Heti Pénzügyi Cuvée: hírek egy pohár bor mellé

2015. Július 17. 10:56:55

Elszámolás, nyugdíj, kártalanítás: a héten is kiszemezgettem Neked a legérdekesebb vagy leghasznosabb személyes pénzügyekkel kapcsolatos híreket. Lássuk tehát milyen volt a felhozatal, és mit tudunk belőlük tanulni!


Kezdődik a forinthiteles elszámolás – Mire számíthatnak az érintettek?
Hamarosan a forinthitelesek is megkapják elszámolásukat a pénzintézetektől, az elszámoló leveleket augusztus 1. és szeptember 30. küldik ki a bankok. Ami a várakozásokat illeti, sajnos le kell hűtenem a kedélyeket: a forinthitelek elszámolása során az ügyfelek többsége valószínűleg "nullás értesítést" kap majd, hiszen nem lesz árfolyamrés elszámolás és a bankok zöme nem emelt forintkamatot. Beszédes adat az is, hogy az elszámolás során hozzávetőleg ezermilliárd forintot írnak az ügyfelek javára, ebből mintegy 750 milliárd forintot a devizahiteleseknek térítenek vissza, a forinthiteleseknek pedig „csupán” mintegy 250 milliárd forintot ősszel. Persze sokan lesznek olyanok, akik kapnak valamilyen visszatérítést, ők elgondolkodhatnak azon, hogy arra alapozva valamilyen rendszeres megtakarításba kezdjenek. Ez lenne szerintem a legjobb döntés részükről.

A forinthiteles elszámolásról szóló cikket itt olvashatod.

DEFAULT

Többen gondolunk a leendő nyugdíjunkra – Te is így teszel?
Érdekes cikket olvastam a napokban, amely szerint egyre több magyar gondol már a leendő nyugdíjára, és kezd el félretenni erre a célra. Amennyiben ez így van, az valóban kedvező fejlemény. A szakértők szerint a pozitív változás egyik oka, hogy tavaly óta a magyar állam is ösztönzi a nyugdíjcélú megtakarításokat, másfelől az emberek egyre inkább felismerik, hogy fontos a nyugdíjcélú kiegészítő megtakarítás. Már három megtakarítási forma keretében lehet igénybe venni a kedvezményt, az önkéntes nyugdíjpénztári és a nyugdíj-előtakarékossági számla mellett már a nyugdíjbiztosítási befizetésekre is kapható a visszatérítés. A jogszabály szerint mindegyik termék után 20 százalék jár a személyi jövedelemadóból, melynek maximuma a pénztár esetében 150 ezer, a biztosításoknál 130 ezer forint. A takarékoskodást mindenképp időben érdemes elkezdeni, bajban lehet az, akinek csak 55 év felett jut ez az eszébe. Te már elkezdted?

Bővebben itt olvashatsz erről.

Elkezdődött a kártalanítás – Mibe fektet az, aki egyszer már megégette magát?
Emberek tízezrei égették meg magukat a különböző brókerbotrányok kapcsán, akik hetekig-hónapokig retteghettek attól, hogy elvesztették megtakarításuk jelentős részét, vagy akár az egészét. A pórul járt befektetők kártalanításának mikéntje nagy port kavart, arra viszont mindenképpen esélyt ad az érintetteknek, hogy ezentúl sokkal jobban megfontolják, mibe teszik a visszakapott vagyonukat. Épp a héten kezdődött a quaestorosok kártalanítása, amely során a károsultakat először egyenként húszezer euróig, mintegy 6 millió forintig kártalanítják. A mintegy 32 ezer ügyfél most összesen 88 milliárd forintot kap meg. Kíváncsi vagyok, mit kezdenek a visszakapott pénzzel az ügyfelek, de nagy hibát követnének el azok, akik a párnacihára tennék a voksukat azért, mert „az a biztos”.

További részletek itt.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.