Ingyenes pénzügyi tanácsadás? Na, ne röhögtess!

2017. Február 02. 19:05:07

- Olvasási idő: 2 perc -

Nehéz nyolc éven vagyunk túl, ami a pénz- és tőkepiacokat illeti. Az elmúlt években látszólag minden a negatív irányba változott a mérsékelt és alacsonyabb kockázatú befektetésekkel kapcsolatban. Nulla közeli betéti kamatok, nevetséges állampapír kamatok és alacsony kötvényhozamok alakultak ki világszerte, amely jelenséget ráadásul számos brókerbotrány kirobbanása is kísért.

Teljesen természetes módon, a befektetők egy része nem képes önállóan átlátni pénzügyi helyzetét! A mai bejegyzésben azt vizsgáljuk, milyen szempontokat kell annak figyelembe vennie, aki pénzügyi tanácsadót keres:

"Ingyenes pénzügyi tanácsadás nem létezik, vagyis nincs ingyen ebéd! "

– Kántor Endre

Így keress pénzügyi tanácsadót

  • „Ingyenes” pénzügyi tanácsadás! Érdemes mindig elgondolkodnunk azon, kinek és miért áll érdekében, hogy tanácsot adjon nekünk és időt szakítson ránk. Habár maga a tanácsadás ingyenes, az esetek 99%-ban a tanácsadó biztosan pénzt szeretne azzal keresni, hogy egy bizonyos terméket javasol a számunkra. Érdemes ezt a motivációt és - lehetőség szerint - ennek mértékét is, pontosan feltérképezni és ennek tükrében dönteni a jövőben.
  • Tanácsadói motiváció! Teljesen természetes dolog, ha egy pénzügyi tanácsadó vagy biztosítási ügynök fizetésért vagy jutalékért dolgozik, ennek mértékét azonban feltétlenül meg kell ismernünk, hiszen ezt direkt vagy indirekt módon minden esetben mi fogjuk kifizetni.
  • Tanácsadás fix összegért! Egyre több olyan tanácsadó jelenik meg a piacon, aki fix összegért (vagy éppen sikerdíjért) vállal független pénzügyi tanácsadást. Ők jellemzően egyszemélyes tanácsadók vagy kisebb vállalkozások, akik közül korábban sokan multinacionális pénzügyi szolgáltatóknál dolgoztak. Előnyük, hogy sokkal függetlenebb ajánlásokat tehetnek, mint egy biztosítási ügynök vagy éppen egy banki tanácsadó. Hátrányuk viszont éppen ez a szubjektivitás lehet, hiszen nem áll mögöttük professzionális elemző gárda.
  • Két szabályt sose feledj! Az egyik, hogy sohasem fizessünk előre semmiért, a másik pedig, hogy minden esetben előre és írásban állapodjunk meg a költségekről és feltételekről.

Banki tanácsadás

A bankoktól nem várható el, hogy márka független ajánlásokat tegyenek, hiszen nagyrészt saját bankcsoportjuk termékeit értékesítik az ügyfeleknek. Ezek a termékek viszont a legtöbb igényt teljesen lefedik és a bankárok is hosszú távú üzleti kapcsolatok kialakításában érdekeltek. A bankok további előnyei:

  • Szakembergárda! A legtöbb neves bank saját hatáskörben foglalkoztatott elemzőkkel, önálló alap- és letétkezelővel, valamint magasan kvalifikált szakembergárdával rendelkezik.
  • További érvként hozható fel a multinacionális pénzügyi intézmények mellett, hogy szinte az összes tanácsadó által kínált befektetési vagy megtakarítási lehetőség, végül náluk landol egy befektetési alapban, letétszámlán, vagy egyéb speciális számlán.

Nextlevel tipp!

  • Bármelyik tanácsadó típus mellett is döntünk a jövőben, érdemes lehet mellett saját pénzügyi tudásunkat fejleszteni. Erre kiváló lehetőséget nyújthatnak a különböző online- vagy offline képzések, könyvek és hírlevelek vagy éppen szakmai blogok. Ne felejtsük el, hogy saját érdekeinket leginkább mi magunk tudjuk képviselni. Ennek viszont elengedhetetlen feltételét jelentik az alapvető szakmai ismeretek.
  • Ha valaki egy konkrét terméket akar nekünk minden áron eladni, akkor az több mint gyanús kell, hogy legyen, hiszen egy jó tanácsadó az igényeinket és céljainkat méri fel először és annak megfelelően ad konkrét javaslatot.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol a hasznos információk mellé 2017-ben számos eBook-ot is letölthetsz.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.