Így fektess Fintech cégekbe

2017. Április 13. 10:00:00

- Olvasási idő: 2,5 perc -

Ha valaki nem hallotta volna eddig a Fintech kifejezést, akkor is találkozott már valószínűleg ilyen szolgáltatással vagy ilyet nyújtó társasággal. A fintech valószínűleg a a jövőnk, érdemes tehát  figyelni ezeket a cégeket.

A Fintech világa

Egyesek a bankolás „jövőjének” is szokták nevezni ezt a jelenséget, a Fintech kifejezés gyakorlatilag a pénzügyi technológiai társaságokat és fejlesztéseket takarja. Ilyen például a már jól ismert fizetési szolgáltatást nyújtó Paypal – de ide tartozik a Square és a Stripe is, a pénzküldő Payoneer és TransferWise, a személyes pénzügyekkel és befektetéssel foglalkozó Credit Karma és Envestnet, a hiteleket nyújtó Lending Club és SoFi, vagy a közösségi finanszírozási oldalak, a Kickstarter és az Indigogo. És ez csak néhány példa a nagy, már világszinten ismert és működő cégek közül.

Fintech fókuszban a Z generáció

Az igazi tűzijátékot akkor látni, ha körülnézünk a startup világban, ahol elképesztő boom van és rengeteg pénzügyi szolgáltatást nyújtó - korai fázisú - vállalkozás indul. Nem is véletlenül: a Z generáció számára a digitális, gyorsan elérhető pénzügyintézés az egyetlen út. És mivel ők jelentik a jövőt, érthető, hogy ez irányban kell fejleszteni. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a nagy online kereskedő óriások is, mint az Amazon vagy az eBay is kacsintgatnak a pénzügyi szolgáltatások felé, hogy a Google Pay-ről ne is beszéljünk.

Bankok vs. Fintech

A hagyományos bankok tehát lépéskényszerben vannak, fejleszteniük, felvásárolniuk vagy összeolvadniuk kell, hogy megtartsák ügyfeleiket. Egyre több ilyen megoldást alkalmaznak a hazai nagybankok is, illetve vannak olyan megoldások, melyek hamarosan itthoni ügyfelek számára is elérhetőek lesznek. Az egyik ilyen például az Erste által Ausztriában már bevezetett video chat-en keresztüli bankszámlanyitás, amelynek hagyományos módja időigényes, hosszabb folyamat. Az online onboarding pár perces folyamat, az ügyfél azonosítása video chat keretében történik, fiókban, személyesen megjelenni nem is kell.

Mi következik mindebből?

  • A fintech cégek terén további jelentős bővülés várható, mind a cégek számát, mind a szolgáltatásokat tekintve.
  • Az ilyen társaságok, ha életképesek és piacot szereznek önmagukban is nagy növekedést produkálhatnak, de kiváló felvásárlási célpontok is lesznek.
  • A fentiek alapján nagyon izgalmas befektetési terepnek számítanak ezek a cégek.

Ez rendben is van, de azonnal érdemes lefektetni pár alapszabályt, ha ilyen cégekben – és az ezek által kecsegtetett nagy hozamokban gondolkodunk.

Alapszabályok a Fintech befektetéshez

  • Minden új társaságnál jelentős kockázatot jelent! Az ígéretek készpénzre váltása, azaz, hogy tud-e majd bevételt generálni a társaság – végeredményben ez hoz majd magasabb árfolyamot neki. (Ez ugyanúgy igaz az olyan tech cégekre is, mint pl. a Tesla.) Ezt ne bagatellizáljuk!
  • Nézzünk utána a társaságnak! mekkora szereplő a piacon? Van versenytársa? Milyen stratégiája van?
  • Nézzük meg, szóba került-e már felvásárlási szándék egy hagyományos bank, vagy más nagy szereplő részéről!
  • Keressünk befektetési alapot, amely kimondottan pénzügyi, ezen belül is fintech cégekbe fektet – így diverzifikált portfoliót kapunk – vagy állítsunk össze mi magunk több fintech cégből egy csomagot!
  • Ismerjük meg a Fintech világ szereplőit, keressük elsősorban az ő részvényeiket!
  • Kezeljük az ilyen befektetésünket „spekulatív” kategóriának, kövessük nyomon a cégekkel kapcsolatos híreket, információkat és ne habozzunk minimalizálni a veszteséget, ha arról van szó.

Egy dologban szinte teljesen biztosak lehetünk! A digitális pénzügyeké a jövő, és az nyer, aki időben lép. Csak arra kell vigyázni, nehogy túl hamar, vagy rosszul lépjünk…

20 másodperc. Neked megér ennyit a pénzügyi sikered? Ha igen, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az aktuális pénzü...

Közzétette: Erste Bank Hungary – 2017. április 10.
További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.