Ezért nem tudsz eleget spórolni

2017. Január 03. 10:00:00

- Olvasási idő: Másfél perc -

„Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – szól a közmondás. Aligha létezik hazánkban olyan felelősségteljes háztartás, amelyben évente - akár több alkalommal is - ne csendülne fel nagyszüleink eme örökérvényű bölcsessége. Az elmúlt évtizedben történt változások azonban folyamatosan újabb és újabb pénzügyi kihívások elé állítják társadalmunkat, így napjainkban már nem csupán a megélhetésünkről (lakhatás, élelmiszer, stb.) kell gondoskodnunk, hanem jövőbeli egzisztenciánk alapját is aktív éveink alatt kell megteremteni. (nyugdíj, baleset, stb.) Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megtakarítsunk.

5 tipp, a sikeres megtakarításhoz

  • Ne hazudj magadnak! Óriási tévhit, hogy megtakarításaink kizárólag a fizetésünk mértékétől és nagyságától függne. Rengeteg átlag feletti kereső személy van, aki hónapról-hónapra még egy lyukas garast sem képes megtakarítani. És még több kisnyugdíjas, akik a minimális mértékű nyugdíjukból is képesek hat vagy hétszámjegyű összeget összespórolni az évek alatt.
  • Tervezd meg a pénzügyeidet! Közhelyes állítás, de nem létezik annál hasznosabb tanács, hogy készíts cash-flow tervet, amelyben precízen vezeted a bevételeidet és a kiadásaidat. Ökölszabály szerint érdemes a bevételeid 10%-át megtakarítani, még akkor is, ha ez csupán néhány ezer forintra rúg havonta.

„Soha ne a maradékból akarj félrerakni, mert nem lesz maradék” - Warren Buffett, befektető

 

  • Magadat fizesd ki legelőször! Bruttó fizetésed után fizesd be az adót (ez alkalmazottaknál hazánkban automatikus) majd rakd félre a tervezett megtakarítás összegét is. A maradék a nettó fizetésed! Ehhez mérten válassz lakhelyet, étkezési szokást és vásárolj autót, ruhát vagy egyéb fogyasztási termékeket.
  • Nyiss célszámlát! Megtakarításaidat tartsd távol a mindennapi pénzügyeidtől. Nyiss speciális számlát, ahol célzottan takarékoskodhatsz például a nyugdíjas éveidre. Számos megoldás közül választhatsz a pénzintézeteknél, attól függően, hogy mire spórolsz vagy milyen célból takarékoskodsz.
  • Óvd megtakarításaidat! Vigyázz a megtakarított vagyonodra és jól válaszd meg, hogy kire bízod annak kezelését. A sikeres megtakarítás alapfeltétele, hogy nézz utána pontosan, hogy hová kerül a vagyonod, és az milyen költségekkel vagy kockázatokkal jár. Ha egy ajánlat érthetetlen vagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, habozás nélkül lépj le a megbeszélésről.

20 másodperc. Neked megér ennyit a pénzügyi sikered? Ha igen, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az aktuális pénzü...

Közzétette: Erste Bank Hungary – 2017. április 10.
További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.