Így állunk a pénzügyeinkhez világszerte

2016. November 17. 16:39:19
Így állunk a pénzügyeinkhez világszerte

A pénzügyi tudatosság, pénzügyi szokások vonatkozásában jelentős eltérések lehetnek egy-egy nemzet lakosai között. Erre világított rá az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development, magyarul Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) felmérése is. Kicsit tükörbe nézünk a felmérés eredményei kapcsán és azért kitekintünk Magyarország határain kívülre is.

Franciaország, Finnország és Norvégia a nyerő hármas

Az OECD felmérése harminc ország és 51 650 fő bevonásával készült, a vizsgálat fókusza a különböző országok lakosságának pénzügyi tudatossága volt. Ebből a szempontból Franciaország végzett az első helyen, őt követi Finnország és harmadik helyen Norvégia. Érdekes, hogy a pénzügyi tudatosság és a pénzügyi tudás nem feltétlenül jár együtt. Kiderült, hogy az olyan országok, akik magas pontszámot értek el pénzügyi ismeretek terén - például Litvánia vagy Észtország - nem feltétlenül tudatosak a gyakorlatban, a pénzügyi ügyintézésnél. Arra is rávilágítottak a felmérést végzők, hogy Lengyelország és Horvátország lakosainak mélyíteniük kellene az általános pénzügyi tudásukat, annak érdekében, hogy később jobban tudják menedzselni a pénzügyeiket.

Vannak, akik semmit nem tudnak a diverzifikációról

Szerencsére, ezek nem mi, magyarok vagyunk. Oroszország, Thaiföld, Malajzia elég keveset tud a diverzifikáció jelentéséről és arról is, hogy a diverzifikált – kellően változatosan összeállított –portfólió kialakításával csökkenthető a kockázat.

Nemek tekintetében kis eltérések vannak

Nemek tekintetében is vannak eltérések a tudás tekintetében, igaz csak 10 százalékkal maradtak alul a hölgyek. Szerintük nem érdemes a sztereotípiák felől közelíteni a kérdéshez, hiszen egyre több példa igazolja, hogy a nők is bekapcsolódtak a vérkeringésbe, csak annyiban különböznek a pénzügyeik intézésében a férfiaktól, hogy hosszabb távban gondolkoznak, szeretik a biztonságot és inkább a kapcsolati hálójukon keresztül informálódnak.

Tudjuk, hogy nem tudjuk

Érdekes, hogy egészen reális képünk van arról, hogy mennyire vagyunk, vagy éppen nem vagyunk képben a pénzügyekkel kapcsolatban. Ennek ellenére pár országban, így Brazíliában, Lengyelországban, Thaiföldön és Dél-Afrikában különösen magas volt azoknak az aránya, akik úgy értékelték magukat, hogy jobban tisztában vannak a pénzügyi kérdésekkel, de az eredményeik alapján egyáltalán nem tűntek ki a többiek közül. Ebből az eredményből látszik, hogy az első lépést a legtöbb ország megtette: a beismerés után jöhet a tájékozódás.

Fejlődni kell! A magyaroknak is

A leggyengébb területek, amelyeken minden vizsgált országnak érdemes fejlődnie a költségvetés készítése, a pénzügyi tervezés és a termék választása, valamint a független tanácsadás igénybevétele.

Ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a magyarországi válaszadóknak csak a 27 százaléka aktív megtakarító és ráadásul elég kevesen mondták azt is, hogy előre megtervezett büdzsével tudnának kalkulálni. Az mondjuk jó hír, hogy a hazai válaszadók 59 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem a mának él pénzügyek tekintetében.

Mi legyen a következő lépés?

Érdemes tehát tanulni és tájékozódni, kezdő lépésként már érdemes a gyerekek pénzhez való viszonyát elmélyíteni, így ők már biztosabban mozognak majd a területen.

Az előzetes tervezés és a bevételek, kiadások pontos nyomon követésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Szerencsére egyre több applikáció is könnyebbé teheti a dolgodat ez ügyben, vannak például olyanok, amelyek összegzik a költéseinket és a különböző beállításoknak köszönhetően napi, heti vagy akár havi költési limitet is beállíthatunk, így azzal is számolhatunk, hogy mennyi pénzünk maradt még mondjuk hónap végéig.

Végül pedig a legfontosabb az információszerzés és, hogy valamilyen szinten kövessük az aktuális, pénzpiacra is hatást gyakorló eseményeket, mielőtt döntenénk egy-egy befektetés mellett.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.