5 tipp a pénzügyi tudatosságért

2016. November 24. 17:01:09
5 tipp a pénzügyi tudatosságért

Múltkor írtunk róla, hogy van még mit tanulnunk a pénzről és a pénzügyeink intézéséről, most ezt a gondolatmenetet továbbfűzve szeretnénk pár tanácsot és tippet adni azoknak, akik magasabb szintre szeretnének lépni ezen a területen. Számokkal és felmérési eredményekkel fogunk dobálózni, merülj el velünk a tudatos pénzügyekben!

Ne parkoltasd a pénzed a bankkártyádon

Egy felmérésből kiderült, hogy azok, akik nagyobb félretett pénzmennyiséggel rendelkeznek, tudatosabban is kezelik azt. Sokan esnek viszont abba a hibába, hogy a folyószámlájukon gyűlő pénzt ahelyett, hogy valamilyen megtakarítás formájában kamatoztatnák, egyszerűen parkoltatják a számlájukon, ezzel pedig még a minimális hozamtól is elesnek. Ennél szerintünk még az is jobb megoldás, ha egy megtakarítási számlára (betétszámlára) utaljuk azt a pénzösszeget, amelyről tudjuk, hogy huzamosabb ideig nem lesz szükségünk.

Vegyél példát a nagyokról!

Szintén a prémium ügyfelek tippje, hogy csupán az összes vagyon 10-15 százalékát kell azonnal likviddé tehető formában tartani, a fennmaradó, 80 százalék körüli vagy a fölött mozgó pénzösszeget pedig érdemes különböző befektetési alapokban vagy egyéb befektetésekben elhelyezni.

Nézz utána, milyen állami támogatásokra számíthatsz!

A pénzügyi tudatossághoz nagy mértékben hozzátartozik a tájékozottság is. Sokat nyerhetünk azon, ha például az állam által kínált lehetőségeket kiaknázzuk. De itt kell megemlítenünk, hogy az aktuális élethelyzetünkben és megtakarítási céljainknak megfelelő területen fontos leginkább, hogy jól informáltak legyünk. Akár a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK), a Babakötvényről, vagy a lakástakarékról, esetleg a személyi jövedelemadó visszaigényléséről van szó, sokat spórolhatunk.

Diverzifikáció

A diverzifikáció nem csak azt jelenti, hogy több pénzügyi termék között osztjuk meg a vagyonunkat. Arra is érdemes figyelni, különösen a kötvények és részvények esetében, hogy különböző iparágak teljesítményét monitorozzuk és fektessünk is be több területen.

Nézz szét a termékek között!

A felméréseknek köszönhetően is tudjuk, hogy csak kevés pénzügyi terméket ismerünk, egészen pontosan legtöbben az állampapírokat, a befektetési alapokat és a bankbetéteket. Ennek megfelelően és valószínűleg a biztonsági faktor miatt az állampapírok és az ingatlanalapok a legkeresettebb pénzügyi termékek. De érdemes ezek mellett más területekre is irányítani a figyelmünket, főleg azoknak, akik nagyobb megtakarítással rendelkeznek. Ebben az esetben a bankbetétre esküsznek, a befektetési alapok, a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) és értékpapír számla is jó döntés lehet.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.