Hírválogatás október végére

2016. Október 28. 14:08:26
Hírválogatás október végére

A Wall Street Journal összegyűjtötte, hogy életszakaszok szerint milyen pénzügyeinkkel kapcsolatos bakikat követünk el. Aztán vissza is ugrunk rögtön Magyarországra: zajlanak az ingatlanfejlesztések, Budapest az origó, de a nagyobb megyeszékhelyek is tarolnak. Valamint végre készült egy tanulmány, ami bemutatja, hogy mennyire vagyunk gazdagok. Íme az eheti Nextlevel hírválogatás.

Ezeket a pénzügyi bakikat követjük el

Korábban már mi is írtunk a legbosszantóbb költségvetési hibákról, de most a Wall Street Journal kiterjesztette ezt a témát és elárulta nekünk, hogy korosztályonként milyen bakikat követünk el a pénzügyeink kezelésében. Szerintünk inkább azokra a problémákra fókuszáltak a szerzők, amelyekkel szembesülünk különböző életszakaszainkban. Eszerint a húszas éveikben járók például inkább biztonsági játékosok, annak ellenére, hogy sokak elképzelései szerint ez a korosztály a legvakmerőbb a pénzügyei kezelésében. A harmincasoknak pedig sok olyan meghatározó döntést kell meghozniuk, ami hatással lehet a pénzügyeikre: a házasságkötés vagy a gyermekvállalás is ezek közé a költséges élethelyzetek közé tartozik. De ők azt a hibát követik el a leggyakrabban, hogy nem fókuszálnak a megtakarításaikra. Így a negyvenes évekre esetleg tovább is görgethetik a felvett hiteleiket és ez tovább gátolja őket abban, hogy esetleg a nyugdíjas éveikre koncentráljanak, gyűjtsenek. Az ötvenes évek felé pedig mindenki rádöbben, hogy mégis hamarabb kellett volna gondolni az öngondoskodásra.

http://www.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/a_legnagyobb_bakik_amiket_elkovetunk_ha_penzrol_van_szo.1.239172.html

Épülnek az ingatlanok

Úgy néz ki, nem kell ingatlanfejlesztésért a szomszédba mennünk. Egy friss felmérésből kiderült, hogy a fővárosban 270-nél több beruházás van folyamatban, ezeknek köszönhetően közel 17 ezer lakás épül és 40 százalékának még nincs tulajdonosa. Vidéken 62 ingatlanfejlesztési projektben, összesen 1660 lakás építése zajlik. A megyeszékhelyeken összesen 1500 darab újépítésű lakást hirdetnek. Az új lakások átlagos négyzetméterára pedig Budapesten 630 ezer forint körül mozog. A legdrágább kerületek az V. és XII. kerületek, a legalacsonyabb árakkal pedig a külső kerületekben számíthatunk. Vidéken ezzel szemben akár a fővárosi árak feléért is találhatunk lakóingatlant, a fajlagos árak 340 ezer forintos négyzetméterár körül mozognak. Ha pedig az is érdekel, hogy Európán belül hol érdemes ingatlanba fektetni, akkor azt is eláruljuk.

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/lesz-eleg-uj-lakas/

Ki számít gazdagnak Magyarországon?

Megjelent a Társadalmi Riport 2016, kapunk benne hideget és meleget is: a magyar egy főre jutó GDP kisebb, mint a szlovák vagy a lengyel, de legalább a háztartási vagyon nagyságát tekintve még mindig jobban állunk az említett nemzeteknél. A háztartási vagyon eloszlását is vizsgálta a Riport: ez pedig nálunk még a csehnél is magasabb, amit elsősorban a magas lakástulajdonok aránya magyarázza. A százalékos arányokat tekintve pedig, a becslések szerint a háztartások fele rendelkezik kis értékű, nehezen mobilizálható lakással, készpénzzel és némi bankbetéttel. A magyarok 40-45 százaléka megfelel a globális középréteg vagyoni szintjének, ők azok, akik értékesebb ingatlannal, megtakarításokkal és akár kisebb vállalkozói vagyonnal is rendelkeznek. Végül pedig csak a magyarok 5 százaléka az, aki tetemesebb, akár 70 millió forint feletti mobilizálható vagyonnal is rendelkezik. Jó hír viszont, hogy egy jól meghozott döntéssel ki tudjuk egészíteni a vagyonunkat, a nyugdíjas éveinkre például mindenféleképpen megéri előre gondolni.

http://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/te_gazdagnak_szamitasz_mutatjuk_kik_a_legvagyonosabbak_magyarorszagon.1051972.html

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.