Könyvajánló: Zürich Axiómák

2017. Február 07. 10:00:00

- Olvasási idő: 1,5 perc -

„Kerüld el a kockázatokat!”

„Diverzifikálj széleskörűen!”

„Inkább kevesebb, de biztosabb hozamot válassz!”

- hangoznak el nap, mint nap megtakarítók, befektetők és tapasztalt pénzügyi tanácsadók szájából a fenti, minden piaci szereplő által elfogadott alapszabályok. Bölcsen és nagyon helyesen persze, hiszen vagyonunkat a legtöbben nem igen szeretjük kockára tenni.

De vajon mi történik olyankor, ha férfiak és nők egy szűk csoportja úgy dönt, hogy nem elégszik meg többé a piaci átlaghozamokkal, majd fittyet hányva a befektetőtársaik és a szakértők által elfogadott általános szabályrendszerre, keresni kezdik a kockázatot és busásan meggazdagodnak a lehetőségekből? Róluk, a Zürichi Axiómák megalkotóiról és szellemi vezetőjükről (Frank Henry) szól a mai bejegyzésünkben ajánlott könyv.

 

„Örök igazságok az üzletről és a kockázatról” 

 – The Financial Times

Mik azok axiómák?

Az axiómák olyan alaptételek vagy alapigazságok, amelyek hitelességét senki sem vonja kétségbe! Tehát a könyv álláspontja szerint a Zürichi Axiómák, megkérdőjelezhetetlen pénzügyi alapigazságok!

Miért érdemes elolvasni a könyvet?

A könyv szerzője – Frank Henry fia – közvetlenül és személyes élményeivel kiegészítve mutatja be a 12 fő axiómát és hozzájuk tartozó 16 kis axiómát, melyeket az életből vett gyakorlati példákkal tesznek színesebbé. Az axiómákból többek között kiderül:

  • Miért és miként érdemes kockázatot vállalni,
  • melyek a diverzifikáció legfőbb hátrányai,
  • miért kell eladni olykor, éppen a legjobban teljesítő befektetésinket,
  • miért érdemes teljesen figyelmen kívül hagyni a gazdasági előrejelzéseket,
  • miért nem szabad hallgatni a technikai elemzőkre és chartistákra,
  • mi a különbség egy profi spekuláns és egy szerencsejátékos között vagy éppen
  • a megérzés és a remény között.

A könyv egyébként figyelemreméltó alapossággal járja körbe a kockázatvállalás kérdését, még olyan speciális szempontokat is megvizsgálva, mint a vallás, az okkultizmus, az asztrológia, a babona vagy éppen a túlzott optimizmus és pesszimizmus. Így az összes olvasó találhat a saját szemléletéhez és életfilozófiájához passzoló pénzügyi bölcsességet a sorok között.

Álljon itt végül – de semmi esetre sem utolsósorban - egy örökérvényű bölcsesség a könyvből, amolyan ízelítőnek:

„a többség nagyobb eséllyel téved, mint amekkora annak az esélye, hogy igaza van. Ez ellen védekezz úgy, hogy gondolkodás nélkül ne dönts sem a többség véleménye szerint, sem pedig ellenkezőleg, mint a többség. Különösen veszélyes, ha gondolkodás nélkül a többséggel tartasz. Mindent te magad gondolj végig, mielőtt kockára tennéd a pénzed”

Mindenkinek kellemes és hasznos olvasást kívánunk!

A könyv a Bagolyvár Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2012-ben. (ISBN 978-615-503-006-2)

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol a hasznos információk mellé 2017-ben számos ingyenesen letölthető eBook-ot is „bezsebelhetsz”.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.