Csak haladóknak: ezt kell tudni a tőkeáttételes befektetésekről!

2015. Szeptember 24. 13:00:49

Sokféle befektetést kipróbáltál már, de egyik sem jelentett számodra igazi kihívást vagy egyiknél sem érted el a várt nyereséget? Akkor a tőkeáttétel nagyon csábító lehetőséget jelenthet számodra. Ugyanakkor vigyázat: ez a befektetési forma már nagyon komoly kockázatokkal is jár! Nézzük, mik lehetnek a buktatók, nehézségek és hogy kinek és mikor érdemes ehhez az eszközhöz nyúlnia!

A tőkeáttétel lényege, hogy a segítségével képesek lehetünk a számlánkon elhelyezett összegnél nagyobb befektetésekkel rendelkezni akkor, amikor nem áll részünkre annyi, amivel kereskedni szeretnénk. Elég, ha a pozíció bizonyos százalékával rendelkezünk fedezetként. Lehetséges készpénz fedezet, de más értékpapírt is befogadhat a pénzintézet, ám az utóbbit csökkentett értéken veszi figyelembe.

A tőkeáttétel egy olyan lehetőség, amelynek következménye a nyereség vagy a veszteség felnagyítása. Vegyük például azt, hogy rendelkezünk 100 dollár tőkével. Ha tőkeáttétel nélkül kereskednénk ezzel a pénzzel, 1 százalékos hozam esetén egy dollárral lenne több pénzünk. Amennyiben viszont százszoros tőkeáttételt nézünk, akkor máris 10 000 dollár befektetéssel számolhatunk. Létezik ennél alacsonyabb (például húsz- illetve harmincszoros tőkeáttétel), de találkoztam már négyszázszoros áttétellel is. A szorzó mindig azt mutatja meg, hogy hányszor annyi befektetést (például részvényt, devizát) vehetünk, mint amennyi az alapletétünk. Tehát, ennek értelmében az alapletétünkért cserében 10 000 dollárral kereskedhetünk. Ennél az összegnél az előbb említett 1 százalékos elmozdulás már 100 százalékos nyereséget jelent. (Nagyon leegyszerűsítve 100 dollárt kellett letennem, hogy 10 000 dollár értékben kereskedjek. Amennyi pénzem lesz 10 000 dollár felett, az a nyereségem.)

Ez mind szép és jó, de most nézzük mik a buktatói. Ennek a befektetési típusnak egyértelmű hátránya a magas kockázat. Gondolj bele, ha negatív irányba mozdul el a piac. A fenti példánál maradva, nem 1 százalék nyereségünk lesz, hanem veszteségünk. Ebben az esetben, ha nem használunk tőkeáttételt, akkor csak egy dollárral csökken a pénzünk, viszont ha tőkeáttételes a befektetésünk, akkor nemcsak a nyereségünk lesz 100 százalékkal nagyobb, de a veszteségünk is. Míg az első esetben csak egy százalékkal csökken a beletett pénzünk, a másodiknál mindet elbukhatjuk. Sőt! Ha egy százaléknál nagyobb az elmozdulás, akkor nemcsak a letétként betett pénzünket bukjuk el, még befizetési kötelezettségünk is keletkezhet!

Azt is érdemes észben tartanunk, hogy felmerülhetnek bizonyos költségek, mint például a finanszírozási díj vagy lehet a kötésnek is díja. Ahhoz, hogy bebiztosítsa magát a bank, zárolni fogja az alapletétünket, ami felett még egy változó letétet is előírhatnak. Egy esetleges jelentős bukásnál felszólítanak (margin call) minket, hogy fizessünk be még több pénzt vagy lezárják a pozíciónkat, tehát egy ellentétes pozícióval megszűntetik a befektetésünket. Mivel sok pénzt mozgatunk az is könnyen előfordulhat, hogy többet kell fizetnünk, mint amennyit az elején beletettünk. Viszont, ha nagy volt az elmozdulás, akkor nincs elég időnk plusz pénzt a számlánkra tenni, egyből megszűntetik a befektetésünket.

Több pénzintézetnél van lehetőség arra, hogy a tőkeáttételt úgynevezett befektetési hitel igénybevételével érjük el. Ilyenkor egy gyors és általában már online is elérhető hitelkérelem elfogadása (és a keretszerződés megkötése) után kereskedhetünk. Fontos, hogy csak a tényleges befektetési időre fizetünk ilyenkor kamatot és az értékpapír eladásával a hitel automatikusan visszafizetésre kerül.

A tőkeáttételes befektetéseknél elkerülhetetlen a kockázatmenedzsment. Egy megnyitott pozíciónál soha ne vállaljunk nagyobb kockázatot, mint amit el tudunk viselni! Tekintsünk az alapletétre úgy, hogy akár többszörösét is elveszíthetjük. Még a kereskedés előtt határozzuk meg a célárat (ameddig várjuk a befektetés árfolyamát) és a stop árat is (ha az árfolyam kedvezőtlen irányba mozdul, ezen az áron realizáljuk a veszteségünket, megvédve magunkat egy nagyobbtól).

Összességében elmondható, hogy a tőkeáttételes befektetés egy nagyon jó üzleti lehetőség lehet, ha hozzáértő kezekben van. A tőkeáttételes kereskedésnél fennállhat a teljes tőkevesztés, de akár a befektetett tőkét meghaladó veszteségek lehetősége is. Ezért kiemelten fontos, hogy ismerjük a piacot, legyen komoly tapasztalatunk az ilyen típusú kereskedelemben illetve rendelkezzünk magas kockázatvállalási hajlandósággal. Kifejezetten kockázatkereső személyeknek való, akik nem esnek könnyen pánikba a nehéz helyzetekben.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.