Így használhatod ki legjobban az ingatlanboomot!

2015. Szeptember 08. 10:26:28

Kétségtelen, hogy az ingatlanpiac újult erővel dübörög az utóbbi időszakban, az ebben rejlő hosszú távú, stabil hozamú és kiskockázatú befektetési lehetőségeket pedig érdemes kihasználni. Az ingatlanpiacon ráadásul a lakásvásárláson kívül több más lehetőségünk is van, hogy meglovagoljuk a mostani és a jövőben várható újabb hullámokat.

Az ingatlanpiacon mindenki megtalálhatja a számítását, függetlenül attól, hogy rövid, közép vagy hosszú távon szeretne-e haszonhoz jutni, illetve hogy csupán párszázezret vagy több millió forintot kíván befektetni. Nézzük, mik a lehetőségek!

A legalapvetőbb ingatlanpiaci befektetést a lakásvásárlás jelenti, amely lakást aztán rendes albérletként vagy akár a manapság divatos sharing economy formájában adhatunk ki. A bérleti díjakból a lakás méretétől, elhelyezkedésétől, felszereltségétől, illetve a bérlők számától függően akár havi többszázezer forint bevételre is számíthatunk, így a lakás 3-5 éven belül is behozhatja az árát, miközben nincs ott a kockázat, hogy elveszítenénk befektetett pénzünket. A lakás hotelszobához hasonló rendelkezésre bocsátása szintén jó lehetőség, hiszen így éjszakánkénti díjat kérhetünk a lakhatásért.

DEFAULT

A folyamatos építkezések nyomán újabb és újabb vásárlási lehetőségekhez jutunk, a lakáskiadás népszerűsége pedig egyre feljebb és feljebb turbózza az árakat. Ahogy egy nemrégiben megjelent ingatlanpiaci elemzés is mutatja, ezek a trendek jó pár éven belül nem is várható, hogy változnának. Ehhez jönnek majd még hozzá a CSOK és az LTP kifizetések első hullámai után várható lakásvásárlások, amelyek újabb lendületet adhatnak majd a lakáspiacnak.  Bár megjegyzem, hogy az említett két plusz segítség – de főként a CSOK - az első ingatlanukat megvásároló családoknak, fiataloknak szól leginkább, nem befektetők számára készült. Ezek a megoldások olyannyirahívogatók, hogy akár hitellel vásárolt lakás esetében is kifizetődő lehet az üzletTegyük fel ugyanis, hogy nagyrészt hitelből finanszírozzuk a vásárlást, azonban a havi bérleti díjakból befolyt összeg akár fedezheti a teljes a havi törlesztő részleteket.

Persze, mint minden releváns hozammal rendelkező befektetésnél, rizikó itt is van a dologban. Hiszen az is elképzelhető, hogy nem találunk bérlőt, ilyenkor pedig mi magunk fizetjük az esetlegesen felvett hitel törlesztőit, továbbá az üresen álló ingatlan rezsi költsége is minket terhel (télidőben nem is kevés összeggel). Ott vannak továbbá az olyan vele járó költségek, mint az amortizáció, amikor a lakók lelakják a lakást, vagy olyan extrém eshetőségek, amikor kárt teszneka berendezésben. A lakás turistáknak való kiadása pedig nagyon sok intéznivalót von maga után, ami nem mindenkinek fér bele az idejébe, illetve azzal is érdemes számolni, hogy bizonyos városrészekben lassan már túlkínálat lesz a hasonló célra használt ingatlanokból.

Természetesen akkor is lehet jó befektetés a lakásvásárlás, ha nem adnánk ki másnak a lakást, hanem inkább gyermekünk vagy más hozzátartozónk rendelkezésére bocsájtanánk az ingatlant. Az ingatlan ugyanis nem hogy veszítene értékéből, hanem többségében növeli is azt, tehát jó helyen lehet itt a pénzünk. Egy fontos szempontot még mérlegelnünk kell, amikor ingatlan vásárlásban gondolkodunk. Ez pedig az a tény, hogy az ingatlanba fektetett pénzük elérhetősége, hozzáférhetősége korlátozott. Gondolok itt arra, hogy amikor hirtelen szükségünk lenne egy nagyobb összegre, az ingatlant nem lehet részekre osztani, gyorsan értékesíteni. Meg kell várnunk, hogy megkapjuk érte a kívánt árat vagy a gyors értékesítés érdekében, alább kell adnunk az eladási összegből. Az is előfordulhat, hogy a vevő – ugyanúgy, mint mi korábban – a vételár egy részét hitelből finanszírozza, így várnunk kell a hitelbírálat végére és a folyósítás megkezdésére. Szóval a lakásbefektetés nem tartozik a likvid befektetési formák körébe.

A legfontosabb, hogy megkülönböztessük a saját- és a befektetési céllal történő lakásvásárlást. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen igényeket szeretnénk kielégíteni az adott lakással, ennek megfelelően hol, mekkora és milyen felszereltségűt vásárolunk. Meg kell fontolnunk, hogy a vagyonunk mekkora hányadát áldozzuk saját ingatlan vagy befektetési célú ingatlan vásárlására. Ezen felül, amikor már az utóbbi esetben is gondolkodhatunk, cél a megtakarításaink szortírozása is. Egy gyakorlatias befektető szempontjából ez azt jelenti, hogy a teljes megtakarított összeget – mint minden más esetben – átgondoltan, nem egyféle befektetésben tartjuk.

És a harmadik lehetőség: ha részesülni szeretnénk az ingatlanboom kínálta nyereségből, de nem akarjuk egy lakásvásárlással komolyabban elkötelezni magunkat vagy nem rendelkezünk hozzá elegendő tőkével ott vannak az ingatlanalapok kínálta lehetőségek. Ennek keretében ugyanis, úgy fektethetünk be akár párszázezer forintot, akár több milliót, hogy mi magunk nem vásárolunk lakást, de a piacon eszközölt lakásvásárlások és ingatlanfejlesztések hozamaiból mi is részesülünk. Fontos, hogy az ilyen alapoknál a kereskedelmi célú ingatlanértékesítések és bérlések számítanak, nem a lakosságiak. Ennek ellenére, az általános piaci boom itt is érezteti hatását. Léteznek olyan ingatlan alapok, amelyek töretlen fejlődést mutatnak, ezzel járulva hozzá a befektetési jegyeik tulajdonosainak vagyongyarapodásához.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.