Így nevelj pénzügyileg okos gyermeket

2017. Május 11. 10:00:00

   - Olvasási idő: 1,5 perc -        

Mindennapi döntéseink során egyre hangsúlyosabb szerephez jut a pénzügyi tudatosság! Főleg a gyermekek esetében fontos szempont, hogy minél hamarabb elkezdjék megismerni a pénzügyi ismeretek alapjait. Megismerjék a pénz fogalmát és megtanuljanak azzal helyesen bánni. A mai bejegyzés ahhoz nyújt segítséget, hogyan érdemes elkezdeni a nevelést!

  • Értesd meg vele a lényeget! Fontos, hogy a gyermekben minél hamarabb kialakuljon egy egészséges kép a pénzzel kapcsolatban. Tudatosítsd benne, hogy a pénz fontos, de léteznek nála sokkal fontosabb dolgok is! (egészség, boldogság, család)
  • Kezd az ideális korban! A pénzügyi edukáció ideje valamikor az általános iskolai és a középiskolai évek között jön el. A pontos időpontot természetesen az egyéni képességek alapján érdemes meghatározni, de legkésőbb 6-8 évesen mindenképpen érdemes elkezdeni a pénzről beszélni!
  • Tedd érdekessé! Gyermekeink hétköznapjai már így is jócskán túlterheltek. Érdemes tehát a pénzügyi ismereteket érdekes és tanulságos játékok során átadni. Ilyen lehet például a Monopoly Junior vagy éppen a Gazdálkodj okosan társasjátékok.
  • Adj neki zsebpénzt! Adjunk rendszeresen zsebpénzt a gyermeknek. A zsebpénz kiváló eszköz arra, hogy a gyermek megtanulja értékelni és beosztani a pénzt. A zsebpénz mértékét fontos jól beállítani, hiszen egy nevetséges összeg kudarcsorozatot okozhat, míg egy magasabb összeg túlzott önbizalmat kelthet a gyermekben.
  • Engedd hibázni! Kezdetben a gyermek jó eséllyel felesleges dolgokra fogja elkölteni a pénzt és nem fogja tudni jól beosztani azt. Maradj ilyenkor is türelmes és vonjátok le közösen a tanulságokat. Ne feledd: a cél az oktatás, nem a kioktatás!
  • Legyél következetes! Érdemes előre tisztázni a gyermekkel a pénzügyi játékszabályokat. A zsebpénz pontos mértékét és idejét. Ökölszabályként havi zsebpénzt érdemes adni.
  • Ne törj meg soha! Ha a gyermek elköltötte az összes pénzét, akkor se adj neki több pénzt! Közöld vele, hogy túlköltekezett és valószínűleg nem gondolt a jövőre. Meséld el neki, hogy te is jártál már így, de jó lecke volt és tanultál a hibádból.
  • Mutass példát! A lehető legfontosabb szabály! A fenti elvek betartatása mit sem ér, ha a gyermek azt látja, hogy olyat vársz el tőle, amire te magad sem vagy képes. Mutass neki jó példát, így lehetsz a szemében hiteles példakép!

20 másodperc. Neked megér ennyit a pénzügyi sikered? Ha igen, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az aktuális pénzü...

Közzétette: Erste Bank Hungary – 2017. április 10.
További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.