Nem mind arany, ami nemesfém

2017. Január 26. 18:19:49
  • Olvasási idő: 2,5 perc -

A „nemesfém” szó hallatán a legtöbb ember azonnal az aranybefektetésekre fókuszál. Helytelenül, hiszen a nemesfémek világa nem csupán az aranyról szól. Olyannyira nem, hogy például 1970 előtt – köszönhetően a korábbi aranystandard rendszernek, ami a dollár árfolyamát fixen az aranyhoz rögzítette – szinte semmiféle befektetési vagy spekulációs szerepe sem volt az aranynak. Nem így a mára másodhegedűssé degradált ezüstnek, amely korábban a „ezüstszindikátusok” közkedvelt spekulációs eszköze volt.

Tények és tippek a nemesfémek „tartásához”

  • Menekülő eszköz! A nemesfémeket még mindig igazi „menekülő eszköznek” tartják számon a piaci szereplők. Ha beüt egy tőzsdei „krach” vagy annak előjelét vélik felfedezni a piaci szereplők, a nemesfémek iránti kereslet és ezzel együtt a nemesfémek árfolyama is, azonnal és erőteljesen emelkedni kezd. Nem kérdéses tehát, hogy a nemesfémeknek minden olyan portfólióban helyük van, amely a biztonságra törekszik.
  • Milyen formában? Az elmúlt évtizedek pénzügyi innovációja a nemesfémek világát sem kerülte el. A szolgáltatók mára a lehető legkülönbözőbb megtakarítási, befektetési és spekulációs lehetőségeket kínálják az ügyfeleiknek, a fizikai formától a befektetési alapokon keresztül át, egészen a legmeghökkentőbb terméktípusokig. A két legnépszerűbb megoldást a befektetési alapok és a fizikai formában létező termékek (érmek, lapok) jelentik.
  • Nemesfém alapok! Számos nemesfémekbe fektető alap érhető el hazánkban is, amelyek közül – nem meglepő módon – az aranyba fektető alapok a legnépszerűbbek. Az alapok előnye, hogy szabadon meghatározható a megtakarítás összege és nem kell gondoskodnunk a fizikai tartással kapcsolatban felmerülő biztonsági kérdésekkel sem (elhelyezés, őrzés, stb.) Ráadásul az alapok, a lehető legolcsóbb módját jelentik a nemesfémek megvásárlásának
  • Érmék és lapkák! Amennyiben fizikai formában szeretnénk megtakarítani, arra is rengeteg lehetőség nyílik. Érmék, lapok és tömbök sokaságából választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb megtakarítási típust. Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a különböző érmék, melyek közül a legtöbb 1 troy uncia (azaz 31,1 gramm) súlyúak. De közkedveltek még az 50, 100 és 250 gramm súlyú lapok is, valamint újabban az 1/10 unciás (3,11 gramm) arany érmék.
  • Az aranyon és ezüstön túl! Az évtizedek óta kedvelt arany és ezüst termékek mellett, manapság egyre népszerűbbek a platinából és palladiumból készített érmék, befektetési lapok. Ezeket is érdemes lehet szemügyre venni, ha a nemesfém vásárlását fontolgatjuk.
  • Mennyit? A nemzetközi szakma íratlan szabálya szerint portfóliónk értékének 3-8%-át érdemes nemesfémekben tartani. A megtakarítók esetében ez azt jelenti, hogy évente érdemes felülvizsgálni, vajon nem-e felül- vagy alulsúlyozott a nemesfémek aránya a portfólióban.
  • Adózás. Az Európai Unió területén ÁFA mentesen lehet beszerezni az aranyból készült érméket, lapokat vagy tömböket, míg az ezüst ÁFA-ja országonként változó mértékű. A befektetési alapok esetében az értékpapírokkal kapcsolatos szabályozás a mérvadó!

Végül egy faramuci helyzet

A nemesfémek fizikai megvásárlása során kiemelten figyelni kell arra, hogy léteznek ún. „befektetői” és „gyűjtői” termékek is. Míg például egy „befektetői” érmet körülbelül piaci áron vásárolhatunk meg, addig a „gyűjtői” érmek ára nagyrészt eszmei értékükből fakad. Faramuci módon tehát éppen a befektetői érmek alkalmasak megtakarításra és a gyűjtői érmek (extrém) hosszú távú befektetésre.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol a hasznos információk mellé 2017-ben számos ingyenesen letölthető eBook-ot is „bezsebelhetsz”.

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.