A legjobb helyek (ingatlan)befektetésre Európában

2016. Október 25. 17:38:01
A legjobb helyek (ingatlan)befektetésre Európában

Évente több felmérést is végeznek a hozzáértők azzal kapcsolatban, hol érdemes leginkább ingatlanbefektetésben gondolkodni, a legfrissebb elemzések pedig azt mutatják, hogy Budapest ilyen hely, viszont London helyzete nem túl rózsás. Lássuk, hol érdemes ingatlant vásárolni Európában vagy akár más területekre befektetni!

Birmingham lehet az új London, feltörekvő Hamburg, népszerűsödő Budapest – számos érdekességre lehet bukkanni a legfrissebb nemzetközi ingatlanpiaci és ingatlanbefektetési elemzéseket olvasva. A Global Property Guide, valamint a PwC és az Urban Land Institute közös felmérése alapján összeszedtük Neked itt a Nextlevelen, hogy mely városokban, miért éri meg befektetési céllal ingatlant vásárolni.

Kezdjük tehát a hazai érdekeltséggel, illetve a legjobb helyezettekkel: Budapest által Magyarország is felkerült egy ingatlanbefektetési topolistára, mégpedig a PwC felmérésén a Barcelona és az Isztambul közötti 13. helyet sikerült megcsípnie. Sokak szerint Budapest az alacsony árak miatt lehet vonzó, de népszerű az olyan fiatalok körében is, akik a divatos városokat kedvelik. Habár a lakásárak, mint tudjuk felfelé ívelnek itthon, a külföldieknek még mindig vonzó Magyarország, hiszen az Európai Unión belül azon kevés országok egyike, hiszen alacsony a társasági adó, ahogy a munkaerő költsége is.

Ezen a listán az első helyen Berlin szerepel, de dobogós helyezést ért el Hamburg és Dublin is. A negyedik helyezett Madrid lett és innentől kezdve a 15. helyig a sorrend: Koppenhága, Birmingham, Lisszabon, Milánó, Amszterdam, Münich, Stockholm, Barcelona, Budapest, Isztambul és végül tizenötödikként London.

Elemzők szerint Amerikából is szívesen vásárolnak ingatlanokat kontinensünkön, számukra az elsőszámú célpont Németország vagy Dél-Európa országai. Sokan azt is hangsúlyozták, hogy jelenleg az olyan helyeket keresik a befektetők, ahol kisebb a verseny, hiszen itt nagyobb lehetőségeket találhatnak. Erre példaként az idén hatodik helyen végzett Birminghamet említik. De az olyan nagy városok is jó döntésnek számítanak, mint mondjuk Berlin, hiszen habár nem a kormányzati székhely, mégis fokozatosan egyre fontosabb város lesz Németországon belül és mindemellett van tere a további növekedéshez, fejlődéshez. Arról nem is beszélve, hogy a sok fiatal, itt tevékenykedő innovátornak köszönhetően várhatóan véglegesen felírja magát a befektetési térképre.

Úgy tűnik tehát, hogy kitágult a perspektívánk, hiszen leáldozott a korábban egyeduralkodónak számító London vagy éppen Párizs népszerűségi csillaga, ez utóbbi idén csak a 22. helyet érte el a PwC listáján. Úgyhogy kicsit részletezzük az első pár helyet elért városok pozitívumait:

Birmingham az új London?

Birmingham azért népszerű célpont, mert jóval olcsóbb, különösen Londonhoz képest, annak ellenére, hogy szintén az Egyesült Királyság területén található. Sőt, a közeljövőben várhatóan rendkívül sok munkavállaló számára vonzó lesz a terület, hiszen például a HSBC Pénzügyi Szolgáltató cég lakossági műveletekért felelős rendszerét fogja a ide költöztetni. Londonnak tehát azzal is számolnia kell, hogy Birmingham elszipolyozza a munkavállalóinak jelentős részét, nem utolsósorban a Brexit hatására.

Berlin a kultúra fellegvára

Berlin a tavalyi évben az első helyen végzett ebben az összesítésben, mégpedig azért mert befektetési szempontból is jó perspektívával kecsegtet, de számos fejlesztés is zajlott a városban 2016-ban. A kreatív ágazat és az IT szektor térnyerésével egy fiatalos, nemzetközi, változatos összetételű munkavállalói réteg fellegvárává vált. Mindezek mellett meg kell említeni, hogy kevesebb pénzből is meg lehet itt élni, mint más nagy európai városban. Berlin kezd kialakítani magáról egy kulturális központi képet és egyre divatosabb várossá válik. A jó hírnév pedig elősegíti, hogy az ingatlanfejlesztések száma is megnövekedjen, valamint azt, hogy egyre többen találják vonzó lakóhelynek is.

Hamburg, a jövő városa

A város, amely dinamizmusával várhatóan a jövőben felmerülő minden igényt ki fog elégíteni. Hamburgé a hatodik legaktívabb piac Európában, több mint 5 milliárd euró értékű beruházás valósult meg csak 2015 harmadik negyedévében. A média és a különböző üzleti szolgáltatók előszeretettel költöztetik ide székhelyeiket, de a szolgáltató szektor is kiemelt helyen kezeli, legyen szó akár kisebb cégekről vagy multinacionális vállalatokról. Ennek ellenére sokáig elmaradt a város irodai ingatlan fejlesztések területén, viszont 2016 végére azt várják a fejlesztők, hogy 127 000 négyzetméternyi új irodaterülettel fog bővülni, így ledolgozva ezt a hátrányát is.

Dublin a csúcson

Az ír főváros még mindig rengeteg tőkét vonz, sokak szerint viszont elérte a csúcspontját. Azok, akik már beruháztak Dublinban vagy a közeljövőben tervezik ezt tenni, hamarosan nyereségük maximumával számolhatnak, ami talán azt jelenti, hogy ezután csökkenni fog ennek az aránya. Az irodai ingatlanok területén egyre több bérlőre számíthatunk, de ezt a megnövekedett keresletet nem biztos, hogy még 2016-ban ki tudja elégíteni a város. A befektetőknek magasabb kockázatot kell vállalniuk a magasabb hozam reményében, hiszen a város kereskedelmi felépülése csak nemrég kezdődött meg. Mindemellett az is meg kell említeni, hogy nemcsak ingatlanbefektetés szempontjából lehet jó döntés Dublin, mivel szerteágazó ipari területeken kimagasló eredményeket ért már el. Például a gyógyszergyártásban, az elektronikában vagy éppen a számítógépes programozás területén is élen jár, ugyanakkor a textilipar vagy a különböző élelmiszeripari ágazatok sem elhanyagolhatóak.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.