Jön a Mikulás-rali? Így készüljünk rá!

2015. November 25. 11:29:29

A decemberi befektetési időszakról azt mondhatjuk, hogy minél jobban várjuk a mikulást, annál hamarabb érkezik, de annál kevesebb ajándékot is hoz. Ez persze nem a gyerekek csoki állományát fenyegeti, mint inkább azok számára a kockázatkedvelő befektetők számára jelent fontos információt, akik kihasználnák az ilyenkor szokásos Mikulás-ralit.

Egyre korábban jön a mikulás, de egyre kevesebb ajándékot hoz a befektetők csizmáiba – ez a Mikulás-ralinak nevezett befektetési piaci jelenség egyik legalapvetőbb tanulsága az elmúlt pár év alapján. Több évtizedes tapasztalat szerint az év utolsó hónapjában a tőzsdék jelentős emelkedést mutatnak decemberben. Ezt nevezzük Mikulás-ralinak, azonban ahogy egyre többen ismerik fel és próbálják kihasználni ezt a hullámot, annál nehezebb plusz hozamra szert tenni a fokozódó versenyben.

Ahogy Yale Hirsch, a Stock Trader’s Almanac neves szerzője 1972-ben felismerte, a Mikulás-rali áremelkedési hulláma hagyományosan a Hálaadás napja utáni “fekete pénteken” kezdődik. Persze ez az erősödés nem igaz, legalábbis nem egyforma mértékben minden tőzsdére és papírra. A BUX például az elmúlt 20 évből 16-ban mutatott növekedést, ami 80 százalékos rátát jelent. Ugyanez a Dow Jones esetében 60 évre nézve 70 százalékos, az S&P 500-nál pedig 47 évre 72 százalékos arányt jelent. A DAX ebből a szempontból kevésbé kiszámítható, mivel a német tőzsdénél az elmúlt 46 év során csupán 59 százalékos pontossággal volt valószínűsíthető a növekedés.

Adódik a kérdés, hogy mitől alakult ki egyáltalán ez az év végi árfolyam-növekedési trend. Sokan arra vezetik vissza a jelenséget, hogy ilyenkor évvégén a nagyok tartózkodnak a jelentős eladásoktól, ami az árfolyam eséséhez vezethetne. Ugyanakkor a befektetési alapok jellemzően szeretnek ilyenkor bevásárolni, feltölteni a portfóliójukat, akárcsak az egyszerű befektetők is, akik a karácsonyi bónuszt igyekeznek minél jobban befektetni, ez pedig felhúzhatja az árfolyamokat.

A Mikulás-rali tekintetében a kilátások az idén is igen kedvezőek, tehát komoly fellendülésre számíthatunk a szakértők szerint decemberben, a lehetőség tehát idén is adott. Mindez nagyban köszönhető az amerikai központi bank, a Fed azon intézkedésének, hogy a tervezett kamatemelést tovább halasztották, tehát a pénzpiacok a kamatemelés nyomán várt szűkülése még várat magára. Ennek nyomán nem csak Kínában és Európában, de itthon is több fontos részvény is jól teljesít az elmúlt hónapokban, és az euró/forint árfolyam is stabilizálódni látszik.

Úgy tűnik tehát, hogy idén is kalkulálhatunk a Mikulás-rali kínálta lehetőségekkel, azonban azzal is számolnunk kell, hogy minél többen ismerik fel és igyekszenek kiaknázni ezt a sanszot, annál nehezebb kiugró eredménnyel kereskedni. Pontosan emiatt a legtöbben igyekeznek megelőzni a versenytársakat és korábban megkötni a kívánt üzleteket. Ez azonban azt eredményezi, hogy egyre előrébb tolódik a Mikulás-rali, tehát egyre korábban, már december elején jön a mikulás és egyre kisebb bónuszt hoz a befektetőknek. Ha tehát mi is szeretnénk egy kis karácsonyi mellékest, akkor ezekre a tényezőkre mindenképp oda kell figyelnünk, a piac nem alszik.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.