Így herdálod el a pénzt harmincévesen

2017. Május 09. 14:00:00

- Olvasási idő: 2 perc -

Harmincon túl már elmondhatjuk magunkról, hogy viszonylag sok élettapasztalatot szereztünk. Megtapasztaltunk szakmai és magánéleti sikereket, de számos kudarcot is túléltünk és szerencsés esetben tanultunk is korábbi hibáinkból. Mindezek tükrében könnyen kerülhetünk abba az illúzióba, hogy már mindent tudunk a pénzről és a pénzügyekről. Persze ez koránt sem igaz és ha nem vagyunk elég szemfülesek, magas árat fizethetünk a tévedésünkért. Gondoljunk csak bele:

  1. Élethelyzetünk változik! Harminc felett teljesen más pénzügyi lehetőségeket és kihívások adódnak, mint korábban. Az élettapasztalatunknak köszönhetően többet kereshetünk, mint húszas éveinkben, viszont szülői kötelezettségeink miatt kiadásaink is megnövekedhetnek. Az új szituáció, ezért sokkal részletesebb pénzügyi tervezést követelhet meg tőlünk!
  2. A világ is változik! Korunktól függetlenül a világ is folyamatosan változik. A 21. század elején a pénzügyek „forradalmát” éljük át, ahol a változáson kívül semmi sem állandó! Jó példa erre a Fintech világa, amely eddig robbanásszerű növekedést produkált. És ki tudja mit hoz a jövő?!

5 hiba, amelyet elszúrnak a harmincasok a pénzzel kapcsolatban

  1. Biztonság nélkül élni! A tapasztalat szerint a különböző élet-, egészség- vagy éppen lakás biztosítások pénzügyi teendőink legutolsó sorában található, így legtöbben semmiféle biztosítással sem rendelkezünk. Egyrészt mert a biztosítások nem ígérnek hozamokat, másrészt pedig ijesztően nagy a választék, amiből meg kellene találnunk a számunkra legelőnyösebb konstrukciót. Azonban unalom ide vagy oda, érdemes rászánni az időt a megfelelő védelem felkutatására, nehogy utólag kelljen megbánnunk, hogy nem gondoskodtunk időben a kellő védelemről.
  2. Családjogi kérdések! Kellemetlen és egyáltalán nem romantikus „egymás zsebében turkálni”, de mégis muszáj beszélni házasság előtt a pénzügyekről. A legtöbben ezt problémának élik meg, pedig éppen ez lehet a megoldás arra, hogy megelőzzük a későbbi heves vitákat és jogi nézeteltéréseket.
  3. Mindent az első gyermekre! Méregdrága gyermekágy, divatos szurkolói ruhák, a legújabb játékok és hasonló felelőtlen döntések, amelyekkel elhalmozzuk az új családtagot. A szívünk helyett próbáljunk meg inkább az eszünkre hallgatni és a csecsebecsék helyett – amire csak fényképek alapján fog emlékezni a gyermek – takarékoskodjunk a kicsiknek megtakarítási számlákon, előre gondoskodva így a későbbi tanulmányok, lakásvásárlás finanszírozásáról.
  4. Halogatás, önámítás! Az egészséges optimizmus a pénzügyekben is nagyon hasznos tulajdonságnak bizonyulhat. A túlzott optimizmus azonban az egyik legveszélyesebb csapda lehet, amelybe csak beleléphet a harminc feletti korosztály. Sokan azt feltételezik ugyanis, hogy a negyvenes éveikben – a szakmai tapasztalatnak köszönhetően - sokkal jobban fognak keresni. Erre hivatkozva halogatják a nyugdíjtakarékosságot, a lakásvásárlást vagy éppen a családalapítást. Ez hibás megközelítés, hiszen semmiféle garancia sincs arra, hogy a magasabb fizetés garantált lesz a jövőben.
  5. Az érme másik oldala: „Csak a pénz számít!” A pénzhajhász életmód az érem másik oldala, amely szintén veszélyes lehet. A pénzügyi egzisztencia megteremtése persze nagyon fontos tényező és alappillére egy kiegyensúlyozott életnek, de koránt sem a legfontosabb. Gondoljunk tehát egészségünkre és boldogságunkra is. Lehetőségeinkhez mérten válasszunk olyan hivatást, amelyben igazán kiteljesedhetünk. Amit szeretünk, azt általában jobban is csináljuk. Ha pedig jók vagyunk valamiben, akkor közép- és hosszú távon biztos nem marad el a morális és anyagi megbecsülés.

20 másodperc. Neked megér ennyit a pénzügyi sikered? Ha igen, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az aktuális pénzü...

Közzétette: Erste Bank Hungary – 2017. április 10.
További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.