Extrém spórolók, Hetty Green után előre!

2016. December 06. 16:26:22
Extrém spórolók, Hetty Green után előre!

Hetty Green, a Wall Street boszorkányának élete a spórolásról szólt, ennek köszönhetően tudta megsokszorozni az évek során a több millió dolláros vagyonát. Mutatunk néhány 21. századi példát a jelenkori „követőire”, akik igen extrém módokon igyekeztek spórolni.

Hetty Green örökül hagyta ránk befektetési stratégiáját, miszerint vásároljunk minél olcsóbban, adjunk el minél drágábban és soha ne felejtsük el behajtani az adósságainkat. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően Hetty megsokszorozta az édesapjától örökölt 7,5 millió dolláros vagyonát, vagyona halálakor körülbelül 200 millió dollár lehetett, ez mai viszonylatban 4 milliárd dollár körül mozog. Kérdés, hogy mit tett azért, hogy ennyije maradjon? Például télen-nyáron hideg vízben fürdött, szappan nélkül. De ruhára sem költött feleslegesen, két szettnyi öltözéke volt, ezeket a teljes elrongyolódás határáig hordta. A különböző ételkülönlegességek sem csábították el, zabpelyhen és 15 centes pitéken élt.

Tény, hogy az spórolás a legjobb befektetés, akár kampányszerűen is jól jöhet a bizonyos célok érdekében a félretett összeg, de az extremitásnak vannak határai. Itt vannak egy csokorban napjaink extrém példái, akik a „tiny life” mozgalomnak megfelelően hosszabb vagy rövidebb időtávra lényegesen lekicsinyítették a lakóhelyük méretét, hogy így tudjanak több pénzt félretenni.

Google alkalmazott, aki a bevétele 90 százalékát megspórolja

A Google 23 éves szoftverfejlesztője úgy döntött, hogy a cég parkolójában szállásolja el magát, így havonta egyetlen fix költséggel kell számolnia, ez pedig a lakókocsi fenntartási költsége, ami 121 dollárra rúg. A megspórolt pénzre szüksége van a tanulmányai finanszírozására, de az is a bakancslistáján szerepel, hogy pár év múlva szeretné körbeutazni a világot. Ráadásul egy blogot is vezet arról, hogy mennyit sikerült félretennie, úgyhogy ha szeretnél ihletet meríteni, be is nézhetsz hozzá. Szerinte igen egyszerű a képlet: "Semmivel sem lennék boldogabb egy nagyképernyős tévével vagy egy PlayStation 4-el, mert ezek egyszerűen nem igazodnak az életcéljaimhoz.”

Terry K. titokban beköltözött az irodába

A Los Anglesi férfi 500 napra beköltözött a munkahelyére és ezzel 20 000 dollárt spórolt össze. Most már szintet lépett és egy kis lakást bérel. Fontos különbség, hogy ellentétben Hetty Greenel, Terry a megspórolt pénzt pusztán élvezetes dolgokra használta fel. Rengeteget utazott és olyan dolgokat vett, amelyek a kényelmét szolgálják.

30 évesen nyugdíjba ment

Peter Adeney, becenevén Mr. Money Mustache olyan ügyesen keverte a lapokat szofterfejlesztőként, hogy már 30 éves korában nyugdíjba tudott vonulni 10 éves munkaviszonyt követően. Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy egyszerűen jóval visszafogottabb életet élt feleségével együtt az átlaghoz képest. Az így keletkezett pénztöbbletet pedig az egyedi befektetők körében kedvelt Vanguard index alapokba fektették. Ma már korántsem vigyáznak annyira a pénzre mint régen, a három fős család évi 25 000 dolláros összegből él Coloradoban és azt hirdetik, hogy példájuk követendő, hiszen bárki meg tudja valósítani.

A Tesla spórolósa

A Tesla fiatal mérnöke szerette volna egy összegben kifizetni a tanulmányaira felvett hitelt, ezért úgy döntött, hogy öt hónapra kicsit meghúzza a nadrágszíjat és kiköltözik egy kis lakókocsiba. A munkahelyén és az edzőtermében tisztálkodott, evett ez alatt az idő alatt. Majd öt hónap után megszerezte azt az összeget, amiből teljes mértékben vissza tudta fizetni a diákhitelét.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.