Életed legjövedelmezőbb befektetése

2017. Március 21. 11:31:50
  • Olvasási idő: 2 perc -

„Aki semmit sem tud, kénytelen mindent elhinni”

Marie von Ebner-Eschenbach, osztrák írónő mondása éppúgy igaz a pénzügyeinkre, mint az élet további területére, hiszen minél kevesebb tudással rendelkezik egy ügyfél, annál inkább kiszolgáltatott lehet pénzügyi tanácsadójának. Szerencsére napjainkban már szigorúan szabályozott a pénzügyi felügyelet által (Magyarországon: MNB), hogy kiből válhat pénzügyi tanácsadó. Ennek ellenére hasznos lehet, ha minél többet tanulunk a pénzről és annak természetéről, vagy az azt körülvevő szabályozásról, lehetőségekről és veszélyekről. 

„Megérteni pénzügyeinket, ez a legjövedelmezőbb befektetés”  

Alapszinten mindenkinek tanulnia kellene a pénzről, már gyerekkorban. De ez sajnos még várat magára hazánkban, így egyenlőre marad az önképzés lehetősége. Alapvető célként tűzzük ki azt, hogy minél hamarabb tisztában legyünk mindennapi pénzügyeinkkel! Például a bankszámlákat, a jelzáloghiteleket, a hitelkártyákat, a megtakarításokat és a biztosításokat érintő alapfogalmakkal vagy a bankkártyákat és egyéb digitális eszközöket érintő biztonsági kérdésekkel.

Pénzügyi edukáció alapszinten

  • Olvassunk a pénzről! Pénzügyi blogok, portálok és könyvek tucatjai állnak mindnyájunk rendelkezésére, ha szeretnénk többet megtudni a pénzügyeinkről. Minél többet olvasunk a témáról, annál jobban megérthetjük azt.
  • Kövessük a híreket! Hallgassunk gazdasági témájú híreket és interjúkat. Rádióállomások, tévéadások és bloggerek százai készítenek a témában elemzéseket, amelyek nagy része bárki számára elérhető a Youtube-on vagy a Facebook-on.
  • Járjunk szemináriumokra! Egyre több pénzügyi tanácsadó tart előadásokat országszerte! Nézzünk utána, melyek a legnépszerűbb kurzusok és látogassunk el néhányra. Habár ezek akár néhány tízezer forintba is kerülhetnek, ez később jócskán megtérülhet. Legyünk azonban óvatosak és szkeptikusak az ingyenes szemináriumokkal, ezek legtöbbje ugyanis fél információkra alapozott értékesítési ajánlat.

Középszintre annak érdemes lépnie, aki a mindennapi pénzügyeken is szeretne sikereket elérni. Befektetne, spekulálna, saját céget indítana vagy netán már meglévő vállalkozását szeretné jobban menedzselni.

Pénzügyi tudás haladóknak

  • Szaklapok és szakkönyvek: Fizessünk elő szakmai lapokra vagy vásároljunk szakmai könyveket, amelyekből mélyebb gazdasági tudásra tehetünk szert. Ne csupán a fogalmakat és definícióit ismerjük meg, hanem a pénzügyek hatásmechanizmusait is próbáljuk meg átlátni. Fontos, hogy képben kerüljünk a legfrissebb pénzügyi trendekkel is. (Pld: FinTech világa)
  • Értsük is meg a híreket! Középszinten a siker részét képzi az is, hogy nem csupán követni tudjuk, hanem meg is értjük a híreket és gazdasági eseményeket, hiszen ennek tudatában leszünk csak képesek befektetésről, spekulációkról vagy a vállalkozásunkat érintő legfontosabb kérdésekről, (Pld: adózás, számviteli kérdések, beruházások megtérülése) felelős döntést hozni.
  • Szakmai tanfolyamok: A szemináriumokon túl keressünk olyan szakmai tanfolyamokat, ahol gyakorlatias tudásra tehetünk szert, és tapasztalt szakemberektől tanulhatunk. Ilyen lehet vállalkozási vonalon egy pénzügyi ügyintézői OKJ képzés, befektetői vonalon pedig egy befektetés-kezelői vagy tőzsdei szakvizsga.
  • Idegen nyelvtudás fejlesztése: Általánosságban elmondható, hogy jelentős előnnyel indul a pénz- és tőkepiacokon az, aki képes idegen nyelven is információt gyűjteni és elemezni. Ha nem beszélünk idegen nyelveket, akkor minél hamarabb kezdjük el azok elsajátítását.

Professionális pénzügyi tudás

Felsőszintű szakképzésre „ügyféloldalon” nincs szükség, persze a mélyebb tudás mindig előnyt jelenthet. Érdemes azonban tájékozódni az egyes képzésekkel kapcsolatban és tisztában lenni azzal, hogy mit jelent a tanácsadók önéletrajzában vagy névjegykártyáján található képzés vagy annak rövidítése. (OKJ, VAP, CFA, CIIA, FRM, stb.)

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol a hasznos információk mellé 2017-ben számos ingyenesen letölthető eBook-ot is „bezsebelhetsz”.

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.