Minél előbb, annál jobb – gondoskodás a nyugdíjunkról

2015. Július 29. 10:14:26

„Ráérek még, a gyerek tandíja és a felújítás most fontosabb, majd ha ezekkel kész leszek”, „Már félretettem egy szép összeget, abból kényelmesen eléldegélek majd”. Az ilyen és ehhez hasonló reakciók nem ritkák, amikor a nyugdíj előtakarékosságra terelődik a szó. Persze számtalan jelenbeli kötöttségünk lehet, ami miatt úgy érezhetjük, hogy távoli jövőnket nem éppen most szükséges bebiztosítanunk. Amit viszont meg kell értenünk az az, hogy ha csak évekkel később kezdünk el foglalkozni a nyugdíj kérdésével, mint azt egyébként megtehetnénk, akkor később már nem tudjuk pótolni ezt a kimaradást.

A nyugdíj előtakarékossággal sokan vannak úgy, hogy „majd foglalkozom vele később”. Valahol érthető, hogy az olyan mindennapi teendők, mint a számlák befizetése, a lakás vagy ház karbantartása mellett sokszor nem jut időnk és energiánk a hosszabb távú célokra, de célszerű egyszer leülni és átnézni a lehetőségeket.

DEFAULT

A másik klasszikus eset, amikor a félretett X millióból tervez valaki eléldegélni idősebb napjaiban. Bár itt legalább már felmerül az igény, hogy gondoljunk a kérdésre, be kell látnunk, hogy ez a most meglévő összeg a jelenlegi életszínvonalat legfeljebb néhány évig tudja garantálni, ráadásul nem tudhatjuk, milyen piaci sokkok és változások fogják majd alakítani ennek a pénznek az értékét. A hosszú, aktívan töltött nyugdíjas évekhez – már amennyiben ez a cél, és miért is ne – azonban stabilabb, rendszeresebb forrás kell, amelyből a családnak is segíteni tudunk, ha úgy alakul.

A lehetőségek pedig a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla) és társai révén adottak mindehhez. Megtakarítások, befektetések, biztosítások garmadája áll rendelkezésre. Legyen szó a biztonságosabb állampapírról vagy a kockázatosabb részvényekről, mindenki megtalálhatja a saját maga, illetve pénztárcája számára legkedvezőbb opciót. Persze ehhez az kell, hogy kicsit foglalkozzunk ezzel a kérdéssel. Én is csak ezt tanácsolhatom: járjunk utána, olvassunk, kérdezzük meg a témában pengébb barátainkat vagy szakértőket.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.