Itt tartsd a pénzed veszélyesebb időkben!

2016. Augusztus 11. 13:53:19
Itt tartsd a pénzed

A brit Brexit népszavazás eredménye váratlanul érte a pénzpiacot. A közgazdászok és pénzügyi szakemberek zöme szerint kiszámíthatatlan, hogyan alakul az elkövetkezendő időszakban Anglia és az Európai Unió viszonya, de a britek esetleges kiválása hatással lehet az EU jövőbeli sorsára is. Különböző forgatókönyvek vannak, ezeknek más-más hatása lehet a pénzügyi eszközökre is. Ilyen körülmények között mindenkiben felmerül a kérdés: mi lehet a lehető legbiztosabb befektetés?

A bizonytalanabb időszakokban érdemes a kockázatos eszközöktől mind inkább távol maradni: az dönt jól, aki ilyenkor a biztonságosnak tűnő eszközök felé fordul és az előre jól kiszámítható instrumentumokba invesztál.

A kiszámítható pénzügyi eszközök közé tartozik például az ingatlan-, vagy kötvényalap

Jelenleg olyan pozitív eseményekkel is számolhatunk, amelyek serkentően hatnak a piacra. Ilyen például az ingatlanpiac fellendülése. Ez nemcsak a lakásvásárlóknak jelenthet jó befektetést, hanem azoknak is, akik nem szeretnék hosszabb távra elkötelezni magukat, ezért az ingatlanalapok mellett döntenek.

Az ingatlanalapokba fektetett pénzünket az alapkezelő nagyrészt ingatlanokba fekteti, például kész ingatlan tulajdonlásába és bérbeadásába vagy akár ingatlanok fejlesztésébe, építésébe. A befektetett pénz kisebbik részét viszont pénzeszközökben tartja, ennek köszönhetően az likvid marad és reagálni tud akár a váratlan piaci eseményekre is. Érdemes szem előtt tartani, hogy az ingatlanalapok között is vannak kockázatosak és kevésbé kockázatosak is. A fejlesztési profilú alapok kockázata a legmagasabb, ezek esetében körülbelül a részvényalapokhoz mérhető kockázatot kell vállalnunk. Ezzel szemben a bérbeadásoknál az állampapírokéhoz hasonló mértékű a tét, de annál várhatóan nagyobb hozam mellett. Ráadásul az ingatlanalapokat még biztonságosabbá teszi a pénzintézetek által kínált tőkevédelmi szolgáltatás, ami bizonyos időre garantálja, hogy nem csökken a befektetett tőkénk értéke.

Az ingatlanalapok egyik legnagyobb előnye, ami különösen vonzóvá teszi őket kiszámíthatatlan időben is, az az, hogy nem kell hosszútávon elkötelezni magunkat, akár fél évre is befektethetünk. De természetesen minél hosszabb időtávban gondolkozunk, annál magasabb a várható hozam.

Sokan a kötvényalapra esküsznek, amelyek áttételesen főleg állampapírokba, vállalati kötvényekbe fektetnek. A kötvények árfolyamának jót tesz a kamatok csökkenése, viszont a kamatok csökkenésének már jóval kevesebb a tere, mint a kamatemelésnek, elemzők szerint középtávon nem várható emelés a nagy jegybankok részéről. Az amerikai Fed például legkorábban jövőre emelhet, a Bank of England viszont várhatóan kamatot fog csökkenteni. Egy lehetséges Brexit után tehát a kamat alakulása is kiszámíthatatlan, a kötvénypiacra ható tényezőket sorra véve viszont továbbra is az egyik legjobb megoldásnak tűnik kötvényalapokba fektetni a bizonytalanság időszakában is.

A jegybanki kötvényvásárlási programok is támogatják az alapokat, az Európai Központi Bank a nettó kötvénykibocsátást meghaladó mértékben vásárol állampapírokat. Természetesen a kötvényalapok között is találunk kockázatosabbakat és biztonságosabbakat is: a rövid kötvényeket tartalmazó alapok kevésbé kockázatosak, míg a hosszú lejáratú kötvényeket tartó alapok kockázatosnak számítanak.

A bizonytalanságban tehát az a két eszköz akár bombabiztos megoldás is lehet annak, aki szeretne befektetni. Azzal nyilvánvalóan számolni kell, hogy ezek kevesebb hozammal járnak, mint például a részvényalapok. Jó megoldás lehet a fentebb bemutatott két eszközosztály kiaknázása, de egy kisebb összeget, a teljes portfolió pár százalékát akár részvényalapokba is fektethetjük. Így, ha kedvezően alakulnak a dolgok, akkor sem maradunk extra hozam nélkül, mégsem kockáztattunk túl sokat.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.