Az 5 legrosszabb pénzügyi döntés

2016. Február 16. 13:13:32

A mostani pénzügyi helyzeted az eddigi pénzügyi döntéseid alapján alakult ki. Ha nem hoztál túl jó döntéseket az elmúlt években, akkor valószínűleg nem vagy most sem jó helyzetben pénzügyileg, és fordítva. Mindenki hibázhat a pénzügyek terén is. Fontos, hogy felismerjük az elkövetett hibákat, hogy legközelebb már ne kövessük el őket és tudatosan formáljuk pénzügyeinket. Ha pedig még nem hoztunk hibás döntést, tanuljunk mások hibáiból!

Nem vezetem a havi költségvetésemet, mert nincs rá időm.

Havi költségvetést azért jó vezetni, mert így láthatjuk meg azokat a megbújt tételeket, amikre sokat költünk, és ily módon tudjuk átstrukturálni a havi kiadásainkat. Az első hónapokban kisebb sokként is hathat ránk, hiszen rádöbbenünk mennyi felesleges dologra adunk ki pénzt. Az időhiány nem lehet mentség, amikor heti több tíz órát töltünk el a számítógép vagy a tévé előtt, akkor az a pár óra a költségvetésre nem is tűnik olyan soknak. Ha párkapcsolatban élünk, akkor fontos, hogy ezt közösen is megtegyük. A közös pénzügyi tervezés témájáról bővebben is tájékozódhatsz itt.

Mindenki mondja, hogy most ebbe kell fektetni, bár én nem értem miért.

Rendkívül fontos, hogy olyan befektetésbe ne vágjunk bele, aminek nem értjük a működését. A saját megérzésünk és mások véleménye nagyon fontos, de előfordul, hogy teljesen hibás. Nem támaszkodhatunk kizárólagosan ezekre, ismernünk kell a főbb mozgatórugókat, a piaci környezetet, a nagy szereplőket és hogy mindezek milyen viszonyban vannak egymással. Ha ezeket nem ismerjük, akkor viszont mindenképpen szükséges egy megbízható pénzügyi szolgáltatót választanunk, aki menedzseli befektetéseinket. Itt kell megemlítenünk azt is, hogy nem szabad mindent egy lapra feltenni. A befektetéseinket diverzifikálni kell, mindig több helyen vagy többféle befektetésben kell tartanunk pénzünket.

Mert megérdemlem!

Van, hogy csapdába esünk és a pénzt önjutalmazásként fogjuk fel és úgy vagyunk vele, hogy nem szükséges figyelmet fordítanunk a költéseinkre. Ez azért is bajos gondolkodásmód, mert nem segít minket hozzá ahhoz, hogy tudatossá váljunk a pénzügyeinkben. Ez azért fontos, mert csak így tudunk pénzügyi biztonságot és szabadságot kiépíteni magunknak, ami viszont egy hosszú folyamat. Ha egyik hónapban nagyon odafigyelünk a pénzügyeinkre, míg a másikban elengedjük magunkat, mert megérdemeljük, akkor ugyanott vagyunk, mintha nem csináltunk volna semmit. A luxusdolgok birtoklása legtöbbször csak pillanatnyi örömforrás, míg a rendszeres megtakarítás hosszútávra szól és általa alakulhat ki a pénzügyi tudatosság.

Még fiatal vagyok, ráérek még félretenni a nyugdíjas éveimre.

Már itt a Nextlevelen is többször elhangzott, hogy nem lehet elég korán kezdeni az öngondoskodást. A nyugdíjas éveinkre félre kell tennünk, ez nem vitás. Sok ember esik abba a hibába, hogy úgy gondolja még fiatal ahhoz, hogy ilyen célra tegyen félre. Pedig minél fiatalabban kezdjük el, annál kevesebbet kell havonta a nyugdíjunkra allokálnunk és annál hamarabb kezdhet kamatozni a félretett pénzünk. Többféle megoldás is kínálkozik – választhatunk NYESZ-t, önkéntes nyugdíjpénztárt, vagy nyugdíjbiztosítást is. Döntsük el, melyik módozat illik legjobban hozzánk, illetve távlati céljainkhoz és válasszunk mihamarabb!

Velem úgysem történhet semmi váratlan.

A váratlan események egyik sajátossága, hogy nem számítunk arra, hogy bekövetkeznek. Persze bíznunk kell abban, hogy nem történik semmi, de attól még fel kell készülnünk a vészhelyzetekre. Egy család életében például, ahol a férfi a fő családfenntartó, elengedhetetlen, hogy bebiztosítsa magát. Sajnos előfordulhat, hogy elveszítjük a munkánkat, és bizonytalan ideig állás nélkül maradunk. Ilyenkor fontos, hogy legyen biztosításunk: például törlesztésvédelem, ha van hitelünk, hiszen, ezáltal a biztosító egy meghatározott ideig fizeti helyettünk a havi részletet. Jobb félni, mint megijedni!

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.