Hogyan mozgatja a politika a devizapiacot?

2017. Január 19. 17:24:58

- Olvasási idő: 1 perc -

A napokban sajtótájékoztatót tartott Theresa May brit kormányfő, a Brexittel kapcsolatban, ahol a piaci szereplők által már nagyon várt információkat osztotta meg a nagyközönséggel! A kormányfő megerősítette, hogy úgynevezett „hard-brexit” várható, azaz az Egyesült Királyság „teljesen” kilép az Európai Unióból, felégetve ezzel maga mögött 44 év integrációs törekvéseit.

A bejelentés kissé meglepő volt, hiszen az általános piaci vélekedés szerint egy „soft-brexit” volt várható, amely után az Egyesült Királyság Norvégiához vagy Svájchoz hasonlóan számos egyezménnyel kötődött volna még az EU-hoz. Végül nem így történt! Sőt! Az Egyesült Királyság jövőbeni munkaerő áramlását is szigorúan ellenőrizni és korlátozni fogják!

Azonnali reakciók a devizapiacon

A korábbi – egy héttel ezelőtti – sajtótájékoztató után kissé megijedt a piac és akkor a dollár gyengülni, az euró és a jen pedig erősödni kezdett a fonthoz képest. A mostani bejelentés után azonban a piac megkönnyebbült, mivel May beszéde meglehetősen optimistára sikerült. A devizapiac ennek megfelelően, azonnali fonterősödéssel reagált.

Trumpon is sok múlhat

Donald Trump minden rezdülését szintén árgus szemekkel figyeli a piac. A legutóbbi sajtótájékoztató alkalmával is szinte rögtön történelmi csúcsot döntött a peso árfolyama, amikor Trump bejelentette, hogy beiktatása után azonnal intézkedni kezd a mexikói határral épülő fallal kapcsolatban.

Az újdonsült amerikai elnök beiktatása Január 20.-án pénteken lesz, így az elkövetkező egy hétben szinte bármikor napvilágot láthat egy újabb nyilatkozat vagy Twitter üzenet, felbolydítva ezzel a devizapiacot.

Kerüljük a pánikot, de legyünk résen!

Pánikra természetesen semmi ok, viszont néhány napig érdemes aktívabban nyomon követni az eseményeket, mint általában. 

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, hiszen a hasznos információk mellé 2017-ben számos ingyenesen letölthető eBook-ot is olvashatsz majd.

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.