Devizába fektetnél? Íme, néhány tipp a kezdéshez!

2015. Szeptember 21. 17:00:20

A június közepe óta tartó kínai tőkepiaci turbulenciáról már hetek óta zeng a világsajtó. Ilyen helyzetben többen gondolkoznak el azon, hogy a gyengülést mutató forint miatt valamelyik devizába fektetnék a pénzük egy részét. Ebben a cikkben azt vázoljuk fel, hogy milyen tényezőket kell feltétlenül szem előtt tartanunk egy devizabefektetés esetén.

Először is, a céljaink alapján válasszunk, hogy mit is szeretnénk, amikor devizabefektetésben gondolkozunk: valamilyen élethelyzet miatt van/lesz szükségünk egy külföldi pénznemre, vagy haszonra szeretnénk szert tenni a különböző devizák mozgásából.

Az első eset nem kimondottan befektetés, sokkal inkább a megtakarítás egy módja, amelynek hozama sokszor abban rejlik, hogy kivédjük az árfolyamkockázattal járó lehetséges veszteséget. Mindenképpen tanácsos devizában maradni abban az esetben is, amikor eleve valamely devizában kapjuk munkabérünket.  Tartsunk devizát akkor is, ha hosszabb távon tervezünk külföldön tartózkodni, legyen ez kiköltözés, vagy esetleg valamiféle kiküldetés. Evidensnek tűnik egy ilyen jellegű befektetés, amikor az adott devizában szeretnénk majd elkölteni a pénzünket, vagy ha egyszerűen függetleníteni akarjuk megtakarításaink értékét a forint árfolyamától – már, ha hosszabb távon gondolkodunk és nem spekulatív céllal.

Először is azt kell mindenképp eldöntenünk, hogy nekünk személy szerint megéri-e devizába fektetni. Kis összeget semmiféleképpen nem érdemes, hiszen a költségek nagyobbak lesznek a tényleges hozamnál (devizaszámla számlavezetési díj, esetleges tranzakciós díj többlet). Nagyobb összegnél azonban, már érdemes elgondolkozni azon, hogy devizában tartsuk a megtakarításaink egy részét. Mindenféleképpen egy tervezett, hosszú távú befektetésben gondolkozzunk. Ha rövid időn belül (mondjuk 1év múlva) itthon, forintban költenénk el a félretett összeget például lakásvásárlásra, akkor nem ajánlatos devizába fektetni, mivel fennáll az eshetősége annak, hogy nem a legkedvezőbb árfolyamkörnyezetben muszáj eladni azt.

Ez a téma mindigegyéni megfontolást igényel. Mindenkinek a saját szempontjait kell tudatosítania magában és az alapján kell meghoznia a döntést. Egyszerre kell vizsgálni tehát az élethelyzetünket (vagy a jövőbeli élethelyzetet, terveinket) és a gazdaságosságot. Általánosságban az mondható el, ha Magyarországon tervezzük az életünket, 50 százalék alatt tanácsos tartani devizabefektetéseink arányát a portfóliónkon belül. Amennyiben külföldre készülünk, akkor 50 százalék felé is mehet ez az arány, feltéve, ha rendelkezünk néhány 10 millió forintnyi nélkülözhető összeggel. Utóbbinál azonban érdemes több lábon állni, tehát akár többféle devizát is választani.

Amikor megszületik a döntés, hogy befektetünk, gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis melyik devizát válasszuk. Sajnos erre egy általános helyes választ senki sem tud adni nekünk, hiszen az a pillanatnyi devizapiaci helyzettől és a jövőbeli várakozásoktól függ.. Általános irányelvként azt kell szem előtt tartanunk, hogy mik a céljaink, esetleg milyen országban tervezzük a jövőnket. Tehát megint csak ugyanaz a kérdés: Melyik devizában fogjuk elkölteni a pénzünket? Mindez nagyon tudatos életvezetést és életfelfogást igényel. Ha mégis tanácstalanok vagyunk, de mindenképpen szeretnénk befektetni valamely devizába, akkor elsődlegesen az eurót válasszuk. Utána jöhet az amerikai dollár, majd az angol font és így tovább.

Kockázati sorrendet figyelembe véve első, tehát legkevésbé kockázatos befektetési forma lehet a devizabetét. Különbség a forintbetéthez képest az, hogy ezek a lekötések alig fizetnek kamatot, sőt esetenként még nulla, vagy akár negatív kamatot is kaphatunk. Ennek oka az adott devizához kapcsolódó alapkamat alacsony szintje (jelenleg pl.: EKB alapkamat (EUR-ban) 0,05% , FED alapkamat (USA-ban) 0,25%) . Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a kamatoknál sokszor magasabb az infláció ezekben a devizákban, ez azt jelenti, hogy infláció alatti hozamot kapunk. Jelenleg az euró és az amerikai dollár kamatai egy éves lekötést nézve az 1%-ot sem érik el, az angol font pedig 0,5% körül mozog a nagyobb pénzintézeteknél.

Gondolkodhatunk deviza alapú államkötvényben is. Ez egy biztos befektetés lehet, hiszen akik lejáratig megtartják ezeket, azok az ígért kamatokat és a tőkét is garantáltan visszakapják majd (leszámítva természetesen egy esetleges államcsődöt, amelynek igen kicsi az esélye – érdemes megnézni a vásárolni kívánt állam államadósság-besorolását, ami az adott állampapír kockázatosságának mutatója a befektető szempontjából). Itt érdemes megemlíteni a Prémium Euró Magyar Államkötvényt, amelynek hozama jelenleg 2 %-kal felülmúlja az euró inflációját.

A különféle deviza alapú befektetési alapok között széles a spektrum. Megtalálhatjuk közöttük a szinte kockázatmentes befektetési formákat éppúgy, mint a nagy kockázattal járókat. Befektetési alapnál az alapkezelő más nagyságrendben hajt végre befektetést, s így mind az árfolyamok tekintetében, mind a költségekben hatékonyabb tud lenni, mint egy magánember. A számottevő kínálatból mi választhatjuk ki a kockázati szintben leginkább hozzánk illőt.

A legnagyobb kockázati tényezőt az egyedi devizapiaci műveletek és a deviza alapú kötvények és részvények hordozzák magukban. Első esetben egy (vagy több) devizapár egymáshoz viszonyított árfolyamának változására apellálunk. A legnagyobb forgalmat bonyolító devizák az amerikai dollár, az euró, a japán jen, a svájci frank, a brit font és az ausztrál, új-zélandi, ill. kanadai dollárok. Nagy forgalmú devizapárok a következők: az EUR/USD, az USD/JPY, a GBP/USD vagy az USD/CHF, hogy pár példát említsünk. Persze, a forintunkkal, is lehet kereskedni, mind euró, frank illetve dollárral szemben. Az ilyen befektetéseknél nyomon kell követnünk a piaci híreket, mozgásokat, az ezeket befolyásoló híreket, makrogazdasági adatokat. Ami biztos: ez nem kezdőknek való pálya, és semmiképpen nem szabad olyan összeggel beszállnunk, amelyre máshol szükségünk lehet. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy külföldi részvény, illetve kötvény vásárlásnak is van árfolyamkockázata: jól gondoljuk meg a döntést, hiszen a kötvény ára is ingadozik és a részvény erősen függ a tőzsdei mozgásoktól. Persze aki mer, az nyer alapon, itt nagyobbat is szakíthatunk, mégis, aki ezt a módot választja, annak elengedhetetlen a piacok napi szemmel tartása, a forexet (azaz a devizapiacokat) is beleértve.

Általánosan azt tudjuk elmondani a devizabefektetésekről, hogy mindig az egyéntől függ, megéri-e devizába fektetnie vagy sem. Egyszerre kell vizsgálnunk az élethelyzetünket, illetve a gazdaságosságot valamint azt, hogy mennyire tudunk akár napi szinten is odafigyelni befektetésünkre. Végig kell gondolnunk, hogy hol és mikor szeretnénk megtakarításainkat elkölteni. Ha tudunk nélkülözni néhány tízmilliót, akkor érdemes befektetnünk. Amennyiben inkább lokálpatrióták vagyunk, és nem tervezünk külföldre költözni, akkor inkább nagyrészt forintba invesztáljunk. Akármelyik befektetési mód mellett is döntünk, a különböző devizák inflációját, és az árfolyamát folyamatosan nyomon kell követnünk.

DEFAULT

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.