Befektetési etika, az meg mi?

2016. Október 04. 17:15:10
Befektetési etika, az meg mi?

Maga az etika fogalma elsőre általánosító, nehezen megfogható, még szerencse, hogy vannak különböző területei, amelyeket megismerve közelebb kerülhetünk a valódi jelentéséhez. Minket most egyetlen dolog érdekel: vajon mit jelent a befektetések esetében, a pénzügyek területén az etika? Mi fán terem az etikus befektetés és egyáltalán, megéri-e nekünk?

Az etika szóról elsősorban mindenkinek egy általános érvényű morális kódex jut eszébe, másodsorban pedig egy kultúránként eltérő szabályrendszer, amihez az adott csoportba tartozók tarthatják magukat. A befektetési etika esetében sincs ez másként, viszont befektetőként mindenki a saját meggyőződése és világlátása szerint dönthet egy befektetés mellett vagy utasíthat el egy másikat. Etikus befektetés tehát, ha valaki a meggyőződései szerint csak olyan vállalkozásokat, részvényeket vagy területeket támogat a befektetéseivel, amelyek hozzá hasonló nézőpontot képviselnek.

Azok, akik ezt az utat követik, egy befektetési terv megírásával kezdik. Ebben egyszerűen meghatározzák azokat a területeket, ahol nem szeretnénk látni a pénzüket és kiemelik azokat, amelyekkel mélyebb meggyőződésük szerint is tudnak azonosulni és szívesen támogatnák.

Mindig vannak populáris etikus területek

Az etikus befektetésre alapuló szemléletmód nem a modern kor hozadéka, kezdetben sokan voltak, akik például vallási meggyőződésből tartózkodtak egyes területektől. Amerikában például a 18. század környékén egy idő után sokan kerülték a rabszolgatartásba való befektetést. Napjaink felé közeledve tehát egyre inkább kikopott a vallási háttér a megfontolások mögül, inkább a szociális kérdések felé tolódtak el a határok.

Az etikus befektetés sok esetben követi az aktuális trendeket és reflektál a politikai eseményekre is. Erre jó példa, hogy Amerikában az 1960-as és 1970-es évek környékén a befektetők kihátráltak azon vállalkozások mögül, amelyek kizsákmányolták a munkásaikat és nem biztosították az alapvető emberi jogokat sem. Az 1990-es évektől kezdve fokozatosan a környezettudatosság felé tolódott el az etikus befektetés fogalma és a megújuló energiát vagy a fenntartható fejlődést támogató vállalkozások kerültek előtérbe.

Az elmúlt egy évben különösen nagy népszerűségnek örvend az etikus befektetés és sokan még attól is tartózkodnak, hogy akár áttételesen is támogassanak olyan területeket, amelyek szerintük nem felelnek meg az általuk képviselt értékeknek. Ebbe a csoportba tartoznak az olyan kényes területek, mint például az alkohol-, vagy cigarettagyártás, esetleg a fegyverkezést bármilyen szempontból is támogató területek. De az állatok kizsákmányolása vagy a nem megújuló energia is „bűnös” befektetésnek számít.

Jobban teljesítenek?

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy az úgynevezett bűnös befektetések sok esetben jobban teljesítenek a tiszta társaikhoz képest, de korántsem biztos, hogy csak ezek érik meg hosszú távon. Egy 2002 és 2014 között zajló vizsgálat rávilágított arra, hogy, bár elsőre meglepőnek tűnhet, de azok a befektetők is előszeretettel ruháznak be a kétes területekre, akik szeretik figyelembe venni a befektetésük környezetre vagy más emberekre gyakorolt hatását. A felmérést készítő szakértők ezt az eredményt úgy kommentálták, hogy ha ezek a nagy befektetők teljes mértékben mellőznék az említett területeket, akkor a részvényárfolyamok jelentős visszaesésével kellene számolnunk. Ezt a cigarettagyártással szemléltették a kutatók, több mint 100 évre visszamenőleg vizsgálták a dohány tőzsdei teljesítményét, ebbe az időszakba természetesen beleesik az 1950-es évek időszaka is, amikor már károsnak bélyegezték a dohányzást. Felmerül a kérdés, hogy hogyan befolyásolta mindez a piaci teljesítményét? Az 1947 és 1965 közötti időszakban a dohányipar részvényei 3 százalékkal estek az USA-ban, szinte évről évre, de ez a visszaesés csak időszakos volt, hiszen 1960-től a 2000-es évekig folyamatos nőtt a részvények értéke, annak ellenére, hogy a dohányzás egészségügyi hatásaival már mindenki tisztában volt.

Mellőzni vagy nem mellőzni?

A London Business School kutatói mégis azt mondják, hogy az etikus befektetés is lehet gyümölcsöző. A váltás persze egyikről a másikra nem egyszerű, azok, akiknek még van részesedésük valamilyen kevésbé etikus területen alapvetően két dolgot tehetnek. Vagy minél hamarabb, teljesen kilépnek, ami meglehetősen drasztikus megoldás, vagy maradnak, de ezzel támogatják azokat a területeket is, amelyek megfelelnek az elvárásaiknak, ez utóbbi egy etikai szempontból kevert portfóliót eredményez.

Létezik egy harmadik út is, az is gyakran előfordul, hogy a véleményvezérek felszólalnak egy-egy kevésbé etikus terület ellen, akár úgy is, hogy közben az szerepel a portfóliójukban, a felszólalásaik hatására viszont egyre többen reagálnak érzékenyebben például a fenntarthatóság kérdésére.

Persze, felmerül a kérdés, hogy egyáltalán milyen befektetés tekinthető teljes mértékben etikusnak, ezzel kapcsolatban pedig a legtöbb szakértő is szkeptikus: „Csak akkor tekinthető egy befektetési terület teljes mértékben etikusnak, ha etikusan megvizsgálva valóban fény derül annak tisztaságára” – fogalmazott az egyik szakértő.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.