Így húzz hasznot, az elektromos autókból

2017. Március 16. 13:01:55
  • Olvasási idő: 2 perc -

Zöld rendszám, ingyenes parkolás és busás állami támogatás új autó vásárlása esetén. Ezen kívül még trendi is, jól gyorsul, ráadásul környezetbarát és fillérekbe kerül az „üzemanyag” is – ez az elektromos autók világa, mely világszerte és hazánkban is egyre inkább hódít.

Hol tart most a sztori?

  • Norvégia a közelmúltban jelentette be, hogy 2025 után kizárólag elektromos (és hidrogén meghajtású) autókat lehet majd újonnan forgalomba helyezni az országban.
  • India 2030-ra kitűzte célként, hogy kizárólag elektromos autók közlekedjenek az útjain.
  • Hollandia, az Egyesült Királyság, Németország és az USA nyolc tagállama pedig 2050-re szeretné száműzni a belsőégésű motorokat az utakról.
  • Magyarországon is egyre több e-autó jelenik meg és egyre több irodaház vagy bevásárlóközpont előtt jelenik meg elektromos töltőállomás. 

Így húzz a trendből hasznot!

Az elektromos autók elterjedése sokféle hozamlehetőséget kínálhat a jövőben a szemfüles befektetőknek, hiszen jelentős piaci átrendeződéssel járhat a járműiparban és az azt kiszolgáló háttériparok esetében is. Ezek közül a leginkább említésre méltóak:

  • Emelkedhet a lítium árfolyama! Az e-autók jelenlegi technológiája az ún. Li-ion akkumulátorokon alapszik, melyek előállításához természetesen lítium szükséges. A megnövekedett piaci kereslet kiszolgálásához még több akkumulátorra lehet majd szükség a jövőben, így akár jelentősen is nőhet a lítium iránti kereslet, amely megemelheti az ezüst-fehér fém árfolyamát. A Morningstar elemzőház szerint,  évi 16%-os (!) növekedéssel, jelenleg a lítium iránti kereslet nő a fémek közül a leginkább világszerte.
  • Műanyagipari vállalatok! Az elektromos autók esetében nagyon fontos kérdés, hogy azok minél könnyebbek legyenek. Ez a leginkább innovatív műanyag elemekkel érhető el, amely leváltja az autókban a korábbi fém elemeket.  A német vegyipari cég, a BASF szerint 2030-ra a jelenlegi 20% helyett, 30%-a készülhet az autóknak műanyagból, amely busás profitot jelenthet a vegyipari vállalatoknak, növelve a papírok tőzsdei árfolyamát.
  • Járműipari cégek részvényei! Az elektromos autók piaca akár jelentősen is átrendezheti a járműipart. A technológiában élen járó cégek részvényeinek árfolyama jelentősen is emelkedhet, míg a későbbi sereghajtók akár jelentős árfolyamveszteséget is elkönyvelhetnek.

Azért csak elővigyázatosan!

Jelenleg úgy tűnik, hogy az elektromos autók népszerűségének növekedése megállíthatatlan és ezzel egy soha korábban nem látott járműipari forradalom küszöbén állunk. Persze azért nem árt óvatosnak lenni és megfontoltan dönteni

  • Új technológiák! Korántsem biztos, hogy a lítium árfolyama az égig nő, hiába vizionálja ezt a legtöbb elemző. A vállalatok világszerte jelentős összegeket ölnek az akkumulátor technológia fejlesztésébe, ezért bármikor előrukkolhatnak egy újabb és hatékonyabb akkumulátor technológiával, amelyre a lítium akár azonnali és jelentős mértékű árfolyam esést is produkálhat.
  • Ne temessük a belső égésű motorokat! Fritz Indra, aki korábban az Alpine és az Audi számára is fejlesztett innovatív belső égésű motorokat, nemrég „veszélyes tévútnak” titulálta a villanyautókat és arra hívta fel a "nagyérdemű" figyelmét, hogy az Audinak már régen sikerült benzint és gázolajat is helyettesítenie olyan szintetikus üzemanyaggal, amelynek előállításához éppen annyi szén-dioxid szükséges, amely az elégetésénél keletkezik. Azaz használatával nulla lehet az emisszió. Vagyis létezik már környezetbarát belső égésű technológia is!

Az elektromos autók elterjedésében tehát jelentős hozampotenciál rejlik, de – a többi befektetésünkhez hasonlóan – itt sem szabad türelmetlennek és mohónak lennünk, mert könnyen ráfázhatunk!

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol a hasznos információk mellé 2017-ben számos ingyenesen letölthető eBook-ot is „bezsebelhetsz”.

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.