Kockázatos befektetések vállalkozó kedvűeknek

2016. Október 06. 15:53:41

Bár sokan vannak azok, akik még a hosszú távú nyereség reményében sem mernek rizikósabb helyzeteket kipróbálni, magas azoknak a befektetőknek is a száma, akik megtehetik, hogy akár egy tetemesebb összeget is kockáztassanak. Ha úgy érzed, hogy van erre a célra fordítható pénzed vagy csak egyszerűen egyetértesz azzal a nézettel, hogy ezeknek az eszközöknek is helye van a portfólióban, akkor összegyűjtöttük neked a legizgalmasabb befektetési lehetőségeket.

A Pénzügyi Tükör adataiból kiderült, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy valamilyen szintű rizikót vállalni kell, ha szintet szeretnénk lépni a pénzügyeinkben, de Magyarországon inkább azok vannak többségben, akik szeretnék minimalizálni a pénzvesztés lehetőségét. Ezzel szemben elenyésző azoknak a száma, akik a tényleg rázós befektetések felé fordulnának, azért lássuk, mik tartoznak ebbe a kategóriába!

Olaj ETF

Az ETF-ek (Exchange Traded Fund) tőzsdére bevezetett, passzívan menedzselt, egy-egy index, szektor, ágazat, régió, csoport teljesítményét lekövető speciális alapok. Tehát egy különleges befektetési formát képviselnek, a hagyományos befalapokhoz képest, de akárcsak a többi részvénytípus percről-percre változnak, attól függően, hogy a benne található értékpapírok vagy nyersanyagok ára hogyan alakul a piacon. Az olaj ETF például az olaj világpiaci árának alakulását követi le és mivel ez rendkívül változékony, ezért a hozzá kapcsolódó kereskedelmi tevékenységekkel rizikót vállalunk.

Opciók

Az opciós ügylet lényegében egy határidős gazdasági szerződés, amelynél az opció vevője jelenbeli kifizetésért cserébe jogot szerez a termék megvételére egy jövőbeli áron egy jövőbeli időpontban. Az opció eladója a vevő által jelenben kifizetett prémiumot megkapja, ezáltal kötelezettsége keletkezik a termék jövőbeli áron egy jövőbeli időpontban való eladására. Ebből látható, hogy az opció vevője csak a kifizetett prémium erejéig vállal kockázatot, míg a kiírónak akár jelentős, az egész tőkéjét felemésztő vesztessége is lehet. A befektetésnek ezen formájánál nagyon fontos az időzítés és az éberség, mivel nehéz megtalálni a biztonságos eladási pontokat, hiszen nem láthatjuk előre, hogy mennyit fog esni vagy emelkedni az adott részvény. A legfontosabb, hogy tudjunk azonnal reagálni a piaci ingadozásokra. Nem kell félni a kisebb veszteségektől és az sem mindegy persze, hogy a portfólió mekkora részét teszi ki az opciós kereskedés.

IPO

Az IPO (Initial Public Offering) a részvénypiacon használatos rövidítés, amit azokra a részvényekre alkalmaznak, amiket frissen vezetnek be a parkettre. A kockázatot ebben az esetben az jelenti, hogy nem vagyunk tisztában az új részvény történelmével és így nehezen lehet jóslásokba bocsátkozni a teljesítményével kapcsolatban. A kereskedésüknél nagyobb szerepet kap a fundamentális elemzés, hiszen a frissen bevezetett részvényeknél nincs múltbéli árfolyamadat, amikből kiindulhatnánk.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a nagyobb IPO-k bevezetését erős hírverés előzi meg, hogy a kibocsátás minél sikeresebb legyen és sok esetben már előre spekulálnak a részvény jövőbeni értékére. Az IPO-k esetében a legnagyobb rizikófaktort az jelenti, hogy habár a bevezetéskor a kibocsátók mindent megtesznek annak érdekében, hogy transzparensek legyenek, korántsem biztos, hogy az összes részletre fény derül, ami fontos lehet befektetői szempontból. Az IPO-k kereskedése magasabb kockázattal jár, mint a régebbi bevezetéseké, hiszen azoknál már van múltbéli tapasztalat többek között a befektetők viselkedéséről vagy például az árfolyamról.

 Kockázati tőkebefektetések

Ennek a befektetési formának a lényege, hogy  induló, vagy a növekedési pályájuk elején lévő vállalkozásokba befektetetnek be az alapkezelők. Tehát ebben az esetben is nagyobb a bizonytalanság, mivel annak ellenére, hogy sok induló vállalkozás képes sikereket elérni, mégis benne van a pakliban az bukás lehetősége. Sok múlik egy startup vezetésén, gyakran előfordul, hogy a tehetséges vállalkozóknak csak kevés tapasztalatuk van az üzletvezetésben. Azok, akik szeretnének mindenféleképpen a kockázati tőkebefektetéseknél maradni, feltétlenül tájékozódniuk kell az adott cégben rejlő potenciálról és a cég hátterét is érdemes megvizsgálni döntés előtt.

REIT (Real Estate Investment Trust)

A RIET egy kifejezetten ingatlanokba fektető, ingatlanokat működtető, tőzsdére vezetett társaságot jelent. Sajátossága, hogy speciális, transzparenciát biztosító szabályozási környezetben működik. A REIT magas osztalékot ígér a befektetőknek, de cserébe el kell fogadni a rá kivetett adót és egyéb, akár országonként is eltérő szabályozási rendszert is. A REIT azért lehet rizikós befektetés, mert meginoghat a gazdasági környezet alakulásától és a kamatszint és az ingatlanpiac helyzete is hatással van rá. A legtöbb szakember éppen ez utóbbi miatt sorolja a kockázatos befektetések közé.

Magas hozamú kötvények

A magas hozamú kötvény egy különleges kategória, nem nevezhető sem részvénynek és nem is tartozik a hagyományos értelemben vett kötvények közé. Azt mindenféleképpen érdemes észben tartani, hogy a 15-20 százalék körüli hozamot ígérőek valószínűleg a junk kategóriába esnek. Figyelni kell a besorolásokra, különös tekintettel a BBB- besorolásra, hiszen az ez alatti kötvényeket befektetésre nem ajánlottakként tartják számon, tehát nem tartoznak az investment grade-be. Ezeket a kötvényeket junk bond-nak nevezzük és az átlagosnál jóval magasabb kockázattal kell számolnunk az esetükben. Érdemes tehát a kötvények összetételét vizsgálni a döntés meghozatala előtt.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.