Jobb félni, mint megijedni – így készüljünk anyagilag a vészhelyzetekre!

2015. Augusztus 26. 10:17:41

Elhúzódó betegség, baleset, munkahelyvesztés, hirtelen beeső hatalmas kiadás – a váratlan helyzet legfőbb ismérve, hogy soha nem akkor jön, amikor számítunk rá. Az ilyen helyzetek persze komoly anyagi vonzattal is bírnak. Szerencsére, jobb félni, mint megijedni alapon fel is lehet készülni, például egy jövedelembiztosítás vagy egy életbiztosítás megkötésével, de a megtakarítási számla is segíthet abban, hogy ne csöppenjünk egyszer csak megoldhatatlannak tűnő helyzetbe.

„Reméljük a legjobbakat, készüljünk a legrosszabbra” – tartja a mondás, én pedig csak egyetérteni tudok vele. Az egyik legalapvetőbb közhely, hogy az élet teljesen kiszámíthatatlan és van olyan kihívás, amelyet legszívesebben elkerülnénk. Ilyenkor jól jöhet, ha már előre felkészültünk. Egy elhúzódó betegség vagy a munkahely elvesztése miatt kieső jövedelmet valahonnan pótolnunk kell. Ilyenkor a család segítsége mellett csak az előgondoskodás, illetve valamiféle megtakarítási számla jelenthet megoldást, feltéve, hogy nem tudjuk a heti lottószámokat. (Nem tudjuk, de ha tudjuk, akkor sem biztos, hogy egyedül).

DEFAULT

A veszélyhelyzetekre való felkészülés egyik jó eszközét jelenthetik a különböző jövedelembiztosítások, amelyek állásvesztés, munkaképesség ideiglenes elvesztése, vagy hasonló okokból bekövetkező jövedelemkiesés esetén pótolják egy ideig a munkabért. A különböző konstrukciók közül mindenki kiválaszthatja igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbbet annak figyelembevételével, hogy vészhelyzet esetén mekkora pótlólagos összegre volna szüksége. Ezek költsége már havi néhány ezer forinttól indul, így igazán nem jelentenek nagy összegű kiadást.

Hasonló logika mentén érdemes kezelni az életbiztosítások kérdését is. Ezeket leginkább egy jó szerelő telefonszámához tudnám hasonlítani: ne legyen rá szükség, de bajban jó, ha kéznél van. Természetesen itt is tudunk választani a különféle kritériumok alapján. Gyakorlatilag külön iparág épült arra, hogy keresőkkel, összehasonlító oldalakkal, adatbázisokkal segítsen eligazodni e termékek között. Én mindenkinek azt javaslom, hogy legalább nézzen rá az elérhető opciókra, beszéljen egy szakértővel, mert innentől már tisztábban látjuk, miről is hozunk döntést.

Végül pedig a leginkább hosszútávra szóló mentőöveket említeném, a megtakarítási számlákat. Egy korábbi cikkben szó esett már az öngondoskodás fontosságáról, amihez szervesen kapcsolódnak ezek a konstrukciók. A különbség ott van, hogy egy jól kiválasztott megtakarítási számlához idő előtt (természeti kár, esetleg egy családi katasztrófa esetén) is hozzá tudunk nyúlni. A lényeg azonban mindhárom esetben ugyanaz: készüljünk fel a váratlanra, hiszen mind tudjuk, hogy jobb félni, mint megijedni.

 

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.