Erre figyelj! – Befektetési checklist instabil környezetre

2016. December 01. 16:09:14

Vannak olyan szektorok, amelyek hagyományosan jól teljesítenek, akkor is, ha nagyobb bizonytalanság lesz úrrá a világban. Ilyen bizonytalanságokat okozó váratlan váratlan fordulatok pedig bármikor előfordulhatnak, gondoljunk csak a Brexitre vagy Trump megválasztására. Ezért nagyon fontos odafigyelned arra, hogy minél „stressztűrőbb” legyen a befektetési portfóliód. Ebben segítünk most.

Az elmúlt időszak rávilágított arra, hogy mindig lesznek hullámhegyek és hullámvölgyek, kiszámíthatatlanság és bizonytalanság a világban, erre pedig a pénzügyeink kezelésekor is fel kell készülnünk. Ha pár egyszerű lépést megteszel, akkor nem lesznek akkora hatással a pénzügyeidre a világ változásai. De legalábbis segít abban, hogy ne bukj nagyot rajtad kívülálló okokból.

Zárjál pozíciót választás előtt!

Ha tudod, hogy valami nagyobb, egész világot megrendítő esemény fog következni, gondolunk itt például az amerikai elnökválasztásra, vagy a Brexit népszavazásra, akkor könnyen biztonságban tudhatod magad, ha az esemény előtt egyszerűen zárod a pozíciódat a tőzsdén. Ez azt jelenti, hogy befejezzük a befektetési ügyleteinket. Persze amint tisztázódik a helyzet, újra nyithatunk.

Milyen a befektetési portfóliód?

Meg tudod magyarázni, hogy pontosan milyen szerepe van az adott eszköznek a befektetési portfóliódban? Ahhoz, hogy tudjuk, mekkora bevételre számíthatunk egy-egy befektetéstől pontosan tudnunk kell, hogy milyen céllal vásároltuk meg az adott terméket. Ilyen szempontból szerepelnie kell a portfóliónkban kevésbé kockázatos eszközöknek is.

Kövesd az alapkamatot!

A bizonytalanság időszakában sokszor jelennek meg olyan hírek, amelyek miatt kitörhet a pánik, viszont a valóságalapjuk közel sincs a reálishoz. Az ilyen pánikot keltő hírek igazságosságát könnyen ellenőrizhetjük bizonyos mutatók megfigyelésével. Ilyen például a jegybanki alapkamat, amely nagymértékben összefügg az ország aktuális gazdasági helyzetével. De ezen túlmenően a jövőbeli kilátásaira is utalhat. Egyszerűen megfogalmazva, ha nagy a bizonytalanság, akkor a jegybank kénytelen magasabb kamatszintet fenntartani, ezzel szemben kiegyensúlyozott helyzetben az alacsony alapkamat a gazdaság felpörgetését szolgálja. Alacsonyabb alapkamat mellett erős a nemzeti valuta, alacsony az állampapírhozamok hozama, befektetésre nyitott a hangulat, a tőzsde is jól teljesít és magas a likviditás.

Ezt is figyeld!

A volatilitással az árfolyamok mozgékonyságát, változékonyságát fejezzük ki, több tényező határozza meg és minden részvény vagy deviza volatilitása lehet különböző időszakokban alacsony vagy éppen magas. Ha például egy részvény hetekig csak fél vagy egy százalékos elmozdulásokat produkál, akkor alacsony a volatilitása, ezzel szemben lehetnek olyan időszakok is, amikor 5 vagy akár 10 százalékos kilengésekkel zár nap végén, ebben az esetben magasabb. Figyeljük ezt a mutatót rázósabb időszakokban vagy mielőtt befektetnénk nézzük meg az adott részvény volatilitás index grafikonját.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.