Mi az a BEVA - avagy mi védi a befektetéseinket?

2016. Január 20. 14:26:27

1997 óta létezik és kártalanít, ha beüt a krach. Mi az? Ez az úgynevezett BEVA, azaz Befektető-védelmi Alap. A BEVA egy olyan intézmény, amely a befektetési szolgáltatók esetleges fizetésképtelensége esetén bizonyos összegig kártalanítja a befektetőket. Ha tovább olvasol részletesebben tájékozódhatsz erről az alapról és minden fontos információt megtudhatsz róla.

A Befektető-védelmi Alap tagja minden befektetési szolgáltatást végző hitelintézet és befektetési vállalkozás, illetve portfólió-kezelést végző befektetési alapkezelő. Ha a szolgáltató, akivel szerződést kötöttünk valamilyen oknál fogva fizetésképtelenné válik, és nem tudja számunkra a befektetésünkben szereplő vagyonunkat kiutalni, akkor a BEVA fog kártalanítani minket. Fontos tudni, hogy a térítés úgy működik, hogy egy millió forintig száz szálakéig térítik meg a követelésünket készpénzben, a felett pedig a befektetett összeg 90 százalékát kapjuk vissza. Viszont a hozamunkról sem kell lemondanunk. Azt, hogy a hozamból mennyit tudnak számunkra kártalanításként kifizetni, 180 nap átlagárfolyama alapján fogják kikalkulálni.

A legfontosabb kérdés, hogy miből fedezi a kártalanítási összeget a BEVA, és mégis mekkora összegig kártalanít? Az alap vagyonát a tagok befizetései adják ki. Minden tag egy egyszeri csatlakozási díjat fizet, illetve ezen felül kötelező éves befizetésnek is eleget kell tenniük a tagoknak. A tagság során befolyt vagyont a BEVA vagyonkezelője, az Államadósság Kezelő Központ befekteti, de kizárólag állampapírokba. Ez a vagyon szolgál fedezetül a kártalanítási összegek kifizetésére. Ha a BEVA vagyona nem lenne elegendő a kártalanítási összegek kifizetésére, akkor előfordulhat, hogy tagjaitól extra (az éves tagdíjon felüli) befizetéseket kér. Ami pedig a térítés maximális határát illeti ez 2016. január elseje előtt 20 ezer euró volt (mintegy 5 millió 800 ezer forint), idén januártól pedig 100 ezer euróra (körülbelül 30 millió forintra) emelkedett.

Amennyiben kártalanításra jogosultak vagyunk, illetve helyesen és hiánytalanul kitöltöttük az igénybejelentő lapot, akkor a BEVA a bejelentéstől számított 90 napon belül köteles elbírálni az ügyünket. Az elbírálás után az alapnak további 90 nap áll rendelkezésére, hogy készpénzben kifizesse a kártalanítás összegét az arra jogosultnak. A kifizetési határidő egy alkalommal és indokolt esetben további 90 nappal hosszabbítható meg.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem számíthatunk kártalanításra a Befektető-védelmi Alaptól. Például olyankor, ha olyan szolgáltatóval kötöttünk szerződést, ami a szerződéskötés pillanatában még nem volt tagja a BEVA-nak. Vagy például olyankor, ha bankbetét után szeretnénk igénybe venni a kártalanítást, stb.  

 

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.