Minden a zöld befektetésekről

2016. Október 27. 16:07:45
Minden a zöld befektetésekről

Általánosságban zöld befektetéseknek nevezzük azokat a tradicionális befektetési lehetőségeket, legyen szó akár részvényekről, akár befektetési alapokról vagy tőzsdén kereskedett alapokról, amelyek köthetők a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz, az ilyen területen tevékenykedő cégekhez. De vajon hoznak-e ezek kézzel fogható hasznot nekünk, érdemes-e az etikai szempontokon túl is ilyen befektetéseket keresnünk?

Lecsupaszítva, a kérdés az, hogy befektetői szempontból miért éri meg nekünk zöld területen befektetni, azon túlmenően, hogy jót teszünk ezzel a jövő nemzedékének és óvjuk a környezetünket. A kérdés megválaszolásához tisztáznunk kell azt, hogy zöld befektetési lehetőséget biztosíthatnak az alternatív energiatermelést biztosító cégeken túl azok a vállalkozások is, amelyek a legjobb, környezettudatos szemlélettel működnek a piacon.

Nem minden zöld tehát, ami első pillantásra annak látszik, gondoljunk csak egy olajcégre, amely a legkörnyezettudatosabb szemlélettel végzi a kitermelését, de továbbra is egy olyan ágazatban, ami tulajdonképpen a globális felmelegedésért felelős. Éppen ezért, ha valaki ETF-en keresztül szeretné bizonyítani a környezet iránti felelősségvállalását, előzetesen mindenféleképpen tájékozódjon, hogy pontosan milyen cégek vannak az alapban. Erre jó kiindulási pontot jelenthetnek az úgynevezett zöld alapok, hiszen ide csak olyan cégek kerülhetnek be, amelyek társadalmilag tudatos módon végzik a tevékenységüket és a környezet védelmével kapcsolatban is felelős módon járnak el.

Ha zöld befektetési lehetőségeket keresünk, akkor érdemes szétnézni a tőzsdén, ahol akár kisebb startup cégek új fejlesztéseibe is befektethetünk, amelyek arra irányulnak, hogy új technológiákat fejlesszenek ki alternatív energia termelésére vagy biomassza előállítására. De a fentiek ellenére ETF-ek formájában is gondolkozhatunk, hiszen vannak olyanok is, amelyek a különböző zöld vállalkozások tőzsdei indexét követik le.

Sokáig azzal a problémával kellett szembesülnünk, hogy a zöld területen mozgó vállalkozásoknak jóval nagyobb kezdőtőkére van szükségük, hagyományos társaikhoz képest és gyakran a fenntartási költségeik is magasabbak. Még ma is tartja magát ebből eredően az az elképzelés, hogy alacsonyabb hozammal kalkulálhatunk, ha ezen a területen fektetünk be. De már korábban is voltak olyan befektetők, akik inkább hitvallásuknak érzik azt, hogy világjobbító szándékkal invesztáljanak zöld területekbe, őket elsősorban sok esetben nem a profit motiválta, sokkal inkább a szenvedély.

Mára már megváltozott a környezettudatos befektetések megítélése és különösen a Párizsi Egyezmény aláírásával a 2016-os évet a zöld beruházások évének tartják a szakértők. Az ENSZ kezdeményezés 2020 után is meghatározó szerepet fog játszani az éghajlatváltozás elleni nemzetközi fellépésben és a téma már csak azért is aktuális, mert a megállapodásban részt vevő országok első konferenciáját a 2016. november 8-án kezdődő Marrakesh-i klímacsúcson fogják összehívni, ahol az Egyezmény további részletszabályairól is dönteni fognak, ezeket pedig 2020-ig fogják véglegesíteni.

Az elmúlt pár évben tehát részben a Párizsi Egyezmény hatására több vállalkozás is ráébredt arra, hogy a klímaváltozás elleni kiállás akár gazdasági növekedést is eredményezhet. Az ehhez a területhez tartozó társaságok részvényei közel 10 százalékkal nőttek 2010-2014 között.

De az is bizakodásra adhat okot, hogy a megújuló energiák költségei csökkenő tendenciát mutatnak, például a napelem panelek 2008 óta 80 százalékkal lettek olcsóbbak és a szél- vagy éppen napenergia kitermelésének az ára is felveszi a versenyt a fosszilis energiákkal világszerte szinte mindenhol. Ezzel egy időben pedig megfigyelhető egy olyan trend is, ami arra utal, hogy nő a kevésbé környezettudatos, fosszilis energiákra épülő szektorokba való befektetés költsége.

Emiatt egyre többen vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a megújuló energiákból lehet profitálni, mivel a megújuló energia alacsonyabb ára például a 2015-ös olajár-zuhanással együtt is tartotta magát.  Sőt, egyes elemzések szerint az elmúlt évben minden egyes dollár, amelyet ezen a területen fektettek be plusz négy dollárt hozott.

A fejlődő országokban még nagyobb szerepe van a megújuló energiaforrások kialakításának és fenntartásának, mivel hosszabb távon a fenntartási költségük jóval alacsonyabb. Az olyan országok is beszállnak a zöldenergiára irányuló fejlesztésekbe, mint például India és Brazília. India a tavalyi évben közel 10 és fél, míg az Brazília 7 és fél milliárd dollárnyi tőkét áramoltatott a megújuló energiák területére.

A fejlett országok befektetői pedig már nem feltétlenül csak a profitra hajtanak, egyre fontosabbá válnak a társadalom- és környezettudatos befektetések (angolul Socially Responsible Investing – SRI). Az ilyen típusú befektetések hozzájárulnak a környezet védelméhez és egyúttal a világ jobbá tételéhez is, ha arra gondolunk, hogy mondjuk mellőzük a fegyvergyártásba vagy alkoholiparba, cigarettagyártásba történő befektetést, más néven etikusan fektetünk be.

De sokan még mindig tartanak a nyereségcsökkenéstől, pedig készültek már kutatások is, amelyek azt bizonyítják, hogy a társadalom- és környezettudatos befektetések sok esetben felülteljesítenek.  Vannak például etikus cégeket tömörítő részvényindexek, ezek közül az egyik legnépszerűbb, a Domini Social Index, amely majdnem 2,5 százalékos többlethozamot tud felmutatni a hagyományos, nem zöld társaihoz képest. Ez pedig nem egyedi eset: amikor rosszabbul teljesít, akkor sem kezd nagyobb mélyrepülésbe hozam tekintetében.  

Tehát egyre több nagyvállalat és magánbefektető csatlakozik az átalakuló trendhez részben a párizsi klímacsúcs hatására. Az Apple például 2016 márciusában jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollár értékben zöld kötvényeket bocsájt ki, az ebből befolyó összeget pedig a cég nap- és szélenergia farmjainak létesítésére, valamint az irodaépületek szigetelésére fordítja. Ha pedig további nagy neveket szeretnénk mondani, akkor jó példa Leonardo DiCaprio, aki magánbefektetőként fordult az SRI megoldások felé.

Meg kell jegyezni, hogy Amerika egyébként is élen jár a fosszilis energiahordozók piacáról való kivonulásban és annak támogatásától is egyre messzebb kerül. Egy felmérés szerint mintegy 400 intézmény és 2000 magánbefektető inkább a megújuló energiába és tiszta technológiákba fektet majd az elkövetkezendő időszakban. Tehát minden jel arra mutat, hogy elhárultak az akadályok a zöld befektetések elől, reméljük itthon is majd hasonló erejű fellendülés szemtanúi lehetünk mint mondjuk az USA-ban.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.