Hogyan hasznosíthatok a legjobban több 10 milliót?

2016. Január 06. 15:21:14

Még mielőtt válaszolnánk a kérdésre, saját magunkat kell megismernünk. Pontosan tudnunk kell a pénzügyi céljainkat, ismernünk kell az élethelyzetünket, illetve azt, milyen kockázatot tudunk vállalni. A befektetés nem sprint, hanem maraton!

Foglalkoztunk már a befektetés témájával többször is itt a Next Levelen. A diverzifikáció minden nagyobb befektetésnél kulcsfontosságú. Ez a tőkénk felosztását jelenti azért, hogy több lábon állhassunk. Így biztosíthatjuk be legjobban magunkat, hogy egy esetleges rossz döntés kapcsán a lehető legkisebb legyen a veszteségünk.

Ami az élethelyzetet illeti, nem mindegy, hogy milyen befektetésbe vágunk bele 26 évesen vagy 36 évesen. Ráadásul az életkor összefügghet a kockázatvállalási hajlandóságunkkal is. Fiatalon az emberek általában könnyebben vállalnak nagyobb kockázatot, mint idősebb korukban. Főleg, ha akkor már van más valaki is az életükben, aki iránt felelősséggel tartoznak. Befolyásoló tényező tehát a már meglévő és a tervezett gyerekek száma, illetve családi állapotunk, de lakhatási helyzetünk is.

Több 10 millió forint esetén már mindenképpen portfólióban kell gondolkoznunk és érdemes rövid-, közép- és hosszútávú befektetési eszközökbe is invesztálni. Nem szabad tehát mindent egy lapra feltenni, a befektetés nem válhat szerencsejátékká, hiszen könnyedén ébredhetünk arra egy nem szép napon, hogy az összes pénzünket elveszítettük. Pedig lehet okosan is csinálni, mutatom, hogyan!

A nagy összegre éppúgy igaz, mint a kisebbre, hogy a legjobb az, ha több különböző típusú befektetésből álló, saját portfóliót állítunk össze. A több részre bontott befektetés első eleme legyen a likviditási rész, ami viszonylag rövid időn belül hozzáférhető pénzt kell, hogy tartalmazzon. Itt szóba jöhetnek a bankbetétek, néhány hónapos lejáratú állampapírok és pénzpiaci alapok. A következő rész lehet a kockázatosabb középtávú befektetési rész, ahol kockázatosabb kötvényeket, vegyes és abszolút hozamú befektetési alapokat vagy ingatlanalapokat és esetleg részvényalapokat tarthatunk. Az előbbinél az alapkezelő határozza meg a befektetési politikát, míg az utóbbinál a befektetés alapját ingatlanok képezik. Itt gyakorlatilag bármekkora összeggel beszállhatunk és akad köztük olyan is, ami elég rugalmas ahhoz, hogy bármikor kiszálljunk belőle, ha úgy döntünk. Ezeknél a cél a számottevő hozam elérése, cserébe viszont be kell vállalnunk, hogy ez magasabb kockázattal is jár.

DEFAULT

Ekkora összegnél azonban már lehetséges az is, hogy a vagyonunk egy részét közvetlenül ingatlanba fektessük. Az ingatlanbefektetés viszont már egy igen kockázatos és illikvid befektetési forma, tehát nagyon nehezen lehet újra pénzzé tenni. Az ezek után fennmaradt pénzünket elhelyezhetjük hosszú távú, akár magasabb kockázatot tartalmazó befektetésekben (főként részvényalapba és nagyobb kockázatú befektetésekbe invesztálhatunk). Fontos, hogy használjuk ki az adóoptimalizáló lehetőségeket, mint amilyen a TBSZ is. Amennyiben nagyon hosszú távon is tudunk gondolkozni, akkor ne hagyjuk ki az adózási szempontokból is előnyös nyugdíjcélú befektetéseket se. Ilyenek például a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár.

Az, hogy melyik befektetésbe mennyit kívánunk befektetni, attól függ, mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni. Ebben a tekintetben megkülönböztetjük a kockázatkerülő, a kockázattűrő és a kockázatkedvelő személyiségtípusokat. Azok, akik nem szeretik a kockázatot, de mégis szeretnék valahogyan fialtatni vagyonukat, azoknak jó megoldás lehet a bankbetét, a különféle állampapírok, kincstárjegyek futamidőtől függően. A kockázattűrő megtakarítóknak ott vannak a pénzpiaci alapok, az abszolút hozamú alapok, vagy az óvatos és kiegyensúlyozott vegyes alapok. Akár itt is megjelenhetnek a kockázatosabb (pl.: részvényalapok) is, de csak a tőke kellően kis százalékában. Azok pedig, akik kifejezetten keresik a kockázatos befektetési formákat, választhatnak egyedi részvényeket, vagy részvényalapokat, vagy más egyéb befektetéseket. Akármelyik csoportba tartozz is, mindenképpen diverzifikálj és tarts biztonságosabb eszközöket is!

Ekkora vagyon mellett azonban már könnyedén tartozhatunk a prémium ügyfél kategóriába, de akár már a privát bankolás is elérhetővé válhat számunkra banktól függően. Így pedig további előnyökkel, kedvezményekkel, dedikált kapcsolattartóval, szélesebb befektetési palettával is kedveskedhet nekünk a pénzintézet. Mindenképpen érdemes tehát kideríteni, hol mi a feltétele, hogy kiemeltebb szolgáltatásban részesülhessünk. Hiszen egy saját tanácsadó sok utánajárástól megmenthet minket a befektetéseinkkel kapcsolatban.   

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.