Jobb életszínvonalon élsz, mint gondolnád

2017. Január 25. 17:33:31

- Olvasási idő: 1,5 perc -

A pénz furcsa dolog, az emberek fizetése pedig még furcsább, hiszen abszolút relatív. „Mennyi a fizetésed?” – szegezik neki legtöbben a kérdést rögtön, egy-egy külföldön dolgozó „hazánkfiának”. Pedig a helyes kérdés a „Mire elég a fizetésed?” lehetne.  A jólétünket ugyanis nem a keresett pénz mennyisége, hanem annak – az adott országban mért –vásárlóértéke határozza meg.

Objektív mérőszámot találni a jólét mérésére igen nehéz dolog, hiszen sokfélék vagyunk, sokféle igénnyel. Léteznek azonban olyan szokások, amelyek a legtöbbünkre jellemzőek: Ilyen például az étkezés.

Hány étkezésre elég a fizetésed?

Egy átlagos budapesti fizetésből, azaz nettó 183.568 Ft-ból közel 22 alkalommal étkezhetünk meg egy közepes minőségű magyar étteremben Budapesten. (két főre, három fogással számolva)

Bezzeg külföldön! Vagy mégsem?

Összehasonlítva a budapesti viszonyokat 10 másik világváros adataival, igencsak érdekes következtetéseket vonhatunk le. 10 olyan város ez, amely nagyon népszerű a magyarok körében. Így került a listára például London, München és Bécs, mely a külföldi munkavállalók körében népszerű, valamint Dubrovnik, Milano és Barcelona is, amely viszont az utazók számára kiemelt célpont. A grafikon azt mutatja meg tehát, hogy egy adott városban hány alkalommal étkezhetünk étteremben, az országban található átlagfizetésből.

(Forrás: Numbeo.com)

Átlagfizetés tekintetében Zürich (1.562.346 Ft), New York (1.167.004 Ft) és Oslo (932.574 Ft) végzett az első helyen. Az éttermi árak figyelembevételével a zürichiek élnek a legmagasabb életszínvonalon. ahol egy átlagos fizetésből 54 alkalommal mehetnénk el étterembe. Ezt követi München 52, majd New York 50 étkezéssel

Nem meglepő módon a keleti-európai városok sereghajtók lettek. Dubrovnik 27 étkezéssel megelőzte a rangsorban Budapestet, míg meglepő módon Moszkva 21 étkezéssel, a mezőny alatt teljesített.

Te melyik ország színvonalán élsz?

Szintén érdekes megközelítése a személyes jólétünk megállapításához az a szemlélet, ahol azt vizsgáljuk meg, vajon mennyi nettó átlagfizetéssel kell rendelkeznünk Budapesten ahhoz, hogy – éttermi analógiánk alapján – a külföldi városlakók átlagos életszínvonalán élhessük.

(Forrás: Numbeo.com)

A moszkvai jólét eléréséhez elvileg már nettó 174.721 Ft hazai fizetés is elegendő lenne, míg a mediterrán életszínvonalat 220-280 Ft nettó fizetésből, a német és svájci jólétet pedig több, mint 400.000-os nettó hazai fizetésből biztosíthatjuk magunknak.

Te melyik város életszívnonalás élsz? :-)

20 másodperc. Neked megér ennyit a pénzügyi sikered? Ha igen, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az aktuális pénzü...

Közzétette: Erste Bank Hungary – 2017. április 10.
További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.