Adó-visszatérítés és állami támogatás - Használd ki!

2015. December 17. 10:12:52

Szélsebesen közeledik az év vége, de még nincs késő ahhoz, hogy kihasználjuk az adó-visszatérítés lehetőségét és maximalizáljuk az állami támogatást egy-egy pénzügyi termék után. Rengeteg olyan megtakarítási-forma létezik, ahol lényeges adó-visszatérítést vagy állami támogatást kaphatunk, ha az év végén is észnél vagyunk. Sokan kapnak karácsonyi jutalmat december környékén, amit így igazán hatékonyan használhatunk fel. Most egy csokorba szedtem neked az összes lehetőséget, hogy könnyebb legyen az eligazodás.       

Ilyenkor az év végéhez közeledve több pénzintézet is azzal keresi meg ügyfeleiket, hogy felhívja figyelmüket az adójóváírás maximalizálásának lehetőségére. Nem véletlenül van ez, hiszen valóban jó „üzlet” kihozni a maximumot a befektetéseinkből még az utolsó pillanatokban is. Mutatom, hogyan!

Elsőként beszéljünk a tartós befektetési számlákról (TBSZ). Ennél a konstrukciónál úgy járhatunk a legjobban, ha öt évig nem nyúlunk hozzá megtakarításunkhoz. Igaz adójóváírást nem kapunk, de az egyébként megfizetendő 16 százalékos kamatadót, illetve a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást ilyenkor nem kell megfizetnünk! Így tudjuk a legtöbbet kihozni TBSZ-ünkből. Ráadásul, ha még idén nyitunk TBSZ-t, akkor az eredetileg egy éves gyűjtőévet lerövidítjük pusztán pár napra, így hamarabb hozzájuthatunk adómentes forintjainkhoz. Azonban figyeljünk oda, mert ha idő előtt hozzányúlnánk, akkor viszont a kamatadót magunknak kell bevallanunk majd az adóbevallásunkban!

A következő konstrukció, ahol kihasználhatjuk az adóoptimalizálás lehetőségét az a NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ennél a terméknél évente a befizetett pénzünk 20 százalékát, de maximum 100 000 forintot tudunk visszaigényelni az adónkból (2020 előtti nyugdíj-korhatár esetén 130 000 forintot). Ennek alapján könnyen kiszámolhatjuk, hogy a maximális adójóváírás kihasználásához évi 500 000 forintos befizetésünknek kell lennie a nyugdíj-előtakarékossági számlánkon. Ha 2020 előtt mennénk nyugdíjba, akkor pedig 650 000 forintnyi befizetésnek kell lennie számlánkon. Érdemes tehát összegezni az éves befizetéseinket és kipótolni, ha szükséges, hogy a következő adóbevallásnál a maximálisan visszaigényelhető összeget kaphassuk meg.

Szép számmal vannak olyanok is, akik önkéntes pénztári tagok. Itt több lehetőség is fennáll, hiszen lehet ez egészségpénztár, önsegélyező pénztár, vagy önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP). Az egyes önkéntes pénztárak eltérnek a felhasználhatóságuk tekintetében, azonban közös bennük, hogy egységesen 20 százalékos adójóváírást igényelhetünk utánuk, de maximum 150 000 forintot együttesen, akárhány pénztárnak legyünk is a tagja. Ez azt jelenti, hogy éves 750 000 forintos befizetéssel tudjuk a legtöbbet kihozni önkéntes pénztári tagságunkból. Ha például eddig minden hónapban be tudtunk fizetni 50 000 forintot valamelyik önkéntes pénztárba, akkor az év végéig még 150 000 forintot kell befizetnünk azért, hogy maximálisan kihasználjuk az adó-visszatérítést.

DEFAULT

A NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett a harmadik népszerű nyugdíj-megtakarítási forma a nyugdíjbiztosítás. Itt is 20 százalékot tudunk az adóból jóváírni, viszont a maximálisan jóváírható összeg nem lehet több 130 000 forintnál. Ezt évi körülbelül 55 000 forintos havi befizetéssel tudjuk maximalizálni, tehát éves szinten 650 000 forintunknak kell a nyugdíjbizosításunkba vándorolnia ahhoz, hogy minél jobban ki tudjuk használni a konstrukció nyújtotta adóelőnyöket.

A fenti konstrukcióknál a legfőbb vonzerőt az adó-visszatérítés jelentheti. Adó-visszatérítés esetén a befizetett adónkból kapunk vissza, tehát értelemszerűen nem igényelhetünk többet vissza mint amennyit befizettünk. Jó tudni, hogy akármennyi pénzügyi terméket vegyünk is igénybe a maximálisan igénybe vehető adó-visszatérítés nem haladhatja meg a 280 000 forintot évente. Ezen termékeken kívül találunk még olyanokat is, ahol az állami támogatás mértéke teszi az adott pénzügyi konstrukciót igazán vágyott termékké.  Állami támogatást kaphatunk függetlenül az adófizetésünktől is, tehát nem muszáj, hogy legyen munkaviszonyunk, anélkül is igénybe vehetjük! Most pedig nézzük meg, hogyan használhatjuk ki maximálisan az állam nyújtotta támogatásokat!

Az első ilyen és talán a legtöbb ember által ismert konstrukció a lakástakarék, ahol a maximálisan elérhető állami támogatás 30 százalék, de nem több mint 72 000 forint évente. Ezt úgy tudjuk maximalizálni, ha havonta 20 000 forintot teszünk a lakástakarékunkba.

Akik szeretnének gondoskodni gyermekükről, azoknak jó megoldás lehet a babakötvény. Minden gyermek születésekor a Magyar Államkincstár nyit egy úgynevezett Start számlát és egy egyszeri összeget (42 500 forintot) helyez el rajta. Ezt a szülők kiegészíthetik havi befizetéseikkel, amihez az állam a terméket évi 10 százalékkal támogatja meg, de maximum 6 000 forinttal. Ha kiszámoljuk rájövünk, hogy havi szinten pusztán 5 000 forintot kell befizetnünk a számlára, hogy maximálisan kihasználjuk ezt a támogatást, ami éves szinten 60 000 forint. Mivel a babakötvényt a gyermek 18. életéve után bonthatjuk fel ezért szép kis összeget halmozhatunk fel a számlán a gyerkőc 18. születésnapjáig.  

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.