Mindent az állampapírról! Melyiket válasszuk?

2016. Május 03. 15:42:20

Mi az állampapír? Érdemes-e ebbe tennem a megtakarításaimat? Milyen állampapírok léteznek? Hogyan működik ez a konstrukció? Milyen jellemzői vannak? Mi alapján érdemes választani? Sok kérdés merülhet fel az emberben, ha állampapírokról van szó, de ha tovább olvasol most minden kérdésedre választ kapsz!

A mai alacsony kamatkörnyezetben nem könnyű biztos, ugyanakkor valamennyi hozamot is termelő terméket találni. A bankbetétek jelenleg nem, vagy alig fizetnek valamekkora kamatot. Ugyanakkor egy, a bankbetéthez igen hasonlatos megtakarítási eszköz, az állampapír esetében már találunk vonzó konstrukciókat!

Mégis mi az az állampapír? Miben különbözik a bankbetéttől? És hogyan működik?

Az állampapír a bankbetéthez hasonlóan egy biztonságos befektetési forma, tehát kifejezetten azoknak ajánlott, akik inkább a kockázatmentes invesztálási módozatokat preferálják. Működését tekintve elmondható, hogy ha lekötjük a pénzünket, akkor az adott pénzintézetnek; állampapír megvásárlásával viszont az államnak „adunk kölcsönt”. Tehát az állampapír egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amit maga az állam bocsát ki. Megjelenési formájában nem egy fizikailag is kézzelfogható papírt kell értenünk alatta, ugyanolyan elektronikus jelként kell elképzelnünk, mint a bankbetétet.

Milyen jellemzői vannak?

Ahogy azt már érintőlegesen említettük, elsődleges és talán legvonzóbb tulajdonsága, az a biztonság. Az állampapír biztos hozamot fizet, egyedül akkor nem teljesítenék a követelésünket, ha az adott állam csődöt jelentene. Ennek a lehetősége természetesen sosem lehet nulla, de elég alacsony ahhoz, hogy nyugodtan aludjunk éjszakánként. A garanciánk tehát maga az állam, nem áll mögötte alap: sem az OBA, sem pedig a BEVA. A következő fontos jellemzője az az alacsony kockázati szinthez (és a mostani kamatkörnyezethez) képest magas kamatozása. Típustól függően találunk kettő, 2,5, három vagy 3,5 százalékos kamatozású papírokat is a piacon. A kamatot általában félévente vagy évente fizetik ki. A harmadik fontos szempont, hogy teljesen változatos futamidőkkel érhetünk el állampapírokat: a pár hónapostól a több évesig mindenki megtalálhatja a saját céljainak megfelelőt.

Milyen állampapírok léteznek? Melyiket válasszuk?

A lista szinte végtelen lenne, hiszen nem pusztán a futamidő szerint van különbség állampapír és állampapír között, de a szerint is megkülönböztetjük őket, hogy melyik évben bocsátották ki az adott papírt. Ráadásul a kamatozás tekintetében is külön kategóriákat különböztetünk meg: létezik fix, illetve változó kamatozású papír is. Ha a jelenlegi legkedvezőbb kamatozású állampapírokra koncentrálunk csak, akkor feltétlenül meg kell említenünk a változó kamatozású Prémium Magyar Államkötvényt és a Bónusz Magyar Államkötvényt. Az előbbiből jelenleg elérhető három és öt éves futamidejű is, amik három és 3,5 százalék kamatprémiumot fizetnek az infláció felett, utóbbi pedig négy, hat és tíz éves futamidőkkel vehető igénybe, és hasonló a prémiumhoz kamat szempontjából, azzal a különbséggel, hogy a kamatbázis nem az infláció, hanem a 12 havi Diszkont Kincstárjegy hozamától függ.

Hol juthatok hozzá?

Magyarországon a bankokban minden további nélkül hozzájuthatunk ezekhez az értékpapírokhoz. Ugyanakkor a különféle brókercégek kínálatában, de a Magyar Államkincstár kínálatában is megtalálhatjuk ezeket a megtakarítási termékeket.

Mindent összevetve tehát, ha léteznek olyan befektetési formák, amikkel mindenkinek rendelkeznie kell, akkor biztos lehetsz benne, hogy az állampapír köztük van! Kockázatmentes, biztos befektetés. Ne hagyd ki Te se!

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.