Első a pénz? – Szuper társadalmilag hasznos ötletek

2016. November 09. 09:31:26
Első a pénz? – Szuper társadalmilag hasznos ötletek

A social banking lényege, hogy az üzleti érdek és a társadalmi hasznosság nem kerül érdekellentétbe, inkább egymást segítik. A dolog lényege leginkább példákon ragadható meg, úgyhogy nézzünk pár profitábilis, mégis társadalmilag hasznos kezdeményezést.

Ezen beruházások fő vezérelve az elérhető társadalmi, környezeti és kulturális hasznosság. Persze, ebben az esetben sem elhanyagolható az elérhető profit, de az elsőszámú szempont, hogy harmóniában maradjon a beruházás az élő és élettelen környezettel egyaránt.

Tavaly 15,2 milliárd dollárt ért

A THBE (Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete) felmérései szerint tavaly 15,2 milliárd dollárt invesztáltak társadalmilag hasznos vállalkozásokba világszerte. De az igazság az, hogy ebben a témában a számok és a fogalommagyarázatok helyett inkább a történetek mesélnek. Alapítványi, multi és banki kezdeményezéseket gyűjtöttünk össze, hogy teljes legyen a kép.

Hiszen ma már nem feltétlenül csak pályázati úton, állami támogatás segítségével vagy alapítványon keresztül lehet megvalósítani ilyen projekteket. A bankok közül is egyre többen nézik a hitelbírálat során, hogy a támogatást kérő vállalkozás milyen hasznot hajt társadalmilag, de a tömegfinanszírozás is egyre elterjedtebb és a kockázati tőkések vagy az angyalbefektetők bevonása is gyümölcsöző lehet.

Hasznos építkezés

A lakhatás mindenkinek kulcsfontosságú kérdés, sajnos vannak olyan társadalmi csoportok, amelyeknek nem adatott meg a kényelmes otthon. A mai kortárs építészeti trendektől már azt is elvárjuk, hogy társadalmilag hasznos kialakítású épületek születhessenek olyan projektek keretében, amelyek a rászorulókat támogatják. Csak egy példa, a szerencsére sok kezdeményezés közül egy Bécsben megvalósult projekt, ami az egyetemisták és a hajléktalanok lakásproblémáit realizálva nyújtott megoldást. Bécsi diákok és egy osztrák segélyszervezet valamint egy befektető kellett a VinziRast – Mittendrin nevű program kivitelezéséhez. A munkálatok egy, a város központjában található elhagyatott műemléképület felújításával kezdődte, ahol közösségi, háromfős lakásokat alakítottak ki mindegyikben mini-konyhával és vizes helyiségekkel.

Cipő szemétből

A nagy cégek könnyen tehetnek a jó ügyek érdekében és a vásárlók pozitív megítélése ebben az esetben garantált. Ilyen a legújabb kezdeményezések közül például az Adidas Parley kampánya. Ennek lényege, hogy az UltraBOOST lábbeliket száz százalékban műanyaghulladékból gyártják: 95 százalék óceáni hulladék, a fennmaradó öt százalék pedig újrahasznosított poliészter.

Tiszta energia a felzárkózás eszköze

A World Bank szerint a megújuló energia lehet a megoldás a szegénység felszámolására. Számtalan szegényebb ország lakosai kerültek abba az ördögi körbe, hogy nem tudnak energiát biztosítani ahhoz, hogy hozzáférhessenek a kitöréshez szükséges eszközökhöz, például lámpafényhez a tanuláshoz vagy mondjuk az internethez. A World Bank bankcsoport több terület támogatásával szeretne megoldást találni erre a problémára, így támogatja az olyan városok építését, amelyek kevésbé függenek a fosszilis energiáktól és igyekszik felgyorsítani az hatékony energiafelhasználást, beruházásokat a megújuló energiákba. Ennek köszönhetően például Bangladesben vagy Marokkóban is napelem panelekkel szereltek fel házakat.

Végül egy kis magyar

Az autista gyerekeket segítő alkalmazásért nem kell a szomszédba mennünk. Mivel a nehézkes kommunikációs készségeik miatt gyakran elsiklunk a zsenialitásuk felett, szükség van egy támogatói rendszerre. A szülő-gyerek kommunikáció segítése az egyik célkitűzése a Gubbio nevű magyar startupnak, amely egy okostelefonos alkalmazás formájában könnyíti meg az olyan családok dolgát, ahol autista gyermek nevelkedik: vizuális üzenetek a könnyebb érthetőség érdekében, fejlesztő játékok és 5 napra előre tervezhető naptárfunkció.

A hazai bankok szerepe sem elhanyagolható a területen, az Erste által lefedett régióba Közép- és Kelet Európában 16 millió embert fenyeget az elszegényedés veszélye, annak érdekében, hogy ezt a veszélyt visszaszorítsák programot indítottak: az esélyegyenlőség és a fiatal munkavállalók támogatása a fő cél.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.