Top 3 pénzügyi termék

2016. Április 14. 10:32:19

Vannak olyan pénzügyi termékek, amelyekkel gyakorlatilag csak nyerhetünk, így mindenképpen megéri beszerezni őket.  Függetlenül attól, hogy melyik befektető személyiségtípusba tartozzunk, bizony vannak olyan pénzügyi termékek, amiket egyszerűen nem lehet megkerülni – annyira kedvezőek, hogy kihagyhatatlannak számítanak a piacon. Van olyan, ami állami támogatással, van ami adókedvezménnyel, vagy esetleg teljes adókedvezménnyel, de olyan is akad, ami kockázatmentességével kecsegteti az élelmes, pénzügyeikben tudatos befektetőket. Nézzük meg, mik is ezek a pénzügyi termékek!

Felhasználási célját tekintve kötött, viszont cserébe 30 százalékos állami támogatásban részesülhetünk, ha az előre meghatározott futamideig nem bontjuk fel a megtakarításunkat. Na, mi ez? Bizony, ez nem más, mint a lakástakarék, ami lakáscélra használható fel, azaz lakásvásárlásra vagy felújításra, esetleg bővítésre és korszerűsítésre. Ha pedig a szerződésben meghatározott futamidő lejártáig nem nyúlunk hozzá pénzünkhöz (a futamidő lehet négy, öt, hat, nyolc vagy tíz év is), akkor befizetéseinktől függően az állam 30 százalékkal, maximum évente 72 ezer forinttal toldja meg a befizetéseinket. Ha tehát a nem túl távoli jövőben elképzelhetőnek tartod, hogy valamilyen formában lakást vennél vagy lakásodra költenél, akkor semmiképpen sem szabad kihagynod ezt a lehetőséget! Bővebb információt a lakástakarékkal kapcsolatban itt találsz!

A következő top pénzügyi termék segítségével kihasználhatjuk az adójóváírás nyújtotta lehetőségeket, miközben a nyugdíjas éveinkre is gyűjtögetünk. Hát persze, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárról van szó! Nevéből adódóan hosszú távú megtakarítási formáról van szó, hiszen ideális esetben nem nyugdíjba vonulásunk előtt öt évvel kezdünk félretenni az ezüst éveinkre. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a számlanyitást követő első 10 évben (várakozási idő) nem tudunk a pénztárunkból pénzt kivenni. A 10 év letelte után pedig a hozamhoz adómentesen juthatunk hozzá, a tőkére viszont 15 százalékos személyi jövedelemadót (SZJA), illetve 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetnünk. Ami fontos, hogy a 11. évtől kezdődően folyamatosan csökken az adó alapja, a 21. évtől pedig teljesen adómentesen juthatunk hozzá a tőkénkhez.  Jó hír azonban, hogy más a helyzet nyugdíjba vonulás esetén. Ha 10 évnél régebben nyitottad meg önkéntes nyugdíjpénztári számládat és nyugdíjba mész, akkor adómentesen veheted fel az egész megtakarításodat. Fontos tudni, hogy a várakozási időt mindenképpen ki kell várnunk!

PEMÁK vagy BMÁK! Nem, nem káromkodunk, csak felhívjuk a figyelmet a Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Államkötvény nyújtotta lehetőségekre. Az államkötvények vagy más néven állampapírok olyan értékpapírok, amik hitelviszonyt testesítenek meg. Mivel az állam bocsátja ki, az állampapírok megvásárlása tulajdonképpen egyfajta követelést testesít meg az állam felé, aki garantálja a tőke és a hozamok kifizetését. Mindkét állampapír, azaz a Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Államkötvény is változó kamatozású értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy infláció feletti kamatot fizetnek, ami a PEMÁK esetében 3, illetve 3,5 százalék lehet (három évesre az előbbi, míg öt évesre az utóbbi érvényes), a BMÁK esetében pedig a kamatbázis nem az infláció lesz, hanem a 12 havi diszkont kincstárjegy hozama.

Mindent összevetve, akkor kalandra fel! Ne várj tovább a fenti pénzügyi termékek beszerzésével, fektess be még ma, hiszen semmit sem veszíthetsz! 

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.