CSOK - hasznos tippek, konkrét tanácsokkal!

2016. Február 04. 14:46:05

Itt a Nextlevelen is már többször esett szó a családok otthonteremtési kedvezményéről (CSOK). Mostani anyagunkban a kedvezmény igénybevételével kapcsolatos konkrét, gyakorlati tudnivalókat járjuk körbe.

Az, hogy mikor kezdjünk neki az igénylésnek nagyban függ a lakáscélunktól. Ha szeretnénk igényelni a kedvezményt, akkor új és használt lakás vásárlása esetén a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, új lakás építése esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, bővítésnél pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell benyújtanunk a kedvezmény iránti kérelmünket. A CSOK igénylés menete a kérelem benyújtásával indul.

Ezután számos dokumentumot be kell szereznünk, például a személyazonosságot, életkort, családi állapotot, gyermekekre és az ingatlanra vonatkozó adatokat, valamint egyéb feltételek meglétét igazoló hivatalos papírokat. A legtöbbnél nagyon figyelnünk kell a határidőkre! Érdemes azoknak a beszerzésével kezdeni a sort, ahol nincs felhasználhatósági határidő, majd azokkal folytatni ahol a leghosszabb, és végül azokat a dokumentumokat célszerű utoljára hagyni, amelyeknél a legrövidebb érvényességi idővel kell számolnunk, hiszen ezekkel kell leginkább a bankba sietnünk. Arról, hogy nekünk pontosan milyen dokumentumot kell benyújtanunk, és azoknak mik a benyújtási határideje, mindig érdeklődjünk az adott pénzintézetnél.

Az, hogy milyen költségekkel kell számolnunk, nagyban függ a megvalósítani kívánt lakáscélunktól. Ha például lakást vásárolunk, akkor az adásvételi szerződés megkötése kötelező, melynek ügyvédi díja van. Az ügyvéd munkadíja pedig általában a vételár 0,5 – 1,5 százaléka is lehet. Ha lakásépítésbe kezdünk, akkor az építési engedély elkészítése és jóváhagyatása szintén pénzbe kerül. Gyakran a bővítés is építési engedély köteles. A pénzintézetek ezen felül felszámítanak kezelési díjat, amit a kérelem benyújtásakor szükséges megfizetni és jellemzően az igényelt összeg százalékában határozzák meg, ami általában nem nagyobb, mint 1,5%, és maximum 30 ezer forint.

Nem mindig mennek a dolgok terv szerint. Amennyiben építkezés közben kiderül, hogy az új otthonunk bizony többe fog kerülni, mint azt terveztük, akkor a CSOK szerződés megkötését követően is igényelhetjük a kamattámogatott hitelt vagy piaci lakáshitelt az új költségterv benyújtása után (és az elbírálást követően)! Ha már a hitelnél tartunk, jó, ha tudjuk azt is, hogy a kamattámogatott hitel törlesztését a lakástakarék-pénztári megtakarításunkból is megtehetjük. Érdemes tisztában lennünk azzal is, hogy a pénzintézet a kedvezmény finanszírozását akkor fogja megkezdeni, amikor önerőnket már felhasználtuk. Ezen kívül lakásvásárlásnál egy összegben kapjuk meg a pénzt, míg lakásépítés vagy bővítés esetén pedig szakaszosan, készültségi fokkal arányosan. Érdemes arra törekedni, hogy 4-5 folyósítás legyen egy építkezés alatt, azonban jó, ha tudjuk, hogy egy építkezés alatt annyi folyósítás történhet, amennyit kérünk.

Egy házaspár maximum három gyermek megszületését vállalhatja új lakás vásárlása, vagy építése esetén. A gyermekvállalás teljesítésére 10 év áll rendelkezésre. A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt új lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától, lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kell számítani. Ha nem tudjuk teljesíteni az előre vállalt gyerekszámot (akár egy, vagy több gyermek vállalása esetén), akkor a kapott támogatás összegét az igénybevétel napjától a Ptk-ban rögzített kamat ötszörösével megnövelve vissza kell fizetnünk. Jól át kell tehát gondolni, hogy hány gyereket tudunk vállalni, hiszen igen nagy árat fizethetünk, ha elszámoljuk magunkat. Kivételt képez ez alól, ha a házastárs egyike elhunyt, a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik, ha fogyatékkal születik, illetve ha a gyermekvállalást az egyik fél megváltozott munkaképességű személlyé válása hiúsítja meg. Ezekben az esetekben a gyermekvállalást teljesítettnek tekintik, így nem kell visszafizetnünk sem a támogatást, sem pedig késedelmi kamatot. 

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.