Karácsonyi bevásárlás hitelből?

2015. December 18. 11:36:21

Közeledik az év vége, a nagy karácsonyi bevásárlások időszaka. Ilyenkor sokan vannak, akik hitelből vásárolnak, nem ritkán személyi kölcsönből. A jegybank legfrissebb adatai szerint évek óta nem látott fellendülés tapasztalható ezen a téren. Nem véletlen a fokozott érdeklődés e pénzügyi termék iránt, hiszen ilyen kedvező feltételekkel még talán sosem vehettünk fel személyi kölcsönt, mindazonáltal érdemes körültekintőnek lennünk a hitelfelvételnél. Nézzük meg mire érdemes odafigyelni ennél a konstrukciónál!

Ha körülnézünk a piacon, akkor találhatunk 20 százalék körüli THM-mel rendelkező személyi kölcsönöket is, ugyanakkor nem ritka a termék már 9,9 százaléktól sem. A nagy különbség ellenére fontos tudnunk, hogy a személyi kölcsönök átlag THM mutatója hosszú évek óta nem volt ilyen kedvező. Aki átlag feletti jövedelmet tud igazolni (egyes pénzintézeteknél ez legalább 250 ezer forint) már elérheti a 9,9 százalékos kamat mellett is a kölcsönt.

Ez a pénzügyi konstrukció akkor nyújtja a legjobb megoldást, ha pár százezer forinttól egy-két millióig van szükségünk pénzre és viszonylag gyorsan. A karácsonyi bevásárlást megoldhatjuk tehát személyi kölcsönből is, hiszen ezt a típust pont az ilyen típusú költségek fedezésére találták ki, ráadásul most igen kedvezően juthatunk hozzá. Előnye továbbá, hogy mivel viszonylag gyors az adminisztrációja, így a pénzt is gyorsan megkaphatjuk, akár pár óra leforgása alatt a számlánkon lehet az összeg. Pont a gördülékeny adminisztrációval magyarázható az, hogy a hitelek között ez egy drágább konstrukció, hiszen igénybe vételéhez nem kell ingatlanfedezetet felajánlanunk. Emiatt a személyi kölcsön nagyobb kockázatot jelent a banknak, mint például egy lakáshitel, így érthető, hogy egy költségesebb pénzügyi termékről van szó.

Igaz ingatlanfedezetet nem kérnek tőlünk személyi kölcsön esetén, de a bank így is be fog kérni bizonyos dokumentumokat és ellenőrizni fog minket. Az adott pénzintézet mindenképpen kérni fog tőlünk munkáltatói igazolást és bankszámlakivonatokat. Ezen kívül meg fogják nézni, hogy milyen rendszeresen fizetjük havi közüzemi- és telefonszámláinkat, hiszen joggal gondolhatja azt a bank, hogy akinek ezekkel sorozatos elmaradása van, annak a hitellel is hasonló gondjai lesznek. Továbbá, mint minden hitel vagy kölcsön esetében, ellenőrizni fognak minket a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) is, ahol minden hitelszerződés nyilván van tartva. Ha a rendszer szerint elmaradásunk van, akkor nem számíthatunk semmiféle hitelre vagy kölcsönre. Mindezek figyelembevételével állapítják meg hitelképességünket, tehát azt, hogy mekkora személyi kölcsönt kaphatunk.   

Minél nagyobb összeget szeretnénk felvenni, a bank annál nagyobb kockázatot vállal. Így logikus, hogy egy nagyobb pénzösszegnél a pénzintézet is óvatosabb és megfontoltabban dönt a hitelezés kapcsán. Ha például egy-két millió forintra lenne szükségünk, akkor fontos, hogy átlag feletti jövedelemmel rendelkezzünk (250 ezer forint felett), ami a bankszámlánkra érkezik. Továbbá jól mutat, ha a hitelkártyánkat rendszeresen használjuk, de mindig időben visszafizetjük a tartozásunkat. Amire figyelnünk kell, főleg egy nagyobb összeg esetén az az, hogy inkább hosszabb futamidőt válasszunk, így könnyebben tudjuk teljesíteni a havi törlesztőket, hiszen előtörlesztésre bármikor lesz majd lehetőségünk. Ami pedig a kamatperiódust illeti, a személyi kölcsönöknél általában a teljes futamidő alatt fix kamatra számíthatunk, de találhatunk még 3 éves kamatperiódust is az egyes pénzintézeteknél.

A legfontosabb azonban, hogy körültekintően adósodjunk el, és csak olyan terhet vegyünk a vállunkra, amelyet el is bírunk!

DEFAULT

Hozzászólások
Gábor
2016. Január 04. 23:07:24
Szerintem egy pénzügyi tanácsadó oldalnak kifejezetten ellenjavallani kellene a személyi hiteleket.
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.