Hírválogatás hidegebb időre

2016. Október 07. 13:03:08
Hírválogatás hidegebb időre

Annak ellenére, hogy visszavonhatatlanul az arcunkba üvöltött az ősz, Endre most is összegyűjtötte a hét legfontosabb híreit. Végy egy bögre meleg teát, mi pedig egy felmérésekkel teli hírválogatással segítünk hozzászokni a hirtelen jött hideghez: a BIS szerint a forint feltörekvő deviza, a budapestiek egyharmada lakótelepeken él és már biztos, hogy nem vagyunk a legfejlettebb digitális országok között. Jó olvasgatást kívánunk!

 BIS: Felfelé tör a forint

A Bank for International Settlements (BIS vagy magyarul a Nemzetközi Fizetések Bankja) háromévente készít egy devizapiaci elemzést. Most, 2016-ra is esedékes volt egy, ennek köszönhetően kiderült, hogy a legutóbbi felméréshez képest jelentősen csökkent a teljes forint-deviza piaci forgalom és folytatódott a forint-deviza üzletkötések hazairól nemzetközi OTC piacokra való átterelődése. Valamint az is, hogy a dollár változatlanul dominálja a nemzetközi devizacsere ügyleteket, míg az euro, az ausztrál dollár és a japán jen is vesztett részarányából. De a BIS szerint több feltörekvő deviza térnyerésével is számolnunk kell, szerintük a forintéval is.

http://www.vg.hu/velemeny/kiderult-egyre-kevesebben-jatszanak-a-forinttal-476230

Lechner Tudásközpont: Íme, Budapest családcentrikus térségei

A Lechner Tudásközpont megvizsgálta, hogy a budapestiek milyen típusú lakásokban élnek és, leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy vannak-e Budapesten olyan épülettípusok és területek, amelyeket a családosok előnyben részesítenek. A kutatásból kiderült, hogy a Budapesten lakók harmada él lakótelepen és ugyanennyien az egy vagy kétszintes kertvárosi családi házaknak szavaztak bizalmat. Szembeötlő viszont, hogy a gyermekek aránya a főváros zöldövezeti társasházas vagy a kertvárosi családi házas területeken a legmagasabb. Ezzel szemben nem meglepő módon, a lakótelepeken és a belvárosban kevesebb a gyermekes családok aránya. Nem csoda, hiszen teljesen más igényeik vannak a kicsiknek, ezekre pedig fel kell készülnie minden szülőnek, szerencsére erre több megoldás van a lakóhely körültekintő megválasztása mellett is.

http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ezeket_a_lakasokat_kedvelik_legjobban_a_fovarosi_csaladok.1.238062.html

World Economic Forum: Lemaradtunk a digitális óriásoktól

A kutatóintézet időről időre az egyik legkomolyabban vett világszintű versenyképességi felmérést készíti el és emellett az egyes országok informatikai érettségét is monitorozza már évek óta. Most Magyarországnak az 50. helyet ítélték oda, az összesen 139 országot vizsgáló felmérésében. De nem kell megijedni, a digitális érettségünk közepesen jónak számít a régiónkban, habár a szlovákok, a csehek, a szlovének és a lengyelek megelőznek minket. Viszont mögöttünk végeztek a románok és a horvátok is. A rangsorban a fejlett országokhoz képest nagy a lemaradásunk, a tanulmány többek között a magyar oktatási rendszer gyengeségeit is kiemeli, de egészen jók vagyunk például az egy főre jutó informatikai szabadalmak mutatójában. Ha pedig inkább az érdekelne, hogy merre tart világszerte a banki digitalizáció, akkor ebben is tudunk segíteni.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/fenyevekre_vagyunk_a_vilag_10_legfejlettebb_digitalis_orszagatol.1.238220.html

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.