Hírválogatás: 2 jó és 1 rossz

2016. Október 21. 10:10:01
Hírválogatás: 2 jó és 1 rossz

Többet keresünk, lehet, hogy van miből félretenni?  Ráadásul úgy tűnik, megéri euróba vagy más devizába fektetni. Érdemes is elkezdeni a gyűjtögetést, hiszen a KSH friss felméréséből kiderült, hogy a nyugdíjunk végképp veszélybe került.

Nőtt az átlagkereset

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) felmérése szerint 2016 augusztusában a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt, ez pedig 6,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt. A pénzügyi szektorban, a biztosítási tevékenységet végzők körében és a gazdasági ágazatokban lehet a legjobban keresni, ahol 520 000 forint körül mozognak a bérek.  Ezzel szemben a jelenleg tapasztalható emelkedés ellenére a humán-egészségügyi vagy éppen a szociális ellátás területén továbbra is alacsonyak a bérek, körülbelül 149 600 forintos átlagkeresettel számolhatnak a munkavállalók. Fontos, hogy ha vannak tartalékaid, ne hagyd magára a pénzedet, inkább használd ki a lehetőségeidet, ehhez már korábban már javasoltunk pár megoldást.

http://orientpress.hu/cikk/2016-10-19_nott-az-atlagkereset

Euróban megéri, de 310 felett ki kell szállni

Egészen olcsó az euró, ez jó lehetőség lehet arra, hogy eurós befektetések felé is nyissunk. Vigyázat, ha 310 fölé emelkedik az árfolyam, akkor érdemes lehet kiszállni. Az euró-forint keresztárfolyam a héten körülbelül 306 forint körül mozgott és pár napig várhatóan még így is marad. A lehetőség nem érte váratlanul a hozzáértőket, a forint erősödésére már lehetett számítani, hiszen a magyar devizaadósság már két hitelminősítőnél is a befektetésre ajánlott kategóriában van, a GDP-arányos államadósság csökken és a költségvetési hiányunk is tarthatónak minősül. Persze, ha a nem szeretnél az euró mellett elköteleződni, akkor erre is van lehetőséged, viszont a döntés meghozatala előtt érdemes mérlegelned a deviza befektetések előnyeit és hátrányait is.

http://www.vg.hu/penzugy/befektetes/megeri-euroban-befektetni-476606

2080-ra 1,1 millióval kevesebben leszünk

A népesség folyamatos csökkenését érdemes az amúgy is kényes nyugdíjkérdés szempontjából átgondolnunk. A népességcsökkenés mellett az elöregedés is hatással van a magyarországi és egyéb európai országok nyugdíjrendszerének alakulására, derült ki az Eurostat (Európai Bizottság egyik főigazgatóságának) felméréséből. A kutatás szerint már az évtized végére is jóval kevesebben leszünk Magyarországon: a tavalyi 9,86 millióról az évtized végére már kevesebb mint 9,8 millióra csökken a lakosság száma. Mindent egybevetve a többi európai országhoz képest egész jól állunk, Magyarország 2080-ra is a népességének „csak” a 12 százalékát fogja elveszíteni, míg például Romániában vagy Horvátországban közel húsz százalékos népességcsökkenést jósolnak a kutatók. Viszont a KSH felmérései nem festenek ilyen pozitív képet hazánkról, szerintük 2060-ra már 2 millióval leszünk kevesebben. Kevés bizakodásra adhat okot, hogy már ma is a népesség 18 százaléka idősebb 65 évnél.  Negyven év múlva pedig várhatóan minden dolgozóra jut majd egy nyugdíjas, ami aggodalomra adhat okot, hiszen már ma is nehezen tudjuk eltartani az idősebb korosztályt. Az biztos, hogy mindenféleképpen érdemes elkezdeni gondolni a jövőnkre, hiszen még sosem volt ennyire égető az öngondoskodás kérdése.

http://www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/nagy-a-baj-a-nyugdijakkal-csunya-jovo-var-magyarorszagra-476836

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.