Barbara Corcoran – „Négy bátyám van, ez segített helytállni ebben a világban”

2016. Október 12. 17:43:48
Barbara Corcoran – „Négy bátyám van, ez segített helytállni ebben a világban”

Barbara Corcoran televíziós személyiség, üzletasszony, befektető, rovatvezető és tanácsadó. Tisztában van vele, hogy alapvetően egy férfiak által uralt területen mozog, de ezt sosem élte meg hátrányként. Mindig is a saját maga ura akart lenni és az erre való felkészülésben nagy segítség volt neki az is, egy hogy olyan családban nőtt fel, ahol négy fiútestvérrel is meg kellett osztania az asztalt.

New Jerseyben született, 1949-ben a népes Corcoran családba, ahol négy fiú és hat lány cseperedett fel együtt. A szülők mindent megtettek azért, hogy megadják a gyermekeiknek, bíztassák és támogassák őket, ennek köszönheti Barbara is az önbizalmát.

Tanári diplomáját 1971-ben szerezte meg a St. Thomas Aquinas főiskolán, ezt követően egy évig tanított, majd eltávolodott ettől a területtől és különböző állásokat vállalt New York-szerte, egy darabig többek között pincérnőként is kereste a kenyerét. Nem sokkal később, 1973-ban úgy döntött, hogy a saját lábára áll, ezért újdonsült barátjával megalapították a The Corcoran Group ingatlanügynökséget, az üzlet beindításához a férfi kölcsönzött 1000 dollárt, így többségi tulajdonnal rendelkezett benne. Barbara a vállalkozás beindítása után nem sokkal, már az 1970-es évek közepén megalapozta tanácsadói szerepkörét is, amikor The Corcoran Report címmel publikálni kezdett egy piaci trendekről szóló kiadványt. Eközben az élettársával közös kis vállalkozása szépen lassan hatalmas, 5 millió dolláros birodalommá nőtte ki magát, végül 2001-ben 66 millió dollárért adott tovább rajta. Még Barbara is ledöbbent a hirtelen jött szerencse hatására: „Ez az összeg igazi meglepetés volt. Persze, örültem neki, de szerintem elsősorban nem a pénz viszi a vezetőket, hanem inkább a siker: a megelégedettség érzése a saját kezűleg elvégzett munka után.”

Lassan ingatlanpiaci szakértővé nőtte ki magát, olyan magazinok rovatvezetője lett, mint például a More Magazine, a The Daily Review vagy a Redbook. Számos könyvet is írt a szakterületén, de a televíziós szereplés sem idegen tőle, felbukkant többek között a Larry King Live című műsorban, de a NBC Today programját is szerkesztette. Emellett számtalan, az ingatlanpiaccal kapcsolatos előadás, találkozó vendégszereplője volt már.

Az elmúlt évek során több mint harminc nagy cégbe is befektetett, nemrég pedig úgy döntött, hogy a tudását megosztja másokkal is, a nevét viselő Barbara Corcoran Venture Partners lehetőséget biztosít arra, hogy Barbara segítségével mélyítsék a tudásukat a befektetők, vállalkozók.

„Ha kockázatot vállalsz, szinte mindig pozitív lesz a végkimenetel”

Barbara sikere a gyors döntéshozatalban, a lehetőségek megragadásában és abban rejlik, hogy a kudarcokat nem megsemmisítő csapásokként éli meg, hanem ezekből nyer új erőt.

Habitusával és világlátásával sok fiatalt inspirál és segít elindítani a vállalkozói pályájukon. Ma a CNBC Shark Tank című televíziós műsorában ismerhetjük fel ebben a szerepében, egy olyan műsorban, ahol körülbelül 7 millió néző kíséri figyelemmel, ahogy híres befektetők versengenek egymással különböző befektetési lehetőségekért, alapvetően fiatal vállalkozások támogatásáért. A műsor 2009-es kezdete óta Barbara körülbelül 2,7 millió dollárt fektetett be különböző startup vállalkozásokba, ezt a megmozdulását pedig csak „drága hobbinak” aposztrofálta.

Az anyagi támogatás mellett filozófiája megosztásával is segít a kezdőknek megállni a helyüket, egy interjúban például kifejtette a lehetőségekről alkotott elméletét:

Azt kívánom bárcsak korábban tudtam volna azt, hogy egy vállalkozás elindításakor jóval több dologgal kell számolni, és nem csak a sorozatos hullámhegyek és hullámvölgyek váltakozásával. A lehetőségek jönnek és mennek olyan gyorsasággal, hogy nehezebb kihagyni egyet mint élni vele. Nézzük csak az én példámat, ha egy szinte ismeretlen férfi javaslatára nem hagyom ott a munkámat és ugrok fejest a vállalkozásomba, akkor valószínűleg még most is csak egy helyben toporognék azon gondolkozva, hogy vajon mit kellene tennem. Minden nagy döntés, amit eddig meghoztam, hasonló gyorsasággal történt, egy perc habozás nélkül. Megtanultam, hogy a gondolatok csak az utamba állnak.”

A jótékonyság sem áll messze tőle, létrehozott egy angyalalapot, amibe személyesen háromszázezer dollárt helyezett el, majd 5,7 millió dollárossá nőtte ki magát, segítségével pedig az olyan innovatív projekteket támogatja, amelyek csak hosszú távon válnak nyereségessé. Ezzel szemben a gazdag családból érkező csemeték vállalkozásait a mai napig nem szívesen pénzeli:

„Én abban hiszek, hogy a gazdag gyerekek olyan családokból jönnek, amelyeknek vannak bizonyos privilégiumai. Ilyen helyzetben sokkal nehezebb a saját vállalkozásodat beindítani, mert a legértékesebb kártya hiányzik a paklidból, ezt pedig úgy hívják, hogy a szükség. Tehát nem vagy rászorulva arra, hogy sikeres legyél.” 

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.