is már, ahol kevesebb járulékos költségekkel kell számolnunk.

Sokan vannak azok, akik több százezer forintot parkoltatnak bankszámlájukon. Ezek a forintok nem kamatoznak, csak állnak egy helyben. Fontos lenne tehát ezeket is felülvizsgálni, és élethelyzetünknek, illetve kockázatvállalási szintünknek megfelelő befektetésekbe tenni ezeket a pénzösszegeket. Céljaink függvényében választhatunk számos megtakarítási és befektetési forma közül. Lakáscélra kitűnő megoldás lehet például a lakástakarék. Ha a nyugdíjunkra tennénk félre több nyugdíj-megtakarítási forma közül is válogathatunk. Ha érdekel minket a tőzsde világa, és van olyan megtakarításunk, amihez nem akarunk hozzányúlni egy hosszabb ideig, akkor belevághatunk a kereskedésbe. Néhány tippet találsz hozzá itt. Nem érdemes tehát tovább halogatni pénzügyeink felülvizsgálatát, ebben segítségedre lehet az ingyenes és gyors Pénzügyi Tükör is!

Szomorú tény, hogy a magyarok többségének nincs semmiféle megtakarítása. Még szomorúbb viszont az, hogy olyanok is beletartoznak ebbe, akiknek viszont lehetne, mert anyagilag megengedhetnék maguknak. Általánosan megfigyelhető rossz szokásunk, hogy addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, azaz annyit költünk, amennyi bevételünk van, és a hónap végére már nem marad mit félretenni. Szemléljük megtakarításainkat, befektetéseinket költségként, és szisztematikusan tegyük félre az előre meghatározott összeget már akkor, amikor a fizetésünket megkapjuk. Így tudni fogjuk, hogy mennyiből gazdálkodhatunk a hónapban.

A végére pedig ajánlanék egy kreatív megtakarítási módszert. Tegyünk félre minden héten annyiszor ezer forintot, ahányadik hét van éppen. Tehát az első héten csak egy ezrest, a másodikon már kétezret, a harmadikon háromezret és így tovább egészen az év végéig. Ha ügyesek vagyunk, és nem nyúlunk a félretett pénzünkhöz, akkor az év végére 1 millió 378 ezer forintot spórolunk meg, amit pedig már hozzácsaphatunk egyéb megtakarításainkhoz, betehetjük például a TBSZ vagy NYESZ számlánkra is. 

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.